Kullanışlı 5 SEO Eklentisi (Chrome)

Samet Aydilek
Türkçe Yayın
Published in
3 min readMay 1, 2019

Bir siteyi hızlıca anlamak ve kısa sürede analiz etmek için SEO eklentileri mükemmel bir kolaylık sağlıyor. Ahrefs’in fiyat ve üyelik politikasını değiştirmesiyle eklentiler daha da kullanışlı bir hal aldı diyebilirim.

Yüksek kullanım oranından dolayı Chrome üzerinden önerilerimi sıralayacağım fakat Opera kullanıyorsanız yine Install Chrome Extensions eklentisiyle Chrome’daki tüm eklentileri, Opera’ya indirebilirsiniz.

1- Mangools SEO Extension

KWFinder, SERPChecker gibi sıklıkla kullandığımız SEO araçlarının üreticisi Mangools tarafından oluşturulmuş kullanışlı bir eklenti.

Mangools SEO Extension

Kısa sürede metriklerin (Domain ve Page Authority, Alexa sıralaması, backlinkler, içeriğin ya da sayfanın SERP ön izlemesi ve keyword’leri) neredeyse tamamına hâkim olabilirsiniz.

Mangools’a benzer özellikteki bir diğer eklenti ise: SEOquake. Fakat sade arayüzünden dolayı ben Mangools kullanıyorum.

2- SEO Minion

SEO Minion

Seo Minion yine kapsamlı başka bir eklenti. Hızlı bir şekilde On-Page SEO analizi yaparken, siteki kırık ya da highlighted linkleri de kolayca bulabilirsiniz. En sevdiğim özelliklerinden biri de ‘’Google Search Lokasyon Simülatörü’’ Bu özellikle aynı keyword için farklı lokasyonlardaki Google SERP ön izlemesini görebilirsiniz.

Kırık linkler için ‘’Check My Links’’ eklentisini de kullanabilirsiniz. Kırık linkleri bulmasının yanında On-Page analizinden dolayı ben SEO Minion kullanıyorum.

3- Keywords Everywhere

15 farklı SEO aracından (moz, search console, majestic gibi) sağladığı keyword bilgileri, analizi, benzer keyword önerileri ile sıklıkla kullandığım bir eklenti.

Keywords Everywhere

Aramaların hemen altında, aradığınız kelimenin CPC, Volume ve Competition değerlerini verirken yan taraftan da benzer keyword’leri ve diğer aranan keyword’leri gösteriyor. Ayrca CSV olarak dışarı çıkartabiliyorsunuz. Tüm kelimelerin CPC değerlerini de detaylı olarak görmenizi sağlıyor. Tabii ki Ahrefs ve SEMrush gibi araçların keyword analiz seçenekleri kadar profesyonel olmasa da elinde bu imkân olmayanlar için çok kullanışlı bir eklenti. Sitenin keyword kullanım sıklığını ya da H1–2–3 gibi taglerin kullanımını da görmek için sayfada sağ tıklayarak analiz edebilirsiniz.

4- SERPTrends

SERPTrends

Üzerinde çalıştığınız bir keyword varsa SERPTrends’e bunu tanıtarak anlık olarak yükselişte mi ya da inişte mi olduğunu hemen görebilirisiniz. Gün içerisinde hızlı kontrol etmemiz gereken keyword’ler için oldukça kullanışlı. Ayrıca Alexa sıralaması, kelimenin adwords trafiği, bütçesi, sosyal medya beğenileri gibi detayları görebilirsiniz.

5- Page Load Time ve Page Insights

Page Insights

Adından da anlaşılacağı üzere, ‘’page load time’’ ile hızlıca giriş yaptığınız sitelerin yanıt sürelerini, yüklenme hızlarını ve tam yükleme süresinin kaç sn sürdüğünüz görebilirsiniz.

Bazen teknik SEO hatalarını anlamak, bulmak zaman alıyor ya da karmaşık geliyor olabilir.

Page insights size hızlıca sitedeki teknik SEO hatalarınızı ya da neleri iyi yaptığınızı gösteriyor.

BONUSLAR

1- AMP validator ile hangi sitenin, sayfanın ya da içeriğin AMP erişimi olduğunu görebilirsiniz.

2- Eğer siz de benim gibi sitelerin hangi programlama dili, CMS ve eklentileri kullandığını merak ediyorsanız Wappalyzer bunları tek bir tıkla gösteriyor.

3- İncele > Audits > Run Audits yolu ile de yapabildiğimiz sitenin SEO, hız ve hatalarını gösteren bir eklenti. Lighthouse ile tüm bu incelemeleri yapabilirsiniz.

Aslında ekleyebileceğim birkaç tane daha eklenti olsa da bu yazımda benim de kurduğum, kullanıp verim aldığım eklentileri yazmak istedim. Önerilerinizle birlikte yazıyı güncelleyebilirim.

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor

--

--