Mülakat Hazırlığı 101

Mülakata Hazırlık Sürecinde Neler Yapılmalı?

Başak Gül
Türkçe Yayın
2 min readApr 19, 2024

--

Photo by Christina @ wocintechchat.com on Unsplash

Hayalini kurduğunuz o iş için sonunda bir iş görüşmesi daveti aldınız. Şimdi mülakata hazırlanma vakti! Peki nereden başlayacağız, nasıl hazırlanacağız? Endişelenmeyin; bu yazımda size bir işe alımcı olarak neler yapmalısınız detaylıca anlatacağım. Bu anlattıklarımı uygulamanız halinde karşı tarafı etkilemek için hazır olduğunuzdan emin olabilirsiniz.

1.İşe önce şirketi araştırarak başlayın!

Görüştüğünüz firma ne iş yapıyor, faaliyet gösterdiği alan, kurucusu, misyonu ve değerlerini mutlaka inceleyin. Sosyal medya hesaplarını da inceleyerek firmanın kültürü hakkında bilgi edinebilirsiniz. Şirketin LinkedIn profilini inceleyerek, içgörüler bölümünde yıllara göre çalışan sayısını, ortalama işte kalma süresi gibi bilgileri de incelebilirsiniz.

2.Başvurduğunuz pozisyonu anladığınızdan emin olun!

Başvurduğunuz pozisyonun aranan niteliklerini ve sorumluluklarını iyi anlayın. Geçmiş deneyimlerinizle bunları harmanlayın. Geçmiş deneyimlerinizden örnekler hazırlayarak pozisyonun gereksinimleriyle nasıl ilişkilendirebileceğinizi düşünün.

3.Sorulabilecek, yaygın mülakat sorularına mutlaka hazırlanın!

Sıklıkla sorulan bu sorulara önceden hazırlanmak, sizi görüşmede daha rahat hissettirecektir. Elbette ezber cümlelerden kaçının, karşı taraf doğal olmadığınızı düşünebilir. Genel olarak nelerin sorulabileceğini bilmek ve bunun planını yapmak stresinizi azaltacaktır. Bu sorularla ilgili bir içerik hazırlayacağım. Takipte kalın :)

4.Soru sorun!

Görüşmede size mutlaka “Sizin bize sormak istediğiniz bir soru var mıdır?” diye sorulacaktır. Bu soruyu es geçmeyin. İlginizi ve araştırmanızı burada karşı tarafa gösterin.

5.Kendinize güvenin!

İş görüşmelerinde stresli olmanız çok normal, çok anlaşılır bir durum. Görüşmede heyecanlandığınız için karşı taraftan özür dilemenize de gerek yok. Karşınızda sizi tanımaya çalışan, role uygun musunuz bunu anlamaya çalışan biri olduğunu unutmayın. Fazla heyecanlanmanız kendinizi yanlış ifade etmenize ve karşı tarafın sizi yanlış tanımasına neden olabilir. O yüzden bol pratikle kendinizi rahat hissetmeye çalışın. Kendinize güvenin ve doğal olmaya çalışın. Gözlerinizi kaçırmayın, kendinizden emin bir duruşla oturun, kısık bir sesle konuşmamayı tercih edin.

6.Görüşmenin olacağı konumu/görüşme linkini görüşmeden önce mutlaka kontrol edin!

Görüşmeye geç kalmanız plansız biri gibi görünmenize neden olabilir. İlk izlenim çok önemlidir. Görüşmeden en az 10 dakika önce hazır olmanız ve tüm kontrolleri yapmış olmanız gerekir.

7.İş görüşmelerine özenli gidin!

Online veya yüz yüze iş görüşmelerine giderken uygun bir kıyafet seçimi yapmak ve profesyonel bir görünüm sergilemek çok önemlidir. Karşı tarafa duyduğunuz saygı ve işi ne kadar ciddiye aldığınızı gösterir. Kastım takım elbise gibi çok resmi kıyafetler değil. Temiz bir görüntüden bahsediyorum.

Her şeye rağmen, kötü bir görüşme de geçirmiş olabilirsiniz. Pozitif kalmaya çalışın. İş görüşmelerini birer deneyim olarak görüp “bu görüşmede ne gibi hatalar yaptım”ı sorgularsanız bir şey kaybetmiş olmaz, aksine bir şeyler öğrenmiş ve kendinizi geliştirmiş olursunuz. Kendinize güvenin ve sadece hedefinize odaklanın. Başarıya giden yol pürüzlerle dolu. Başarının gökten zembille inen bir şey olduğuna inanmıyorum. İşin sırrı çok çaba ve pes etmemek. Pes etmez ve çok çalışırsanız, inanıyorum ki hedeflediğiniz yerde olacaksınız…

-Başak.

--

--

Başak Gül
Türkçe Yayın

Türkçe Yayın Editörü, Yetenek Avcısı 👩🏻‍💻 Yazdıklarım gerçek hikayelere dayanmaktadır.💌 basakgul.is@hotmail.com