Kanada’ya nasıl iltica ettim?

The Kanada
Türkçe Yayın
Published in
6 min readDec 26, 2017

Göçmen ve sığınmacılara kucak açmasıyla tanınan Kanada, son günlerde Kanada Göçmen Koruma Dairesinin 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek yeni kararı ile tekrar gündeme geldi. Söz konusu karar ile, “hızlandırılmış iltica başvurusu alınan ülkeler” listesine Türkiye de eklendi. Bu karar, Kanada’da bulunan ve iltica etmek isteyen Türkiye vatandaşlarının işlemlerinin, mahkeme sürecine gerek görülmeksizin hızlandırılmış şekilde yapılması anlamına geliyor.

Ancak bu yazı dizisinin ilk bölümü, söz konusu karar hakkında değil, iltica etmeyi düşünen herkesin aklında olan “Nasıl iltica edilir?” sorusuna cevap vermek için hazırlanmıştır.

Bu konuya ilişkin yapılması gerekenleri aşağıda adım adım anlatıyor olacağım.

Buyurun…

1. Vize Süreci

Kanadaya iltica etmek amacıyla geçerli sebebi bulunan arkadaşların, öncelikle hukuki veya gayri hukuki (kaçak) olarak Kanadaya giriş yapması gerekmektedir.

Hukuki olarak Kanadaya giriş için geçerli bir vizenizin olması gerekmektedir. Bu yazıda nasıl vize alınır konusuna değinmeyeceğim. Kısa bir Google araması sonucu birçok faydalı yazıya denk geleceksiniz. Bu yazılardan benim de vize alış sürecinde bir çok faydasını gördüğüm valizim.com sitesinin hazırlamış olduğu yazıya ilişkin linki buraya bırakıyorum. Bir de Ali Kayaspor isimli medium yazarının yazısı çok faydalı olmuştu. İkisine de çok teşekkür ederim.

Göçmen olmayan bir vize türü ile yani turist, akraba ziyareti, eğitim veya iş seyahati kapsamında Kanaya giriş yapıp, iltica talebinde bulunmanız durumunda, Kanada hükümeti ülkeye göçmen olmayan bir vize türü ile giriş yapıp göçmen statüsüne geçmeyi istediğiniz için, sonucunda ülkeden derhal çıkışınızı emreden bir inceleme başlatıyor. Ancak bu inceleme, sizin iltica talebiniz sonuçlanana kadar bekletiliyor. İlticanızın olumsuz sonuçlanması durumunda maksimum 1 ay içerisinde ülkeden kesin çıkış yapmanız isteniyor. Talebinizin olumlu sonuçlanması durumunda ise, başlatılan inceleme iptal ediliyor.

Gayri hukuki yani kaçak olarak ülkeye giriş yapılması durumunda, izinsiz sınır ihlali sebebi ile Kanada hükümeti tarafından çeşitli müeyyideler ile karşılaşma ihtimaliniz bulunmaktadır. Bu yöntemi şahsi olarak önermiyorum ve bu yöntem ile yapılan sınır ihlali sonucu kişinin karşılaşabileceği durumlar hakkında bilgili olması gerektiği hususunda uyarıda bulunma ihtiyacı hissediyorum. Ülkenin sınır güvenliğini ihlal ettiğinizi unutmamalısınız.

2. İltica Dosyalarının Hazırlanması

İki türlü dosyalarınızı göçmenlik ofisine teslim ederek iltica talebinizi iletebilirsiniz.

Bunlardan birincisi; ülkeye geçerli bir vize türü ile giriş yapılırken havaalanında veya kara sınırında immigration (göçmenlik) ofisine başvurarak iltica etmek istediğinizi belirtebilir ve gerekli evrakları göçmenlik çalışanı yardımı ile doldurabilirsiniz. iltica dosyalarının hazırlanıp göçmenlik ofisine teslim edilmesi sonucunda, dosyalarınız incelenmeye alınmakta ve size bir mülakat tarihi verilmektedir. Sınır veya havaalanı girişinde yapılan iltica başvurularında bahsettiğim mülakat tarihleri uzamakta ve boş yere vakit kaybedilmektedir..

