Leyla’nın Kardeşleri

İlkem İŞCAN
Türkçe Yayın
Published in
2 min readApr 2, 2023

“Ana babaya ebeveyn olmak”

“Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik.”

.
Aile’nin TDK Sözlüğü’ndeki tanımı. Fakat bu tanım benim aile tanımımdan biraz daha farklı. Seçim şansımızın olmadığı kan bağıyla bağlandığımız kişilerin yanında ; sevdiğimiz ve sevildiğimiz, gelişimimizi destekleyen, düştüğümüzde kalkmaya yardım eden kaldırmaya gücü yetmediğinde de en azından yanımızda olduğunu hissettiren insanlar ailemiz oluveriyor. Yani salt kan bağıyla oluşmuyor ailelerimiz.

İşte bu tanımlardan yola çıkarak da sağlıklı bir ailenin; stres ve olası çatışmaları çözebilir, aile birliğini oluşturan üyelerin tümünün ihtiyaçlarını karşılayabilir nitelikte olmasını bekleriz. Sağlıklı olmayan bir aile bağında ise bu görevler adeta ailenin bir ya da birkaç üyesinin sırtına bir yük olarak yüklenir. Bu üyeler kendilerinden feragat ederek diğer üyelerin gelişimi için kendi gelişimi, mutluluğu için kendi mutluluğundan vazgeçebilir. Bunu yapan anne ve babaları sağlıklı olarak tanımlamasak dahi içine doğduğumuz kültürde bu durum kabul edilirdir. Kabul edilmek bir yana takdir dahi edilir saçını süpürge eden analar, sabahlara kadar çalışan babalar…

Bu fazla romantize edilen aile modelinden bağımsız olarak farklı bir aile biçimi var ki ona da sıkça rastlasak da varlığını kabul etmediğimizi düşünüyorum. Odadaki beyaz fil gibi sanki. Bakıyoruz ama görmüyoruz ebeveynleşen çocukları. Belki de biziz o. Olamaz mı, olabilir elbet.

Bilmediği bir dünyada hem kendi varlığını tanımaya hem de ana babasını mutlu etmeye çalışır ebeveyn çocuklar.

Fakat hatırlatmakta fayda var. Hiçbir anne babanın;

  • geçmiş travmaları
  • bastırılmış ihtiyaçları
  • yaşamına dair mutsuzluğu
  • kötü çocukluğu

çocuklarının sorumluluğunda değildir. Anne babaların bunları yaşamış olmaları üzücü olabilir fakat bu durum kişilerin “kendi” yaşamlarıyla ilgilidir. Ebeveynin hatası için mantıklı gerekçeler bulmak zorunda değildir hiçbir çocuk.

Siz de dahil…

Leyla da (Leyla’nın Kardeşleri-film) kendi ailesinde ebeveynleştirilen bir çocuktur. Kendi ihtiyaçlarını, mutluluğunu ailesinin önceliklerine göre geri plana atmış bunun da acısını sahip olduğu bu gücü ailesini manipüle ederek çıkartmaya çalışmaktadır, Leyla.

Haklılık payı, davranışlarının uygun olup olmaması benim tartışabileceğim bir nokta olmamakla birlikte yaşadığı topluma rağmen hayata duyduğu heyecan, sesini kısmaya hevesli toplumuna rağmen yine de kendisini var etmeye devam ediyor Leyla.

Mücadelesi herkese örnek, sesi tüm kadınlara güç olsun.

İzlemeyen kaldıysa da hemen izlesin “Leyla’nın Kardeşleri”ni.

Kaynak: https://sozluk.gov.tr/

Spotify’da takip etmek isterseniz: https://open.spotify.com/show/172ogot7Y4RLvwOu7TI6qe?si=0eddfb6933474fad

--

--

İlkem İŞCAN
Türkçe Yayın

Klinik Psikolog |Çokça okur, sıklıkla konuşur, yer yer yazarım. #clinicalpscyhology