iPhone X geldi, hoşgeldi

İşte Apple’in yeni amiral gemisi, iPhone X

Oğuzhan ÖZPINAR
Türkçe Yayın
5 min readSep 22, 2017

--

Yepyeni bir tasarım, gelecekten gelen bir ekran, ve rekor kıran bir fiyat.

Apple yeni telefonlarını tanıttı, IPhone 8 ve IPhone 8 Plus yanında birde IPhone’un 10. senesini kutlamak için çıkarılan IPhone X ( söylerken IPhone “ten” veya IPhone “10” ). Beklenilen oldu, aylardır süregelen söylentiler vardı, onlar bugün sonuca ulaştı, IPhone X “gelecekten fırladım geldim” tasarımıyla kullanıcılara sunuldu, küçük bir gövde de büyük bir ekran, yeni FaceID, ve banka hesabınızı ağlatacak bir fiyat.

Hakkında çok şey bilsek de karanlıkta kalan bazı özellikler vardı onun hakkında, en önemliler arasında ;TouchID’nin bırakılacağı mı yoksa ekranın altına mı geçeceği, ekran gövde oranından dolayı kaybolan orta tuş’un görevimi neyin tamamlanacağı, veya en basitinden S8’den sonra ne kadar büyük bir gövde oran yüzdesi ile geleceği. Ama şunu söylemeliyiz, teknolojik anlamda ne yapılıyorsa hepsinin bulunduğu bir telefon olmuş Apple’in bu son ürünü. Apple’in dediği gibi herşeyi ilk o yaptı demiyorum , ama adam yapmış sonuçta.

Hayal ettiğimiz ekran sonunda geldi

Ne kadar Apple ekran kasa oranını çok iyi bir seviyeye çıkarmakta birinci olmasa bile ( Samsung, LG, Xiaomi, Sharp ) Apple’in bize sunduğu ekran rakiplerinden bir üst seviyede. Ekranın yanlarında çok az bir kısım kalsa da, ekran gövde nin çoğunu kapsıyor, üst kısmında ise bir çentik’de fotoğraf makinesini, FaceID ve ışık hassasiyeti için gereken sensörleri barındıran bir kısım var gerisi, yeni ismiyle ; Super Retina Display.

Telefon 5.2, veya 5.5’lik bir kasada 5,8 inç’lik bir ekran sunuyor. Çözünürlüğü ise daha önce rastlamadığımız ;2436 x 1125 (458 ppi).

Apple bu ekranı olduğunca iyi kullanmaya çalışmış, Home tuşu (hardware) kalmadığından dolayı alt kısımda bir çizgi koyup Home tuşu (software) olarak kullanıma sunmuş, bu aynı zamanda bazı kısayollara ulaşım, ve açılan uygulamalara geçmek için kullanılıyor. Ve yine telefonun sağ kısmına Bixby için, ha pardon Siri için bir fiziksel düğme eklenmiş.

iOS 11 ile gelsede, yazılımsal olarak İPhone X’e özel özelliklerle geliyor, galeride ve internette tüm sayfayı kullanmak gibi.

Parmak izini ekranın altına koy(a)mamıșlar, ama FaceID yardımımıza koşuyor.

Bu ekran aynı zamanda telefonun tasarımında farklı bir değişikliğe zorluyor : iPhone X, Apple’ın iPhone 5S’den beri ilk parmak izi olmayan telefonu ( iPhone 8’de var ). Yukarıda belirttiğim gibi iPhone X’in fiziksel düğmesi olarak yanda açma kapama, Siri, ve ses tuşları kaldı, Home butonu yok.

Bunun yerine, Apple Face ID adı verilen bir yüz tanıma özelliğini dahil etti. Apple’a göre bu yüz tanıma teknolojisi bugüne kadar bir telefona koyulan en güvenli güvenlik sistemi . Yüz tanıma teknolojisi (FaceID) sadece iPhone’un ön fotoğraf sensörünü değil (Samsung) aynı zamanda telefonun önüne yerleştirilen sekiz sensörü de kullanıyor. Sol tarafta olan, kullanıcı yüzüne hafif bir desen oluşturan bir ışık yayıcıdır, diğer bir sensörde, yapılandırılmış ışık alıcısı. Yakınlık sensörü, Ön Kamera ve Ortam Işığı Sensörü aynı zamanda kullanıcının yüzündeki çizgileri tanımlamak için de kullanılacak “karanlık ortamda bile çalışacak” diyor Apple ve saç kesiminizi değiştirseniz, gözlük taksanız dahil.

