Kartpostal Gönder ve Al — Postcrossing
Her ne kadar her şeyin internet versiyonuna, sanal olanına yönelsem de mektup gönderme ve alma konusunda eski usulü de seviyorum. Posta kutumda fatura dışında bir şey bulmak ya da insanlara bir şeyler göndererek onları mutlu etmek fikri hoşuma gidiyor.
Sydney’deyken bazı arkadaşlarıma ve aileme mektup gönderiyordum. Fırsat buldukça doğum günlerinde kart göndermeye çalışıyordum. Halbuki bu kişilere saniyeler içinde e-posta da gönderebilirdim ama işte o posta kutunda bir zarf, bir kart bulmanın mutluluğu bambaşka. Hele dünyanın diğer ucundan gelmiş bir şeyi elinde tutmak farklı bir his.
Türkiye’deki sevdiklerim de bana mektup ve kart gönderiyorlardı. Hepsini hala saklarım.
Eski usul kartpostal geleneğini yaşamamızı sağlayan bir site var: postcrossing.com Bu siteye üye olduğunuzda dünyanın bir ucundaki hiç tanımadığınız kişilere kartpostal göndererek onları mutlu etme imkanınız var. Aynı şekilde size de hiç beklemediğiniz yerlerden, hiç tanımadığınız insanlardan kart geliyor.
Sistem nasıl işliyor?
Kart göndermek istediğinizde siteden bir adres talep ediyorsunuz. Site de dünyanın herhangi bir yerinden size rastgele bir üyenin adını, adresini veriyor. Bir de göndereceğiniz kart için kod veriyor. Kartpostalınızı hazırlıyorsunuz. İçerik olarak istediğinizi yazabilirsiniz. Kendinizden, şehrinizden, ülkenizden, hobinizden, sevdiğiniz herhangi bir şeyden bahsedebilirsiniz. Alıcı, sizinle veya kültürünüzle ilgili ne okursa memnun olacaktır zaten.
Sitenin verdiği kodu kartpostalın bir köşesine yazıyorsunuz. bu kısım önemli. Çünkü o kod kartınız kimlik numarası. Ben her olasılığa karşı kodu kartın iki farklı köşesine yazıyorum. Biri silinirse, yıpranırsa en azından diğeri okunur.
Adres için ayrılmış yere alıcının adresini yazarak kartınızı gönderiyorsunuz. Sizin kartınız karşıdaki kişiye ulaştığında o kişi siteye kartın kimlik numarasını girerek kartı aldığına dair teyit vermiş oluyor. Bunun üzerine sizin adresiniz de sistemde adres havuzuna giriyor ve bir başka üyeye veriliyor. O kişi de size kart gönderiyor.
Tabii siz hiç beklemediğiniz bir anda posta kutunuzda kartı görene kadar size kimden, dünyanın hangi köşesinden kart gönderildiğini bilmiyorsunuz. Bu sefer siz alıcı olarak kartın kodunu sisteme giriyorsunuz.
Sitede başka ayrıntı özellikler de var. Mesela size ulaşan kartpostalı tarayarak siteye yüklüyorsunuz, böylece bir kartpostal arşivi oluşuyor. Kartpostalları kolleksiyoner bakış açısıyla sevenler, milyonlarca kartpostaldan oluşan bu “sergiyi” site üzerinde gezebiliyorlar. Diğer ayrıntı özellikleri siteye üye olduğunuzda görebilirsiniz.
Bana gelen kartpostalları asacak, sergileyecek bir yerim yok maalesef. Ben kutuda tutuyorum. Ama her yıl daha büyük bir kutuya geçmem gerekiyor. :)
Bazı istatistikler
Bu yazının yazıldığı sırada (Mayıs 2020) postcrossing üzerinden 56.7 milyondan fazla kartpostal gönderilmiş durumdaydı ve sitenin 210 ülkeden 794 binden fazla üyesi bulunuyordu.
Türkiye’den 11343 üye var ve Türkiye’den 330 bin kart gönderilmiş. Gönderilmiş kartpostal sayısına göre Türkiye, ülkeler arasında 29. sırada yer alıyor.
Eğer eski usul postayı seviyorsanız, hiç tanımadığınız insanlardan, hiç bilmediğiniz kültürlerden gerçek bir kartpostal alma fikri hoşunuza gidiyorsa bir deneyin derim.
İlk olarak ozgurblogger.com üzerinde yayınlanmıştır.