Kurtuluş Nerede?
Ataerkil düzen sebebiyle ev içinde kadın fiziksel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalır. Senaryosunu Barış Pirhasan’ın yazdığı yönetmenliğini ise Yusuf Pirhasan’ın üstlendiği 2012 yapımı ‘Kurtuluş Son Durak’ filmiyle bu durum mizahi bir dille eleştirilir. Demet Akbağ, Belçim Bilgin ve Yavuz Bingöl gibi başarılı isimler filmin oyuncu kadrosunda yer alıyor.
Olaylar nişanlısı tarafından terk edilen Eylem’in Kurtuluş apartmanına taşınmasıyla başlıyor. Apartman sakinlerinden olan 5 kadın ise Eylem’i tanımaya çalışırlar. Başta kadınlara mesafeli davranan Eylem nişanlısının kendisini en yakın arkadaşıyla aldattığını öğrendikten sonra başarısız bir intihar girişiminde bulunur. Bu olaydan sonra kadınlar Eylem’in başında refakat ederler, onla ilgilenirler ve aralarında bir samimiyet oluşur. Psikolog olan Eylem kadınların yaşadığı sorunlara tanık oldukça onlara yardım etme isteğiyle dolar. Filmin en can alıcı yerlerinden birinde Eylem, “Ve şimdi benim de içimde varlığından bile haberim olmayan bir canavar uyandı” sözleriyle ataerkil düzenin kendisine ve diğer kadınlara yaşattığı ayrımcılığın içsel dünyasında yarattığı etkiyi betimler. Film dramatik durumları mizahi bir dille aktararak izleyiciyi güldürdüğü kadar düşündürüyor da aynı zamanda. Apartman sakinlerinden olan alkolik Necati ve Eylem arasındaki ilginç diyaloglarsa filme ayrı bir renk katıyor.
Film boyunca sıklıkla gülmenize rağmen sonlara doğru gözlerinizin dolmasını da engelleyemiyorsunuz. Filmin en sevdiğim yanı ayrımcılığı önlemek adına kadınların birlik olmak için giriştikleri mücadeledir. Filmin sonu ise nokta atışı kıvamında. Olayların gidişatıyla cezaevine düşen Eylem şiddet gören bir kadına şöyle der: “Biz özünde ayrımcılığa karşıyız.”