Bu performansı elde etmek için Apple, Yeni işlemcisi olan A11 Bionic ( 6 işlemcili canavar ) tarafından desteklenen bir “Sinir Motoru” (Neural Engine) geliştirdiğini iddia ediyor. Başka bir deyişle, kullanıcı Apple Pay’ı kullanmak istiyorsa, telefonun kullanıcının yüzünü tanıması gereklidir.

Ancak korsanların bu bilgilerin üzerine çökmesi ne kadar engellenebilecek? Apple, bir fotoğrafın ya da insan maskesi yapan profesyonellerinin bu yüz tanıma sistemini geçmeyi başaramadığını temin etti. Yüzlerde toplanan veriler Cuppertino’nun (Apple) sunucularda asla gönderilmeyecek.

Fotoğraf makinesi DSLR’ı geçti mi bu sefer ?

IPhone X’in kameraları 12 megapixel, geniş açı olan 1.8 diyafram’a sahip, ikinci kamerasına gelince, IPhone 7 Plus’da da gördüğümüz porte çekimlerini yapmak için çok iyi olan bir zoom lens, buda diyaframa 2.4 sahip. IPhone X ile IPhone 8 Plus kameraları arasında çok fazla bir fark bulunmuyor, farkı Quad LED True Tone flash, iki kat daha iyi ışık alabilmesi, ve iki kameranın da OIS sistemine sahip olması. Gelelim en güzel yerine bu iki kamera’nın ; Portre modu.

Portre Modu yeni bir güncelleme ile artık sadece arkayı bulanıklaştırma ile kalmıyor, tamamen karartıp stüdyo çekimi havasında fotoğraflar elde edilmesini sağlıyor, arka siyah konuyu da siyah beyaz yapan bir tane mod’da var. Bu modlar IPhone 8 Plus’da da var, ama IPhone X bunları ön kamerasıyla da yapabiliyor.

Hala çoğu DSLR’da olmayan 4K kalitesinde bu telefon 60 fps çekim yapabiliyor ! 1080p kaitesinde ise 240 fps’de slowmotion yapabiliyorsunuz.

Kamera’nın yapabildikleri, DSLR’ı geçip geçmediği telefonu test edebilecek ( Ahhh Ahhh ) olan arkadaşarlarımızın eline geçip farklı markaların amiral gemileri ile karşılaştırıldığında belli olur.

iPhone X’ın özellikleri

Peki hacı abi, bunun fiyatı.

Bir önceki yazımı okuyanlar bu konu hakkında düşüncelerimi biliyor, o zamandan belliydi fiyatın nasıl geleceği, hazır mısınız söylüyorum 3 kasım’da gelecek bu telefonun fiyatını ? Söyliyim mi ? Bunu siz istediniz.

64 GB’lık IPhone X’in resmi sitede 999 dolar olarak açıklandı, gelin beraber bir hesaplama yapalım. 999 dolar bugünün kurundan (3,50) hesaplanınca, yaklaşık 3.500 TL yapıyor. Bunun üzerine TRT payı ekleyelim 345 TL, birde 862 lira ÖTV, ha birde yüzde 18 KDV, ama tabi bunu tamamının yüzde 18’i. KDV’si 840 lira civari bişey oluyor, ekleyelim ; IPhone X’in Türkiye’ye geliş fiyatı : 5.500 TL, 64 GB bu kadar kaliteli bir telefona yakışmaz diyorsanız 256 GB’lık versiyonu var, 7.000 TL civarı… Neyse, burda bitireyim yazımı, anlaştık biz sizinle.

Eline Sağlık Apple.

--

--

Oğuzhan ÖZPINAR
Türkçe Yayın

Teknoloji ve Tasarım hakkında yazılar yazmayı seviyorum. Graphic Designer and Tech Geek.