Figma Topluluğunu Keşfedin

İnsanlar her gün hikayeler anlatır. Bir şeyleri açıklamak, bir şeyleri keşfetmek, insanları etkilemek ve ikna etmek için.

Kamil Kalkan
Tasarım
4 min readApr 8, 2020

--

Aslında hepimiz birer hikayeci olarak dünyaya gelmiş olsak da, aramızda çok az Hemingway çıkar. Çünkü; Harika hikayeler anlatmanın püf noktası; bir hikayeyi tasarlamayı bilmekten geçiyor.

Sibernetikte bir bilgi kaynağından tek yönlü bilgi iletimine “enformasyon”, karşılıklı bilgi alışverişine ise “komünikasyon ya da iletişim” adı verilir. Dolayısıyla bir iletişim sağlanması için de iletişimin temel öğelerinden olan “kanalın” doğru seçilmesi gerekmekte. Tasarımcılar kariyerlerin de daha önce yaptıkları projeleri sunmak için doğru kanalı seçmeleri elzem bir durumdur. Eğer bir portfolyonuz yok ise, iş başvurularında özgeçmişinize yazdığınız satırlarca yazının da pek önemi yoktur. Çünkü tasarım görsel bir unsurdur ve hayal ettirebilmeniz gerekmekte.

Tasarımcılar ve görsel sanatlar ile uğraşanların; portfolyolarını sunmak için yıllardır en çok kullandıkları iki platform var. Behance ve Dribbble. Birkaç yıl öncesine kadar Dribbble hayli şaşalı bir dönem yaşadı. Tasarımcılar için Dribbble’ da olmak bir prestij meselesiydi ve herkesler katılamıyordu. Davetiye usulü ile bağlanılabilen platformda, davetiye bulmak çok zordu. Kendimden biliyorum o davetiyeyi bir yerden bulmak için “Mount & Blade” bekler gibi hayli uzun zaman bekledim. :)

Figma Nedir?

Bir süredir Sketch , benim gibi, diğer birçok kullanıcı arayüzü tasarımcıları için de tercih edilen bir uygulama oldu. Özellikle Adobe PS ile arayüz tasarımına başlayan benim gibi tasarımcılar için bulunmaz nimet olmayı başardı. Son birkaç yıldır, yeni bir tasarım uygulaması yapma furyası başladı. Her ne kadar her hafta bir uygulama çıkıyor olsa da, sadece birkaçı Sketch’in şuan ki lider pozisyonuna dayanacak kadar olgunlaştı. En yakın olduğunu düşündüğüm ikisi Figma ve Adobe XD .

Figma tarayıcı tabanlı olsa da hem Windows hem de Mac OS için masaüstü sürümü var. Benim kişisel tercihim hep tarayıcı üzerin de çalıştırmak olmuştur. Masaüstü sürümü bende ilginç bir şekilde aşırı kaynak tüketimine yol açıyor. Figma, tam teşekküllü illüstrasyon yapabilen vektör araçları, prototipleme yetenekleri ve teslim için kod oluşturma da dahil olmak üzere, projenin tasarım aşaması için ihtiyacınız olan tüm araçları ücretsiz olarak sağlamakta.

Figma’nın “her zaman çevrimiçi” doğası aslında aracın en güçlü yönlerinden. Bunun dışında Figma’nın canlı, gerçek zamanlı işbirliğine izin veriyor olması diğer tasarım toollarının çok sonradan eklentiler ile yapmaya çalıştıklarını baştan yapmış oldu. Siz ve ekip üyeleriniz aynı anda tasarımda oturum açarak aynı anda değişiklikler yapabilirsiniz. Ve bu tasarımların çevrimiçi olarak kaydedilmiş olması, projeyle senkronize olmayan ekip üyeleri hakkında hiçbir zaman endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir. En son değişiklikler her zaman dosyadadır ve ekip üyeleri arasında dosya aktarma veya herhangi bir üçüncü taraf depolama platformuna dosya aktarma konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

Figma Community Nedir?

Çok yakın bir zamanda duyurduğu Figma Community Behance ve Dribbble gibi, yapılan tasarımları ve projeleri direk paylaşabildiğimiz 3 kısmını da ücretsiz olarak sunmakta. Açıldığı süre bakımında henüz beta aşamasında olmasına rağmen çok hızlı bir büyüme kaydetmeye başladı. Siz de bir tasarımcı iseniz, Figma Community kullanıcı adınızı bir an önce almanızı tavsiye ederim. Şayet “Buralar eskiden hep tarlaydı.” durumları söz konusu olabilir.

Portfolyo sitelerinden en farklı özeliği, Figma Community paylaşılan her portfolyo aynı zamanda birer ücretsiz projeyi temsil etmekte ve direkt olarak projeyi duplicate edip, Figma üzerinde istediğiniz değişiklikleri yapabilir veya kendi projenizde kullanabilirsiniz.

Ücretsiz demişken, bende ücretsiz sosyal medya tasarım kiti yapıp paylaştım. Elimden geldiğince geliştireceğim.

Son zamanların popüler kelimelerinden olan dijitalleşme, Endüstri 4.0 Covid-19 ile birlikte hiçbirimizin beklemediği bir hızda oluşmaya başladı. Bu kadar hızlı değişim geçiren bir zamanda, dijital mecralarda çalışanların kullandığımız dijital servisleri yeniden gözden geçirmesi de elzem olmuştur.

Sağlıklı bir geleceğe…

Bunlarda İlgini Çekebilir

--

--