Mikrofon Sende Ağustos Böceği!

Merve Ustuncelik Ikbal
Türkçe Yayın
Published in
2 min readMar 28, 2022

Nanosütun Yapılı Antibakteriyel Ambalaj Malzemesi

Kavurucu sıcaklarda bir odaya sıkışarak çalışmak zorunda kaldıysan, ya cam kenarında kendine bir yer bulup esecek olan rüzgarın merhametine kalırsın ya da şanslıysan klimanın sayesinde yazın ortasında kışı yaşabilirsin. Tabi geceleri durum değişir. Hem sıcak hem de çevrenin gürültüsü daha çok rahatsız etmeye başlar insanı. Diyelim ki şehir merkezine yakın bir yerde yaşıyorsun. Araçların korna sesleri kesilene kadar sağa sola dönüp durursun yatağında. Ya da köyünde, kerpiç bir evde, temiz hava içeri gelsin umudu ile camı açtığını düşünelim. Olmadı değil mi? O en çok korktuğun şey aklına geldi ve kaşınmaya başlıyorsun belki de?

Ankara/Türkiye

Ah şu böcekler!

Böceklerin incecik ayakları ile cildinde gezindiğini hayal etmek seni korkutuyor olabilir, ama kimi insanlar böceklerden korkmamasına rağmen camı açmama konusunda direnirler. Sebep çok basit.

Cır cır böceklerinin bitmek bilmeyen; insanı biraz sinir eden, biraz da ürküten o tarifi zor ötüşleri geceleri uyutmaz. Başlangıçta kulağa hoş gelir, ilginç bulursun. Sonra odaklanarak dinlediğin zaman işler değişir. Çoktan uykun kaçmıştır.

Belki de uyku yalnızca bir bahanedir, şu meşhur karınca- ağustos böceği hikayesi yüzünden bu kadar yükleniyoruzdur ötüşlerine kim bilir. Oysa ön yargıları bir kenara bırakabilsek ağustos böceklerinde karıncalar kadar insana ilham verebilecek yanları olduğunu çoktan keşfedebilirdik.

Aslında… Birileri çoktan keşfetti bile!

Avusturalya RMIT Üniversitesi, Tokyo Metropolitan Üniversitesi ve Kaiteki Enstitüsü iş birliği ile yürütülen çalışmada, ağustosböcekleri gibi böceklerin bakteri öldürücü kanatlarından esinlenerek gıdaların raf ömrünü uzatabilecek bir malzeme geliştirdiler.

Ağustos böceği ve yusufçuk böceğinin kanatlarında çok sayıda, bakteri hücrelerine benzer büyüklükte nanosütünlar vardır.

Bir yusufçuk böceği kanadının yüzeyindeki nanosütunların 20.000 kez büyütülmüş Taramalı Elektron Mikroskobu görüntüsü

Kanatların üzerine bir bakteri yerleştiğinde, nanosütunların dizilimi hücreleri birbirinden ayırıyor, zarlarını parçalayıp;tıpkı bir lastiğin gerilme sonucu kopması gibi, bakterileri öldürüyor.

Düşünelim…

Gıda sektöründe şehirler/ülkeler arası yolculuk yapacak yiyecekleri ya da raflarda satılmayı bekleyen ürünleri, antibakteriyel özellik sağlayan nanosütun dokuya sahip plastik ambalaj paketleri içerisinde saklarsak ne olur?

Bakteri oluşumu yüzünden yiyecekleri çöpe atmak zorunda kalmaz ve de ürünleri saklarken kalitesinin korunduğundan emin oluruz!

Şey bir de… Ağustos böcekleri ile Malzemelerin Dünyasına teşekkür de ederiz gibime geliyor :)

--

--

Merve Ustuncelik Ikbal
Türkçe Yayın

Let’s discover the hidden beauty of materials in science, art, and literature. As a materials scientist & story writer, I’ll guide you in this journey.