(Neredeyse) Her Şeyi Öğrenebileceğiniz Online Kaynaklar

Dünyanın en iyi üniversitelerinden, en iyi öğretmenlerinden hemen hemen her konuda bir şeyler öğrenebileceğiniz onlarca kaynak

Mustafa Oğuz
Türkçe Yayın
6 min readNov 2, 2017

--

Günlük hayatta hazine bulma şansınız pek yoktur ama bugün şanslısınız çünkü burada paradan daha değerli bir hazineyi keşfettiniz. Aşağıda bulacağınız linkler zaman içinde keşfettiğim, her birisi kendi başına hazine niteliğinde bilgi kaynakları. Bu linklerden programlamadan yemek yapmaya, iş kurmak ve yönetmekten psikoloji, tarih ve sağlığa kadar her alanda çok kaliteli içerikler bulabilirsiniz. Büyük ihtimalle daha önce keşfettiğiniz kaynaklar da vardır burada ama yeni dünyalar keşfedeceğinize eminim. Sadece bu linkler değil, bu linkleri incelerken keşfedeceğiniz yeni mecraların da hayatınızı bir nebze olsun değiştirme potansiyeli var.

Belki yeni bir yetenek öğrenirsiniz, belki yeteneklerinizi geliştirirsiniz ve işinizde uzmanlaşırsınız. Belki de entelektüel birikiminizi arttırır çok farklı konularda derinlemesine bilgi edinirsiniz. Ne olursa olsun aşağıda ilginizi çeken kaynakları inceledikçe ve kullandıkça bu gün olduğunuzdan bir adım daha önde olacaksınız.

Tabi bazı kaynaklar daha çok benim ilgi alanım olan yazılım, iş dünyası gibi konulara yönelik olsa da kendi ilgi alanınıza yönelik içerikler keşfedeceğinize eminim.

Son olarak da çoğu kaynak doğal İngilizce ama Türkçe kaynaklar da dahil etmeye çalıştım. Burada bulacağınız her şey neden İngilizce öğrenmeliyim sorusuna verilecek en güzel cevap olacaktır.

Online Kurs Siteleri

Bu sitelerde dünyanın en iyi üniversitelerinden ve öğretmenlerinden yüzlerce farklı konuda online videolu ve yazılı dersler bulabilirsiniz. Her an her yerde kendi istediğiniz hızda neredeyse her şeyi öğrenebilirsiniz.

Class Central

Neredeyse her konuda derken ne kadar ciddi olduğumu görebileceğiniz diğer sitelerdeki dersleri keşfetmenizi sağlayacak inanılmaz geniş seçeneklere sahip bir portal.

Coursera

En çok online kursa ulaşacağınız sitelerden birisi. On ana kategoride dersler mevcut. Eğer sertifika almak isterseniz kurslara para verebilirsiniz. Eğer para vermek istemiyorsanız “audit this course” seçeneği ile bedavaya istediğiniz kursları alabilirsiniz.

Edx

Yine Coursera’ya çok benzer bir şekilde çok farklı konularda yüzlerce online kurs bulabileceğiniz bir platform. Harvard’dan ders almanız artık mümkün.

Udacity

Udacity daha çok bilgisayar bilimleri konusunda kurs bulabileceğiniz bir platform. Self-driving car gibi üst seviye konularda da dersler bulabilirsiniz ama üst seviye dersler maalesef paralı.

Khan Academy

Khan Academy diğerlerinden farklı olarak tamamen kâr amacı gütmeyen bir kuruluş ve her şey bedava. Özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için bir çok dilde içerik var. Tabi bununla sınırlı değil, yukarıda görebileceğiniz gibi çok çeşitli bir kataloğu mevcut. Bazı derslere Türkçe dublajlı şekilde bile ulaşabilirsiniz.

