İyi Girişim Bir Derdi Çözer

Tutkuyu boşver, kendine yeni dertler edin.

Ozan Dagdeviren
Türkçe Yayın
Published in
3 min readFeb 5, 2018

--

Kulakta eskimiş bazı sözler vardır. Her tekrarlandığında etki gücünü biraz daha kaybeder. “Sevdiğin işi yap” da, “tutkunu bul ve peşinden git” de işte tam böyle sözler. Kulağa güzel gelir, ama duyanlarda ne kadar hayat değiştirici bir etkisi var?

Bana kalırsa daha etkili bir söz söylemek mümkün: “Kendine bir dert edin” ve o derdi çözmek için uğraş. Yani çözülecek bir problem bul…

Benim zaten kendi derdim başımdan aşkın diye mırıldananlar canlanıyor gözümde bunu yazarken. Onlara da bir çift sözüm var. Ulaşım, dolaşım, para kazanma, terfi etme, sevme, sevilme gibi dertler hayatın bir parçası. O dertler hep orada olacak. Onları yok etmek mümkün değil. Ama onları katlanılmaya değer kılmak mümkün.

Nasıl? Kendinizin olmasa bile başkalarının (veya dünya ekolojisinin) yaşadığı bir derdi çözmeye çalışarak, buna adanarak… İşte gerçek “anlam duygusu” burada. İşin ilginci, girişimcilik de özünde bu. Yani dünyanın veya insanların bir problemini, teknolojinin yeniliklerini kullanarak çözme çabası.

Dünya’yı Tasarım Kurataracak

Anlamlı Hayat = Doğru Girişim Mantığı

Bunlar kişisel gelişim tavsiyesi mi, yoksa girişimcilere taktikler mi karar veremiyorsanız, bilin ki her şey yolunda. Çünkü bence bu ikisi birbirinden hiç farklı bilgi kümeleri değil.

Anlamlı hayat da bir alanda ustalık geliştirmek ve o beceriyi anlamlı bir işe çevirmek üzerine kuruludur, finansal ve faydasal olarak başarılı bir girişim de bir alanda derinleşerek mevcut veya potansiyel bir problemi çözerek hayatı kolaylaştırır, daha değerli hale getirir.

İyi bir iş modeli veya girişim tasarımı, ancak sağlıklı bir hayat tasarımı üzerine kurulabilir. Kastım şu; girişimcilik yolculuğuna çıkacak kişinin bu girişim için gerekli zamanı, parayı, enerjiyi ayıracak hayat tasarımını yapmış olması gerekir. Aksi taktirde işlerin sarpa sarmama ihtimali çok düşük.

İyi bir hayat tasarımı yaparken hayatı 4'er saatlik çalışma dilimlerinden oluşan günler olarak görebilirsiniz. Bu şekilde bir hafta içinde toplam 28 diliminiz var. İşte iyi bir hayat tasarımı bu 28 dilimi öğrenmeye, eğlenmeye, dinlenmeye, çalışmaya doğru dağıtmış olandır.

Girişim Danışmanı olarak destek verdiğim kişilerle önce doğru “hayat tasarımını” oturtuyoruz. Aksi taktirde girişim daha başlamadan batıyor. Girişimcilik yolculuğu bolca emek, çaba, problem çözme ve uğraşı demek. Her şeyin başında, kişinin hayatının buna izin verecek alanı ayırması şart.

“İş Planı Tasarımı”, ancak bundan sonra başlıyor.

iyimezun.com

Bir Girişim Ne Kadar Gerçek Bir Derdi Çözerse, O Kadar Başarılı Olur.

iyimezun.com kurucu ortağı olduğum girişimlerden bir tanesi. Yeni mezunların kendini göstererek iyi şirketler tarafından iş görüşmesi teklifi almasını sağlıyor. Türkiye’de her sene üniversiteyi bitirerek iş bulmaya çalışan milyonlarca mezun var. Öte yandan, her sene yüzlerce yeni “iyi mezun” istihdam etmeye çalışan ve buna devasa bütçeler ve uzun süreler harcayan şirketler var. iyimezun.com Computer Assisted Talent Selection (CATS) sistemiyle 25 dakikada adayı tanıyor ve ona 2000 üzerinden bir iş hayatı başarı potansiyeli skoru veriyor.

İyimezun’un çözdüğü derdin çok gerçek olduğunu biliyorum. Çünkü kendim bizzat Turkcell başta olmak üzere birçok şirket için üniversite mezunlarının seçim ve işe alım süreçlerini yürüttüm. Ne kadar emek ve zaman harcadığımızı biliyorum. Bu “dert” çözülürse hem şirketlere hem nitelikli yeni mezunlara ne kadar değer katacağını biliyorum. O da benim hikayemle ilgili.

Tüm bunlara rağmen, her girişim gibi iyimezun’un başarısı da oturup işimizi iyi yapmamıza, öğrencilere yaşattığımız deneyimin kusursuz olmasına, şirketlere verim katmamıza bağlı. Fikir hiçbir zaman tek başına yetmez.

3 Öneri

Eğer siz de bir tür girişim yolculuğundaysanız;

Önce bir dert edinin.

Sonra o derdi çözecek hayat tasarımını oturtun.

Son olarak da hızlı deneyip, erken öğrenmek gerektiğini unutmayın.

Ozan Dağdeviren

twitter.com/ozandagdeviren

ozandagdeviren.com

iyimezun.com

Sponsor | Podcast| Slack | Facebook | Twitter | Instagram | Kodcular

--

--