Kendini Motive Edemeyenler Derneği

Tuba Kydmn
Türkçe Yayın
Published in
5 min readMay 29, 2020

Motivasyon hayatımızda kilit bir parçadır. Bazılarımız için yeniden motivasyonu toplamak ve yükseltebilmek oldukça kolayken, bazılarımız için de çok zor hatta imkansız hale gelebiliyor.

Photo by Prateek Katyal on Unsplash

Motivasyon nedir?

“Güdü veya motiv, bireyin hareket ve davranışlarını başlatan içsel güç. Davranışa enerji sağlayan organizmanın içindeki ve çevredeki güçler olarak tanımlanır. Bireyin içsel gücü ile davranışa hazır hale gelmesine güdülenme yani motivasyon denir.”

Yani aslında bu arkadaş bizim ayağa kalkıp işlerimizi başarmamızda katkısı olan itici bir güç. Yaşama amacımız nasıl hayallerimiz ve umutlarımız ise. Gerçekleştirebildiklerimiz de motivasyon kaynağımızdır.

Sürekli yapmamız gerekenleri ve gerçekleştirmek istediğimiz hedeflerin önemine ve amacına bizi ikna eden, yerimizden kaldırıp bütün enerjiyi, inancı sağlayan motivasyon gücümüzdür. Motivasyon eksikliğinde kişi isteksiz bir şekilde yaşamını sürdürüyor ve bir noktadan sonra kendini de amacını da unutuyor. Ve kaybolmuşluk noktasında boğuşuyor.

Photo by Fixelgraphy on Unsplash

Podcast kanalımda motivasyon sorunu yaşayanlar için bütün silahları çıkardım, koydum masaya. Size belkide hiç denemediğiniz önerileri eğlenceli bir dil ile sunmaya çalıştım ve sadece 7 madde ile hem motive olmanızı sağlayacak hem de kendinizi sevmenizi ve kendi içinize dönüp kendinizle yeniden tanışmanızı sağlayacak öneriler sundum. Dinlemeye vakti olmayanlar için de aşağıda maddeler halinde listeledim.

Hayata Biraz Ara Podcast

Nasıl motive olunur?

Öncelikle işe girişmeden önce kendimizi bir tanımamız gerekiyor. Kendimizle biraz yalnız kalmamız ve zihnimizde yer açmamız lazım. Zihinde nasıl yer açacağız peki?

Sık sık düşünmek, aynı konuyu devamlı değerlendirmek, panik içinde işleri yetiştirememe stresiyle daha fazla geride kalmamıza yol açar ve beyin stres içinde sıkışmaktan dolayı fikir üretememeye, geri çekilmeye, bocalamaya başlar.

Bu nedenle sadece kalkıp “Hadi yap şu işi!” demek yetmiyor bazen. Ve kendimizi kendimize hediye etmemize ihtiyaç duyuyoruz aslında. Zihinde biraz yavaşlama sağlarsak olayları bütünüyle görebilmek için biraz geri çekilebilirsek üstü tozlu olan bir fotoğrafa üflemek gibi bir anda fotoğrafın aslını görebiliriz.

Benim zor zamanlarımda beni yüzeye çıkaran motive kaynağım olan ve bunları yapmadığım, zaman bulamadığım, ara verdiğim süreçte neden yapılması gerektiğini yeniden farkettiğim yöntemlerim. Daha doğrusu tavsiye üzerine başladığım ve benimsediğim, geliştirdiğim.

Photo by Peter Conlan on Unsplash

Motivasyon arttırma ipuçları;

1. Öncelikle bir defter alın kendinize ama öylesine bir defter değil gerçekten bağ kurduğunuz, beğendiğiniz yanınızdan bile ayırmak istemeyeceğiniz kadar size olumlu, pozitif gelen bir defter. Bu deftere her gün bir şükür yazacağız. Şükrün amacı kendimize öz şefkat sağlamak ve aslında hayatımızda ufak bile olsa güzellikler olduğunu keşfetmek. Yazmadan, kendine duyurmadan hatırlamıyor insanoğlu maalesef.

İnancın ne olursa olsun, istersen evrene, istersen gök yüzüne istersen Allah’a şükredecek ya da teşekkür edecek bir neden bulmak. Bi an düşününce hiç bir şey yok ki diyebilirsin. Ama var! En basitinden işe gidebiliyor olmaya, sağlıklı olmaya, kedi ya da köpeğin varsa onun varlığına, para kazanıyor olmaya başkasına muhtaç olmamaya şükrederek başlayabilirsin.

