Mevsimsel Beslenme

Mevsimsel beslenmenin önemi nedir? Sürdürülebilir beslenmede mevsiminde beslenmenin yeri nedir?

Good4Trust.org
Türkçe Yayın
3 min readAug 12, 2022

--

Dört mevsimi yaşadığımız coğrafyamızda, topraklarımız her mevsim bize çeşit çeşit meyve ve sebze sunuyor. Zamanında, doğal şartlarda yetişen meyve ve sebzeler yüksek besin değerleri ile sağlığımıza destek oluyor. Kışın hava şartlarıyla düşen bağışıklığımıza destek olacak C vitamininden zengin mandalina yetişirken, yaz sıcaklarında buz gibi karpuz ter atımıyla gerçekleşen su kaybını gidermemize yardımcı oluyor. Mevsimsel beslenme neden önemli birlikte inceleyelim.

Mevsimsel Beslenmenin Faydaları

Çoğumuz, yaşına göre oldukça dinç görünen insanlara hayretlere bakmışızdır. İşte o nesil, doğal ve doğasına uygun yetişen meyve ve sebzelerle büyüyen nesildir. Üzerine düşünmeden belki ama doğayı izleyerek sürdürülebilir beslenme şeklini benimsedikleri için toprak ne sunuyorsa onu yemiş, sevdiği meyve sebzenin mevsiminin gelmesini beklemiş bir nesil olarak sağlıklarını korumuşlardır. Günümüzde gelişen teknolojiyle beraber istediğimiz zaman istediğimiz meyve sebzeye ulaşabilir durumdayız. Market raflarında her mevsim aynı gıdaları gördüğümüz için şehirde büyüyenlerimiz o ayın mevsim sebze ve meyvelerinin hangileri olduğunu ayırt etmekte zorlanabiliyor. Her ne kadar canımızın istediğini yiyebilmek kulağa cazip gelse de mevsimi dışında üretilen her besin hormon takviyesi ve kimyasal gübreler gibi dış müdahaleler ile desteklenerek üretiliyor. Bu müdalelerin de hem insan sağlığına hem de doğaya negatif etkisi de ne yazık ki kaçınılmaz oluyor. Üstelik kullanılan kimyasal gübreler toprağı ve suyu kirletiyor.

Doğa, o mevsim neye ihtiyacımız varsa bize onu sunuyor. Aslında doğanın verdikleriyle uyumlu beslenmek demek aynı zamanda vücudumuzun ihtiyaçlarııyla da uyumlu beslenmek demek. Yazın yediğimiz o karpuzun tadını nasıl kış gününde yediğimiz karpuzdan alamıyosak, aynı vitamin ve mineralleri de alamıyoruz.

Yerel Gıdayı Desteklemenin Önemi

Dünya’nın dört bir yanındaki farklı coğrafyalara özel meyve sebzelerin olmasının da bir sebebi var. Doğa, o toprakta yaşayan insanların ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hareket ediyor, canlanıyor. Bu yüzden mevsiminde beslenmek kadar yerel beslenmek de oldukça önemli. Çünkü Dünya’nın diğer ucundan gelen sebze ve meyvelerin bozulmasını engellemek için yine bir müdahaleye ihtiyaç duyuluyor bu yüzden kimyasal kullanımına ya da melezleme yöntemine başvuruluyor. Oluşan karbon ayak izinin yanı sıra kilometrelerce öteden gelen meyve sebzelerin sağlığımıza yarardan çok zararı dokunuyor. Çünkü kimyasallar, vitamin mineral kaybına yol açtığı gibi vücuda zararlı bileşenleri de almamıza neden oluyor. Mevsiminde beslenme ve yerel tarımı destekleme, insan ve doğa sağlığını korumak açısından önemli. Mevsim meyve ve sebzelerini takip ederek doğal döngüye ve kendi doğamıza uygun beslenmemiz mümkün.

Ağustos Ayı Meyve ve Sebzeleri

Ağustos meyve ve sebzelerini de paylaşmadan geçmeyelim. Rengarenk tabaklar hazırlayabileceğimiz o meyve ve sebzeler şöyle;

  • Meyveler; şeftali, üzüm, nektarin, elma, karpuz, mürdüm eriği, kavun, incir, böğürtlen, kızılcık, armut, hünnap, ceviz
  • Sebzeler; patlıcan, domates, salatalık, kabak, dolmalık biber, barbunya, çarliston biber, bamya, semizotu, börülce, sivri biber

Değişime bu ay yediğin sebze ve meyvelerin mevsiminde olmasına özen göstererek başlayabilirsin. Unutma, değişim için mükemmel olmana gerek yok. Yerel üreticilerin, atalık tohumdan ürettiği mevsim meyve ve sebzelerine Good4Trust Çarşı’dan ulaşabilirsin.

Yazar: Diyetisyen Bilge Nur Doğan

Originally published at https://blog.good4trust.org on August 5, 2022.

--

--

Good4Trust.org
Türkçe Yayın

Good4Trust, Sosyal ve ekolojik açıdan adil ilişkilerin kurulduğu, İyiliklerin paylaşılarak çoğaldığı, iyilik dolu bir sosyal platformdur!