Kripto Paralar ve Devletlerin İradesi
Bitcoin’in teknik dökümanı 31 Ekim 2008 tarinde ‘’Kişiden Kişiye Elektronik Ödeme Sistemi’’ başlığı altında Satoshi Nakamoto tarafından yayınlandı. 9 sayfadan oluşan bu döküman günümüz para sistemleri ve arkasında duran devletlerin iradesini sarsar nitelikteydi.
Bitcoin’in Teknolojisinden Daha Önemli Olan Niteliği: Felsefesi
Devletlerin yarattığı ve kontrol altına aldığı para sistemlerinin ne kadar etik olduğu entelektüel birikimi olan insanlar tarafından her zaman sorgulandı. Merkez bankalarının fiyat istikrarını sağlamak üzerine varlığını sürdürdüğü iddiası ve teoride bağımsız yapısı günümüzde tutarlılığını yitirdi. İnsanların merkezi otoritelerin regülasyonuna maruz kalmadan kimliksiz yani kripto bir şekilde para sistemine dahil olması özgürlüğün bir başlangıcı. Merkeziyetsiz, sınırı belirlenmiş olan ve enflasyona uğramayacak bir para hayali insanlık için ortak bir değer.
Tedavüldeki para miktarının merkez bankaları tarafından arttırılması halk arasında başka bir deyişle; ‘’karşılıksız para basılması’’, zenginliğinizin çalınması anlamına geliyor. Üstelik dolaşıma sokulan yeni paraların hangi amaç uğruna kullanılacağı hükümetlerin iradesinde ve denetimi sınırlı.
Merkez Bankalarının Bilişim Çağına Direnmesi Bitcoin’in Yükselişini Hızlandırdı
Günümüzde fiziki paraların kullanılıyor olması gülünç bir durum haline geldi. Paranın temsili olarak ne kağıt paranın ne de madeni paranın varlığına ihtiyaç kalmamıştır. İşlevsiz ve zahmetli olan günümüz temsili paraların devletler tarafından terk edilerek elektronik para biçimine getirilmesi uzakta değil. Dünyada birçok merkez bankası elektronik para için çalışmalara başladı. Şayet dijitalleşme süreci daha erken başlamış olsaydı Bitcoin’e olan ilgi bugünkünden daha az olabilirdi. Gelecekte kağıt para yok, madeni para yok. Dijital olan var.