İngiltere’de Tren Yolculuğu Yapmak

Ömer Gezen
Türkçe Yayın
Published in
4 min readDec 24, 2022

Belki bir gün yolunuz düşer ve İngiltere’de tren ile yolculuk yapmanız gerekirse başınıza çok ilginç olayların gelebilmesi mümkündür. Bu yazımda da 1 yıl Birleşik Krallık’ta yaşamış birisi olarak deneyimlerimi anlatmak ve tren yolculuğu hakkında bilgi vermek istedim.

Photo by Tomas Anton Escobar on Unsplash

Tren ücretleri

Birleşik Krallık’ta bir yerden başka bir yere gitmek isterseniz önünüzde 2 tane seçenek vardır: Otobüs ve tren… Bu 2 ulaşım yönteminden otobüs, trene göre çok daha ucuz ama her bir durakta durup yolcu aldığı için yolculuk süresi olarak daha uzundur. Bu nedenle de ya uzun yolculuk süresi ve ucuz fiyatları ile otobüsü seçebilirsiniz ya da nispeten kısa süresi ve biraz daha pahalı fiyatları ile tren ile yolculuk yapabilirsiniz.

Tren ile yolculuk yapmayı seçtiğinizde biletinizi almanız için tren istasyonuna da gidebilirsiniz, telefonunuzdaki mobil uygulama ile de satın alabilirsiniz. Aradaki fark ise mobil uygulama üzerinden yaklaşık 1 pound olan ek bir ücret alınmasıdır.

Biletinizi erkenden almanız durumunda (birkaç hafta ya da bir ay önce) , daha ucuza bilet de bulabilirsiniz ama bu durum çok değişiklik gösterir. Son dakika bilet almaya çalışırsanız ucuza bilet bulabildiğiniz vakitler olabilir. Ben şahsen bu duruma alışamadım :D

Trenler için ise 2 tür bilet bulunuyor: Günün herhangi bir vakti ya da özel bir saat biletleri… Örneğin günün herhangi bir saati için bilet aldıysanız eğer istediğiniz trene binebiliyorsunuz ama özel bir saat için aldığınız tren biletlerini sadece o tren için kullanabiliyorsunuz.

Yol Geçen Hanı

Tren istasyonlarının büyüklüğüne göre karşınıza turnikeler çıkar ve buralardan biletinizi göstererek geçmeniz gerekir. Kasaba, köy vb. alanlardaki tren duraklarında ise neredeyse hiç kontrol yoktur ve trenlere bu bölgelerden rahatça girebilirsiniz. Tren içerisinde ise biletinizi kontrol etmeleri tamamıyla rastlantı diyebilirim :D Bazen kontrol ederler bazen etmezler…

Trene binmek için geçmeniz gerek turnikeler
Photo by Asael Peña on Unsplash

Biletinizi kontrol etmek istedikleri zaman ise

“Aa, benim biletim yok ve burada bilet alabilir miyim?”

derseniz size bilet fiyatını neredeyse 2 kat fazla olarak yansıtıyorlar ve o haliyle almak zorunda kalıyorsunuz :)

Saatlerce Gecikme

Bir gün arkadaşlarımla beraber Oxford’u gezmek istemiştik, ne de olsa dünyanın en iyi üniversiteleri arasında… Gerçekten de hayatım boyunca en sevdiğim gezi oldu kendisi ama dönüş yolu için pek güzel bir maceraydı diyemeyeceğim. Akşam saatlerinde dönüşe başladığımız zaman Oxford’dan dönerken başka bir şehirde aktarma yapmamız gerekiyordu ve bu aktarmayı yaptıktan sonra bindiğimiz sonraki trende yaklaşık 3 saat beklemek zorunda kaldık.

Trenin gideceği güzergahtaki rayların üstünde bir tane köprü varmış ve bu köprünün üstüne çıkarak intihar etmeye çalışan birisinin olduğunu fark etmişler. Bu nedenle de treni durdurmuşlardı ve tüm bu süreç boyunca bu kişiyi vazgeçirmeye çalışmalarını beklemiştik. Bekleme sürecinde de hava çok soğuktu ve trenin içinde beklememize rağmen üşümeye başlamıştık. Neyse ki çok uzun bir süre bekleyeceğimiz fark edildikten sonra kahve ve çay ikramı yapılmıştı. Kötü tarafı ise bir sonraki aktarmamızı kaçırdığımız için taksi tutmak zorunda kalmıştık.

Topluca Tren Kaçırmak

Uzun bir yolculuğa çıktığım bir seferde trenimiz aktarma yapacağımız noktaya geç kalmıştı ve durağa geldiğimiz zaman bütün trendeki yolcular bir sonraki tren için beklemeye başladı. Önceki treni kaçırdığımız için herkes bir sonraki trene bindi ve bu nedenle de kimse oturacak yer bulamadı. Benim yaşadığım en kötü tren yolculuğu buydu diyebilirim çünkü 2 saat boyunca ayakta yolculuk yapmak zorunda kalmıştım.

Türkiye’de asla karşınıza çıkmayacak türden bir olay bu ve Birleşik Krallık’ta tren yolculuğu yapmayı düşünüyorsanız aklınızda kalması iyi olur :)

Geri Ödemeler

Trenlerin belki de en iyi yanı bu olabilir aslında. Oxford maceramızın ardından ulaşım şirketine yolculuğumun bilgilerini beyan etmemin 1 ay sonrasında tüm yolculuk harcamamı bana iade ettiler. Bu iade sürecinin ise yolculuk sürenizdeki gecikmenizle orantısı var.

Örneğin 45 pound ödeyerek bir yolculuğa başladınız. Bu yolculukta 15 - 29 dakikalık bir gecikme yaşarsanız ücretin çeyreği, yarım saat ile 1 saat arası gecikme yaşanırsa ücretin yarısı ve 2 saat üstü gecikme yaşanırsa ücretinizin tamamı geri ödeniyor. Bu sayede de mağdur olduğunuz durumlar için size ödeme yapılarak yardımcı olmaya çalışıyorlar.

Grevler, grevler ve grevler

Çok fazla seyahat eden birisi olmamama rağmen benim bile birkaç kere maruz kaldığım grevler… Son yıllarda tren çalışanları grevler yapmaya başlamış ve özellikle hafta sonları yapılıyor bu grevler ve bu nedenle de satın aldığınız biletlerdeki trenleri kullanamayabiliyorsunuz. Bir keresinde örneğin sabah 6'da aldığım bilet yerine grev nedeniyle 1 saat sonraki trene binmek zorunda kalmıştım ve bu gecikme yüzünden de iade talebinde bulunmuştum.

Şu an için grevler devam etmekte ve bu da seyahatlerinize ister istemez yansımakta, gelecekte ise ne olur bilemiyorum.

Son olarak

Yazımı genel bir bakış açısıyla sonlandırmak istersem, Birleşik Krallık’taki trenler kullanım bakımından Türkiye’deki tramvaylar gibidir: Ayakta kalabildiğiniz durumlar da olur aktarma yapmanız gereken zamanlar da…

Yine de tren biletlerine ödediğiniz ücret açısından ve nispeten az yolculuk süreleri açısından benim tercih ettiğim ve size de tavsiye ettiğim yolculuk türüdür :)

Yorum veya sorularınızı da bekliyor olacağım, başka bir yazıda görüşmek üzere…

Sevgilerle

--

--