Kinezyotaping: Karpal Tünel Sendromunda Etkili mi?🖋️

orhanguvener
Türkçe Yayın
Published in
2 min readSep 1, 2024

Kinezyotaping ve Karpal Tünel Sendromu Üzerine Bir Araştırma

Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen ve “Journal of Hand Therapy” dergisinde yayınlanan. orjinal ismi “Immediate effects of Kinesio taping in carpal tunnel syndrome: A randomized controlled double-blind ultrasonographic study” bu araştırmada “Kinezyotaping” adı verilen bir tedavi yönteminin karpal tünel sendromu (KTS) üzerindeki etkileri incelenmiştir.

Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Karpal tünel sendromu, el bileği düzeyinde sinir sıkışması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Genellikle elde uyuşma, karıncalanma ve ağrıya neden olur. Tedavi edilmediği takdirde, uzun vadede el fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilmektedir.

KTS median sinirin el bilek düzeyinde bası altında kalması sonucu ortaya çıkan klinik tablodur.

Kinesizyotaping Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Kinezyotaping, cilde yapıştırılan esnek bir bantla yapılan bir tedavi yöntemidir. Bu bant, cildin altında kan akışını artırmaya ve kasları desteklemeye yardımcı olur. Spor yaralanmalarında sıkça kullanılmakta ve son zamanlarda KTS gibi nörolojik ve kas-iskelet sistemi sorunlarında da kullanımı ve etkileri araştırılmaktadır.

Bu görsel “Microsoft Copilot” tarafından oluşturulmuştur. Kinezyobant uygulamalarına örnek teşkil etmektedir.

Çalışma Nasıl Yapıldı

Çalışmada, KTS tanısı almış insanlar iki tedavi grubuna ayrılmış ve her iki gruba da farklı şekillerde kinesiotaping uygulamaları yapılmıştır. Tek seferlik tedavi uygulamasından hemen önce ve sonra (48saat), katılımcıların bilek düzeylerinde cilt, cilt altı doku ve sinirleri ultrasonografi adı verilen bir görüntüleme yöntemiyle incelenmiştir. Böylelikle araştırmacılar KTS’yi hafifletmek için kullanılan “Kinezyotaping” isimli bir tedavi yönteminin üreticileri tarafından iddia edilen fizyolojik etkilerinin varlığının gösterilip gösterilemeyeceğini araştırılmıştır.

Sonuçlar Ne Gösterdi?

Kinezyotaping uygulamasından hemen sonra her iki grupta da kişilerin ağrı düzeylerinde kayda değer düzeyde bir iyileşme gözlemlenmişken; uygulanan kinezyotaping yöntemlerin ağrının iyileşmesi bakımından birbirlerinden daha üstün olmadığı bildirilmiştir. Bununla birlikte, kişilerin kavrama gücü yalnızca bir grupta belirgin bir şekilde arttmışken ultrasonografi ile yapılan incelemelerde ise herhangi bir yapısal değişiklik saptanmadığı bildirilmiştir.

Sonuç olarak, kinezyotaping uygulamasının ağrıyı hafiflettiği görülmüşken, ancak bu iyileşmenin gözle görülür bir değişiklikle ilişkilendirilmediği bildirilmiştir.

Men Fitness, Men Healths gibi fitness dergilerinde bu şekilde sunulan bilimsel araştırma sonuçlarını hep görmüşüzdür. Makalelerin bilimsel arenadaki akademik dillerinin haricinde bu mecralarda da daha sade ve basit bir dilde anlatılmalarını oldukça gerekli ve önemli bulmuşumdur. Dolayısıyla blogumda bu tarz yazılara yer vermenin de ayrı bir keyfi olacağını düşünüyorum.

P.S: Bu makaledeki bilim insanları ise ben ve arkadaşlarım 😀 (ayrıntılar yukarıdaki linkte)

--

--

orhanguvener
Türkçe Yayın

Baba, Akademisyen, MD (Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon), PhD (Tıbbi biyoloji ve Genetik), Okur-Yazar, Spor ve Müzik Sever.