Minimalist Yaşam Hakkında

Ali Demirci
Türkçe Yayın
Published in
2 min readMay 22, 2017

Mutlu olmaya bir adım daha yaklaşmak için.

Minimalist yaşam terimini yeni öğrendim. Sufilerin ‘bir lokma bir hırka’ ile neredeyse aynı felsefeye sahip. Doğu’nun o eşsiz deryasından batının da faydalanmasında bir sorun yok bence. Hem itiraf edelim ki daha havalı duruyor, ve neden havalı durduğunu islam coğrafyasına bakarak kolayca anlayabilirsiniz.

Minimalist yaşam; Etrafınızda sadece gerçekten gereksinim duyduğunuz eşyaların olması olarak özetlenebilir. Kişiden kişiye bunun derecesi değişebilir ama genel felsefe sahip olduklarınızın bir amaç uğrunda orda olması veya size keyif veriyor olması lazım.

Faydaları çok ama en bilinenleri şu şekilde ; Elinizde kalanlara daha çok önem veriyorsunuz. Aslında minimalizm felsefesindeki esas amaç da bence bu, önemli şeylere odaklanmak, ıvır zıvırlardan kurtulmak. İkincisi ise tüketerek mutlu olmadığımızın aslında hepsinin geçici mutluluk olduğunun farkına varıp bu yoldan yol yakınken vazgeçmek.

Ufak bir iki uyarı ; Minimalizm karakteri oturmuş bireylerin felsefesi olmalı yalnızca. Hayatındaki fazlalıkları belirlemek gerçekten kendini tanımayı gerektirir. Benim fikrim şu, 30 yaşına kadar her daldan beslenip gerçek zevklerini bulunca gereksiz her şeyden kurtulma. 80/20 kuralı gibi. Yani %80 vaktinizi %20'lik arkadaş grubunuz ile geçiriyorsunuzdur, %80 kazancınızı %20'lik müşteri kitleniz ile yapıyorsunuz, %80 vaktinizde müzik listenizin %20'sini dinliyorsunuz. Ama bu %20'yi bulmak için başta her şeyi yapmalısınız. İkinci uyarı ise minimalizm tüketimden kaçmanızı sağlıyorken elinizde kalan eşyaları çok dikkatli seçtiğiniz için materyalist bir insana dönüşebilirsiniz. Maddeye bağımlı, eşyaya bağımlı bir insan haline gelebilirsiniz.

Ben her şeyi abartarak yaşamayı sevdiğim için hiç bir şeye ihtiyacım olmasın diyerek başlayıp sadece gerçekten ihtiyaç duyduklarımı hayatıma ekliyorum. Bir bavul yetmeli düşüncesindeyim. Bence, Diş Fırçası gerekli ama diş macunu fazlalık. 2 tane aynı amaç için ayakkabı? Tartışmaya gerek yok. Müzik listesinde 2.000 şarkı? 150 tane fazla bile. Kitap arşivi? Hangisini iki defa okuyorsun ki?

Bir şeyi alacaksanız o kadar çok zorlanmalısınız ki, onu hayatınıza sokmak bir işkence gibi gelmeli, gerçekten ihtiyaç olup olmadığına çok özen göstermelisiniz. Ve onunla işiniz bittikten sonra hediye verip birini sevindirebilirsiniz.

İnternet’de gezinirken de bu çok önemli. Her içeriği tüketmek yerine sadece gerçekten sevdiklerinize daha çok vakit ayırarak tüketin. İş hayatında da çok işinize yaracaktır bu felsefe. Her şeyden biraz bilmek yerine bir konuda uzmanlaşmak size gerçekten kolaylıklar sağlayacaktır.

Çok uzatmak istemediğimden daha fazla örnek vermek istemiyorum, ama yukarıdakileri azaltmanın verdiği elitlikten bahsetmeden geçmeyeceğim.

150 şarkının yönetimi daha kolay. Kendine göre istediğin gibi şarkı listesi oluşturup tam dinlemek istediğin şekilde düzenleyebilirsin. Ama 1500 şarkıyı düzenlemek ve tam amaçlanan şeyleri dinlemek zor. Gerçekten sevdiğin şeyleri dinle. Yeni bir müzik ekleyeceksen belki eskilerden birini silebilirsin? Sadeliğimizi bulmuşken kaybetmenin lüzumu yok.

İki defa okuyacağın bir kitabı bir daha satın al. Çünkü bu hayat felsefesine geçince para harcamak inanın çok zorlaşacak.

Bir de iş hayatından bahsedelim. Sadece Web Tasarım yapmak sadelik değildir, sadece haber sitesi tasarlamaktır esas minimalizm. Her şeyi takip etmek zorunda değilsiniz, ve bu rahatlık size sektörünüzdeki gelişmeleri daha kolay görmenize imkan verecek. Daha az ve öz çalışacaksınız.

Mutluluk biraz ileride göreceksiniz.

--

--