Kayıt Yaparken Hangi Resim Uzantısını Tercih Etmeliyiz?

Bize ne gibi faydaları var?

eersinakcann
Türkçe Yayın
3 min readJul 6, 2020

--

Bilgisayar yada dijital ortamlarda bulunan bir resmi, fotoğrafı yada vektörel çizimleri belirli bir biçimde kaydetmemiz gerekmektedir. Bu görüntü biçimlerini bazen belirli programlar ile kullanabilirken bazen de çoğu programda kullanılabilen biçimlerdir. En çok kullanılan biçimler ise şu şekilde;

PNG

Kayıpsız sıkıştırarak görüntü saklamak için kullanılan görüntü formatıdır. GIF formatının gelişmiş versiyonu denilebilir. Ancak hareketli resimleri desteklemez. En önemli özellikleri ise;

  1. Dosya içerisindeki transparanlığı ayarlayabilir ve arka planı saydam olan görseller meydana getirebilirsiniz.
  2. Görseller gerçek renkleriyle birlikte kayıt edilebilir.
  3. Yepyeni bir görsel formatı olarak nitelendirebileceğimiz PNG formatının açılımı ise “Portable Network Graphics”tir. PNG formatı aslen GIF için alternatif olarak ortaya çıkarılmıştır.

PNG formatının bir diğer önemli özelliği ise hem 8 bit hemde 24 bit renk desteğinin bulunuyor olmasıdır. Kayıpsız bir format olan PNG görsellerin boyutunu küçültürken kalitelerini etkilemiyor.

JPEG/JPG

Bu format ise 256 renkten fazlası ve daha az yer kaplaması için JPEG (Joint Photographics Experts Group) daha iyi bir alternatif olabilir. JPEG az renk içeren uygulamalarda hem kaliteyi düşürüyor, hem de dosya boyutunda önemli bir değişik sağlamıyor. JPG de, GIF gibi, standart bir formattır. JPEG’den sıkıştırma 95'den fazlası detay kaybına yol açıyor, 5'ten küçüğü de dosyayı fazla küçültmüyor.

GIF (Graphics Interchange Format)

Az sayıda renk bulunduran resim dosyalarında oldukça yüksek sıkıştırma yapabilmesi, bu biçimde yapılan animasyonlarda zamanlama ayarı yapılarak farklı resimleri birlikte tutma desteği ve en önemlisi şeffaf renk tanımlanabilen formattır. En fazla 256 renk dışında (8 bit) desteklemektedir. Tek bir GIF dosya içinde birden çok GIF formatlı resim yerleştirilmesine ve anime edilmesine olanak tanır.

BİTMAP

Bitmap, bilgisayar ekranında bir resmi görüntülemek için gereken tüm renk bilgilerinin ekranı oluşturan hex piksel (ekran çözünürlüğü dahilinde, adreslenebilen küçük resim parçası ) için renk bilgilerinin verildiği resim formatlarına verilen genel addır. En temel resim formatıdır. BMP 16 ya da daha çok renk kaydedebileceğiniz, herhangi bir sıkıştırma yapmayan oldukça hızlı bir formattır. Bu formatta resmin içindeki renk sayısından çok, resmin büyüklüğü önemlidir.

Beğendiyseniz yorum yapmayı ve paylaşmayı unutmayın. Dilerseniz aşağıda bulunan linklerden diğer yazılarıma ulaşabilirsiniz. Hepinize teknolojinin de içinde bulunduğu sağlıklı ve huzurlu bir hayat dilerim. Okuyup zaman ayırdığınız için teşekkür ederim…

--

--

eersinakcann
Türkçe Yayın

Marmara University Computer Programming 2018/ Web Designer/ Writer