Kitap Tavsiyeleri (Ocak-2021)
Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?
Bilmek ya da bilmemek en önemlisi de neyi bilmediğini bilmek.. Bir de neyi bilmediğini bilmeyenler var ki işte onlar içler acısı.. Bilmenin bir sınırı olmadığından asıl mesele bilme yolunda çaba gösterebilmek.. Yoksa Nâbî’nin öğüt içerikli eseri Hayriyye’de geçtiği gibi; ‘’İlim sahilsiz, uçsuz bucaksız bir denizdir. Bu deryada “ben âlimim” diyen ancak câhildir.’’
İlm bir lücce-i bî-sâhildir
Anda âlim geçinen câhildir
Bilmediklerimizi bilmeye giden yolda bizler için kılavuz kitaptır! Latîfî’nin dediği gibi kitap kenz-i lâ-yefnâdır, yani bitimsiz bir hazine; gül-i sad-berg-i fasl-ı nev-bahârdır, yani ilkbaharda açmış yüz yapraklı eşsiz bir gül; yâr-ı gam-küsârdır, yani bütün sıkıntıları def eden hakiki bir dosttur!
Böylesi bir girişten sonra asıl maksadımız olan kitap tavsiyelerine geçelim. Daha önce okuduğum kitapları bitirip beğendikçe tavsiyede bulunurdum. Şimdi ise bir kısım faydalarından dolayı bir aylık periyotlar halinde o ay içinde okuduğum kitapları toplu olarak tavsiyede bulunma kararı aldım. Bu yazı ise Ocak ayı içerisinde okumuş olduğum kitapların tavsiyelerini içerecektir. Buyrun başlayalım..
İlk kitabımız motivasyon üzerine yazılmış güzel bir eser. Yazarın motivasyon biçimlerini 1.0/2.0/3.0 olarak tanımladığı, günümüz şartlarında motivasyon 3.0 modelinin esas alınması gerektiğini ama hâlâ ödül-ceza sistemi olan motivasyon 2.0 şeklinin devam ettirildiğini anlatan bilhassa yönetici olanların okuması gereken bir eser..
İkinci kitabımız okuma alanlarımız arasında mutlaka bulunması gereken tarih ile ilgili. Mazisini hakkıyla bilmeyen istikbalini inşa ve dahi ihya edemez! Yakın zamana kadar ihmal edilen tarih süreçlerinden birisidir Selçuklu.. Uyanış: Büyük Selçuklu dizisi ile beraber arzu edilen ilgi kısmen uyanmış bununla birlikte hakikatler dizi reytinglerine bazen kurban gittiğini göz önüne alarak daha detaylı öğrenmek adına okunmalı..
Kısa anekdotlar şeklinde tertip edilmiş bu eseri de Selçuklu üzerine okuma yapanlar listelerine eklemelidirler. Elbette yeterli olmayacaktır lakin bir yerden başlamak adına güzel tercihler olabilir..
Bu ay okumak için Selçuk hocanın çocuk eğitimi üzerine yazmış olduğu “Yetişin Çocuklar” ve “Yetişin Gençler” isimli 2 kitabını almıştım lakin diğeri yetişmedi.. Ebeveynler için basit, pratik ve uygulanabilir yöntemler içermesi adına güzel bir kitap!
Bu ay için önereceğimiz son kitap ise “Bir Tek Şey” İrade kısıtlı bir kaynaktır, idareli kullanmak gerekir. Tam da bu noktada kişi öz disiplinini tek bir şeye odaklamalı, elinde bulunan iradesini hedeflediği amaç doğrultusunda kullanmalı ve alışkanlık kazanmaya çalışmalıdır. Hayatınıza güzel alışkanlıklar koymaya çalışınız mesela bunlardan bir tanesi belki de en önemlisi kitap okuma alışkanlığı olabilir..
Ocak ayı içerisinde okumuş olduğum kitapları sizlerle paylaşmış bulunmaktayım. Şubat ayında daha başka eserlerle buluşmak dileğiyle.. Sağlıcakla kalınız..
Kalbgâhım merci’-i feyz-i necatım rehberim
Destgirim mürşid-i hikmet-karinimdir kitap
“Kitap benim canevim, kurtuluşumun kaynağı ve yol göstericim.. Elimden tutan ve beni doğru yola eriştiren hikmetli mürşidim..”