Bu durumun yerine, vizenize uygun sebeple ülkeye giriş yapıp, fazla vakit kaybetmeden dosyalarınızı hazırlayıp en yakın IRCC yani Kanada Göçmen, İlticacı ve Vatandaşlık ofisine teslim edebilirsiniz.

İltica talebinde bulunmadan önce hazırlamanız ve IRCC ofisine teslim etmeniz gereken evrakların linkleri aşağıda yer almaktadır. İlgili evrakları görüntüleyebilmek, bilgisayarınıza kaydedebilmek ve doldurabilmek için bilgisayarınızda Adobe Acrobat Reader son sürümünün bulunması ve ilgili formların bu program vasıtasıyla açılması gerekmektedir. Eğer henüz bulunmuyorsa buradan indirebilir ve bilgisayarınıza kurabilirsiniz.

İlgili dökümanların listesi ve check list burada yer almakla beraber, asıl hazırlanması gereken 4 form bulunmaktadır.

I) Generic Application Form for Canada [IMM 0008]

Bu formda, iltica etmek isteyen kişi ve/veya kişiler hakkında kişisel bilgiler, iletişim bilgileri, eğitim durumu hakkında bilgiler istenilmektedir.

Generic Application Form for Canada [IMM 0008]

II) Schedule A — Background/Declaration [IMM 5669]

Bu formda; başvurucunun daha önce bir suça karışıp karışmadığı, Kanada’dan önce başka herhangi bir ülkeye iltica talebinde bulunup bulunmadığı gibi sorulara cevap vermeniz beklenirken, daha önce okuduğu okullar, çalıştığı işler, üyesi olduğu organizasyonlar ve yaşadığı adresler hakkında sorulan soruların cevaplanması gerekmektedir.

Schedule A — Background/Declaration [IMM 5669]

III) Schedule 12 — Additional Information — Refugee Claimants Inside Canada

Bu formda; iltica talebinizi destekleyici belgeleri sunmanız beklenirken, bunun yanında eğer varsa ülkeye daha önceki girişleriniz hakkında ve Kanadaya iltica sebebi ile yaptığınız seyahatinizin hangi ülkelerden, hangi ulaşım aracı kullanılarak yapıldığı hakkında bilgi verilmesi beklenilmektedir.

Schedule 12 — Additional Information — Refugee Claimants Inside Canada

IV) Basis of Claim Form (IRB)

Kanaatimce en önemli olan ve titizlikle doldurulması gereken Basis of Claim; anavatanınıza karşı ileri sürdüğünüz iddanızın detayları ile anlatıldığı formdur.

Söz konusu bu formda; herhangi bir din, mezhep, cinsel tercih veya çeşitli gruplara mensup olmanız sebebi ile kötü muamele görüp görmediğiniz, eğer anavatanınıza dönerseniz tekrar kötü muamele göreceğinizi düşünüp düşünmediğiniz, polis veya başka bir otoriteden yardım isteyip istemediğiniz, anavatanınızın başka bir bölgesine taşınarak maruz kalınan kötü muameleden kurtulmayı deneyip denemediğiniz, niçin anavatanınızdan ayrıldığınız tarihten önce veya sonra ayrılmadığınız, Kanada haricinde başka bir ülkeye seyahat etmeyi deneyerek iltica talebinde bulunmayı deneyip denemediğiniz hakkında bilgiler talep edilmektedir.

Basis of Claim Form (IRB)

Yukarıda bahsettiğim formlar hazırlanarak, pasaportunuz ile size en yakın IRCC ofisine başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca başvuruya giderken yanınızda iki adet Kanada vize başvurunda kullanılan boyutlara haiz vesikalık fotoğraf götürülmesinde fayda bulunmaktadır.