2. Yapmak istediğiniz ama bir türlü iki yakasını bir araya getiremediğiniz işlerinizi yine bu güzel defterimize aylık bir liste yapıyor olacağız ama hepsini bir anda yazmayın. Çünkü amaç unutmayalım ki motive etmek kendimizi yani daha da listenin uzunluğuna şahit olup arkamıza bile bakmadan kaçmak değil.

Photo by Marten Bjork on Unsplash

Mesela ilk ay için 4 şey yazabilirsiniz yoğunluğunuza göre. Zaten o yapılanların üstüne fosforlu kalem ile çizik attıkça daha da yapasınız gelecektir başardım bitti duygusuyla. Sonraki aylar arttırabilirsiniz ya da bu motive iyi en azından 4 şey bile olsa yapıyorum hiç yapmamaktansa diyip 4 ile devam edebilirsiniz. Ben 4 görev ile başlayıp sonraki ay 5–6 göreve çıkarmıştım. Yapamadığınız yerde görevler bitmezse bile kendinize yüklenmeyin sonuçta bunları yapabildim diyin ve devam edin.

3. Günlük tutmak ama sıkıntılarımızı değil. Bu ay bu güzellikleri yaşadım, bunları başardım, bugün ilk kez şuna şahit oldum ve öğrendim, ben aslında bunları yapabiliyormuşum, Şu iyilikleri yaptım, şu insanı mutlu ettim diye yazacaksınız. Yazdıkça motive olacaksınız ve dışarıdan kendinize yaptığınız haksızlıkları farkedeceksiniz.

4. Kendinizle flört etmek. Evet!
Kendinizi her hafta bir gün bir yere götürüp sevgiliye davranır gibi özenle yemek seçmek, sinemaya ya da başka etkinliklere götürmek, kahve ısmarlamak, kitap okumak. Günü kendinize ayırmaktan, kendinizle tanışmaktan başka bir şeye vakit ayırmayacak kadar sadece “Sen günü” haline getiriceksiniz.

Photo by Gian Cescon on Unsplash

5. Farklı müzikler dinlemek ama kesinlikle hiç dinlemediğiniz iki tarz seçeceksiniz her hafta. Belki arkadaşlarınızdan da isteyebilirsiniz ya da Spotify kullandığım için oradan örnek vereceğim. Mesela Spotify’ın unutulmayan listeleri var 50'lerden 70'lerden ya da klasik müzik listeleri var herhangi size uymayan birini seçip aslında ne kadar da tabuya sahip olup, harika şarkıları kaçırdığınızı anlayabilirsiniz.

6. Alkol kullanıyorsanız yukarıda bahsettiğim kendinize ayırdığınız bir günü de şarap gecesi yapabilirsiniz. Hiç denemediyseniz bile yeni bir lezzeti kendinize çok görmeyin ve tadımlayın güzel müzikler eşliğinde.

7. Son olarak erken kalkma nezaketini kendine göstermek. Eskiden erken kalkmak gibi bir işkenceyi insan kendine neden yapar derdim ama bir süre kalkıp sabah yogalarını keşfedince harika bir nimet olduğunu gördüm. Eskisi gibi değiliz hiç birimiz bir şeyler değişiyor sizin için de bu tabular değişebilir.

Sabah kalkınca “Ee ne yapacağım ben şimdi” diye düşünüyorsanız, önce aç karnına spor yapabilirsiniz. Güzel uygulamalar var, en basitten başlatan hatta 10 dakikalık egzersizler var. Ya da yoga ile başlayabilirsiniz 20–30 dakikalık, sonra güzel bir kahvaltı hazırlayın ve yemeğiniz bittiğinde zaten gün herkes için başlamış olurken siz çoktan o büyük enerji ile günü yalayıp yutmaya hazır olacaksınız.
Erken kalkmak kulağa bazılarımız için hala korkunç gelse bile şimdiye kadar denemediniz en azından bir şans verin ve 10 gün boyunca test edin. 10.günün sonunda zaten geç kalktığınızda suçluluk hissetmeye başlayacaksınız “Neden geç uyandım?” diye.

Eğer sizin de bu liste dışında deneyimlediğiniz yöntemler varsa benimle paylaşabilirsiniz.

--

--