Kitaplar Hayatımıza Ne Katıyor?

Ahmet ÖZEN
Türkçe Yayın
Published in
2 min readMar 23, 2020

Okuma alışkanlığı kendimizi bir adım daha yükseğe taşımamızı sağlayan kaldıraçlardan biri kuşkusuz. Fakat okuma alışkanlığı tek başına olduğunda yeterlilik değil, gereklilik statüsünde kalıyor. Yanına eklememiz gereken bir de “okuduğunu anlama” var.

Evet, bize kattığı ya da katmasını beklediğimiz şeylerden biri; okuduğumuzu anlamaktır. Okunmak için okunmuş, saati doldurmak için okunmuş kitapların hangisi kaldıraç görevi görebilir?

Kendi yaşantım dahil, kitapların hayatımıza ne kattığını aktarmaya çalışacağım ancak bunu gözlemlemek için; okuduğunuzu anladığınızdan emin olun.

Beynin Her İki Tarafını Çalıştırır

Kitaplar, izlediğimiz herhangi bir görüntü akışındaki gibi bize hazır görseller sunmazlar. Kitap içerisinde geçen olaylara vereceğimiz tepkiler ve anlamlar, o kitabı kafamızda nasıl canlandıracağımızla alakalıdır. Bir yandan okurken – sol beyin lobu – bir yandan da okuduğumuzun hayalinin gözümüzde canlanması – sağ beyin lobu – beynin çift taraflı çalışmasına sebep olur.

Sakinlik ve İç huzur Verir

Kitaplar, şu an içerisinde bulunduğumuz dünyadan bizi alır ve daha önce yaşamadığımız bir gezegene götürürler. Orada belki de daha önce hiç görmediğimiz yada görüp dikkat etmediğimiz şeyleri gösterirler. Böylelikle yeni bir bilgi edinmiş olmak bize önce sakinlik ve ardından bilmenin vermiş olduğu özgüveni kullanarak iç huzur sağlarlar.

Hayata Dair Anlam Çıkarma İmkanı Sağlar

Yaralı bir personel, ölmüş bir personele göre daha fazla kaynak gerektirir.

Bu sözden ne anlıyorsunuz? Sizin için ne ifade ediyor?

Bu söze anlam verebilmek için illa ki Ordu Mensubu olmamız gerekmiyor. Buradan çıkarmamız gereken bir anlam var ve kitaplar bize bunu görebilmemiz ve farkında olabilmemiz için olanak sağlıyorlar.

Kelime Dağarcığınızı Artırırlar

Çevrenizde farklı cümlelerle aynı şeyi anlatmaya çalışanlar var mı? Uzun tek bir cümle de anlatmak istediğini anlatamayanlar? Dünyayı kurtaracak fikri olup da bir türlü kale alınmayanlar?

Eğer cevabınız birine bile evet ise, bu o insanların 200 kelimeden fazlasını bilmediği anlamına da geliyor. Sınırlı sayıda kelime konuşmamızı ve derdimizi anlatmamızı olağan şekilde düşürür. Kelime bilgisi ise, bizi bu durumdan kurtarabilecek tek ilaçtır ve bu da sadece kitaplar sayesinde olur.

Teşekkürler..

01.01.2020 itibariyle koyduğum 127 kitap hedefimde adım adım ilerliyorum. 1 yıl içerisinde bitirmeyi hedeflemekteyim ve şu an 21. kitabımı okuyorum ve bunu da bir flood serisine aktardım. Flood serisine ulaşmak isterseniz:

www.twitter.com/cbaozen

--

--

Ahmet ÖZEN
Türkçe Yayın

Industrial Engineer | Artificial Intelligence | You don't need to be perfect, just better than yesterday.