3. Mülakat ve Mahkeme Tarihinin Alınması

Yukarıda içerikleri hakkında bilgi verdiğim formlar hazırlanıp, başvuru gerçekleştikten sonra başvurduğunuz eyaletteki dosya yoğunluğuna bağlı olmakla beraber sizlere bir mülakat tarihi tebliğ edilmektedir.

Bu mülakatta sizin Kanadaya iltica başvurusu yapabilir olduğunuza ilişkin uygunluğunuz tespit edilerek, dosyanızın mahkemeye sunulup sunulmamasına karar verilecektir. Dosyanızda sunduğunuz delillerin güçlü olması, gerçekleşecek mülakatın içeriğini de kolaylaştıracaktır.

Mülakat sonucu sizin ilticaya başvurabilir olduğunuza ve dosyanızın mahkemeye sunulmasına karar verilmesi durumunda, normal şartlar altında bir duruşma tarih ve saati verilmektedir. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan karar öncesi gerçekleşen uygulamada, mülakatta verilen duruşma tarihi, yine başvurduğunuz eyaletteki dosya yoğunluğuna bağlı olarak 2 ila 8 ay içerisinde olmaktaydı. Ancak yeni karar, bu süreçten sonraki işlemleri kolaylaştırmaktadır. Uygulamada nasıl olacağı hakkında henüz bir bilgi olmamakla beraber yukarıda da bahsettiğim mülakat neticesinde, dosyanızın mahkemeye sunulmadan korunmuş kişi statüsüne kavuşulacağı düşünülmektedir.

Yeni açıklanan kolaylaştırılmış iltica başvurusunda, idarenin itiraz ve duruşma yapılmasını talep etme hakkı sakla olmak üzere, duruşmasız olarak dosya üzerinden inceleme ve mülakat ile başvurunun sonuçlandırılması beklenmektedir.

Ayrıca mülakatta, Kanada kalıcı oturumu alınana kadar pasaportunuza el konularak sizlere ilticacı olduğunuzu belirten, Kanada içerisinde kullanacağınız kimlik belgesi yerine geçecek bir doküman verilmektedir.

4) Diğer Yapılması Gerekenler ve Sosyal Yardımlar

İltica başvurunuzu yaparken gerçekleşecen mülakatta, sizlerden başvurunuzdan itibaren 30 gün içerisinde, sağlık kontrolü olmanız istenilecektir. Adınıza hazırlanmış sağlık kontrolü talep formunun arkasında yer alan sağlık kuruluşlarına giderek kan tahlili yaptırmanız, röntgen çektirmeniz ve genel sağlık kontrolünden geçmeniz gerekmektedir.

Hukuki olarak başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra, maddi imkansızlıklarınızın bulunması durumunda, eyalete bağlı olarak çalışan, sosyal güvenlik kurumu benzeri bir kuruma başvurarak işsizlik maaşı talep edilebilmektedir. Eyaletlere ve Kanada’da bakmakla yükümlü olduğunuz kişi sayısına göre değişkenlik gösteren işsizlik maaşı, bekar bir başvurucu için aylık 600 Kanada doları civarındadır.

Yine maddi imkansızlıklarınızı belgelemeniz durumunda, yılda 3 defa olmak üzere gıda bankasından gıda yardımı talep edilebilmektedir.

Ayrıca, resmi olarak çalışmak için bir çalışma iznine sahip olunması gerekmektedir. Çalışma iznine başvurular www.cic.gc.ca adresinden yapılabilmekte olup, çalışma izninin çıkması yaklaşık olarak 30 gün ila 90 gün sürmektedir.

Konuyu çok fazla detaylandırmadan, adım adım anlatmaya çalıştığım “Kanada’ya nasıl iltica ettim?” yazı serisinin ilk bölümünü burada tamamlıyorum. Aklınıza takılan soruları sorarsanız, yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

İlginiz için teşekkür ederim.

Güvenli bir ülkede yaşamak ümidi ile, selametle…

--

--