Udemy

Udemy herkesin istediği dersi istediği şekilde yapıp yükleyebileceği bir platform. Alanında uzman kişilerden istediğiniz neredeyse her şeyi öğrenebilirsiniz. Tabi burada eğitimlerin büyük çoğunluğu paralı. Ücretsiz kurslarda bulabilirsiniz tabi ki.

MIT Open Courseware

Belki MIT’de okumadınız ama bu oradan onlarca ders alamayacağınız anlamına gelmiyor. Dünyanın en iyi üniversitelerinden MIT’de istediğiniz konuda eğitim alabilirsiniz.

Stanford Online

Yine dünyanın en iyi üniversitelerinden bir diğeri olan Stanford’ta da erişebileceğiniz ücretsiz online dersler mevcut.

Code School

Bu site yukarıda gördüğünüz dilleri ve yetenekleri öğrenmek için kullanabileceğiniz güzel bir kaynak.

Code Academy

Codeacademy’de programlamayı, web geliştiriciliğini ve veri bilimini uygulamalı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Future Learn

Birbirinden ilginç konularda ücretsiz kayıt olarak kurs süresi kaç hafta ise o kadar + 2 hafta daha erişim sağlayabiliyorsunuz. Yani istediğiniz kursa ömür boyu erişim için para ödemeniz gerekiyor.

Tutorialspoint

Özellikle bilgisayar bilimleri konusunda öne çıksa da yönetim, pazarlama, spor, soft skills gibi konularda da yazılı ve bazen videolu dersler bulabileceğiniz açık net anlatımları olan bir platform.

General Assembly Dash

Web tarayıcınızda uygulamalı bir şekilde HTML, CSS ve Javascript öğrenerek web developer olabileceğiniz bir site.

Microsoft Virtual Academy

C# ile programlama, web programlama, veri tabanları gibi konularda dersler bulabileceğiniz Microsoft’un eğitim sitesi.

Tamamen Türkçe Online Kurs Siteleri

İngilizce eğitimden hoşlanmayanlar için Türkçe eğitim veren sitelerden bazılarını topladım. Tabi içerik sayısı diğerlerine ulaşamaz ama istediğinizi bulabilmeniz mümkün.

Google Dijital Atölye

Dijital pazarlama konusunda Google’ın hazırladığı bir kaynak.

Turkcell Akademi

Turkcell’in kişisel gelişim, girişimcilik, sınavlara hazırlık, İngilizce ve çok daha fazla konuda Türkçe içerik yayınladığı platform.

Turkcell Geleceği Yazanlar

Mobil uygulama geliştirmek isteyenler için Turkcell’in eğitim sitesi.

Microsoft Açık Akademi

IoT, C#, ASP.NET, Unity, web programlama ve çocuklar için programlama içerikleri barındıran Microsoft’un Türkçe eğitim sitesi.

İstanbul İşletme Enstitüsü

Online canlı dersler alıp, sınavlara girerek sertifika kazanabileceğiniz bir uzaktan eğitim sistemi. İş analizi, liderlik, iletişim gibi konularda kurslar bulabilirsiniz.

Ücretli Online Kurs Siteleri

Aşağıdakiler ise yukarıdaki sitelerin büyük oranda veya tamamen ücretli olan alternatifleri. Hangisini tercih edeceğiniz size kalmış. Her birinin içeriği ve eğitim tarzı farklı.

Treehouse

Lynda

Pluralsight

Skillshare

Platzi

YouTube Kanalları

Eğer Youtube’u bir şeyler öğrenmek için kaynak olarak kullanmıyorsanız çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Aşağıdaki kanallar ne kadar çeşitli konularda aklınızı besleyecek kaliteli içerikler bulabileceğinizi gösterecektir. Tabi hepsi İngilizce. Eğer İngilizceniz çok iyi değilse Youtube İngilizcenizi geliştirmek için bulunmaz bir fırsat.

Free Quran Education

Valuetainment

ColdFusion

The Verge

The Wired

Two Minute Paper

YCombinator

TED

TED-Ed

Extra Credits

Siraj Raval

Real Engineering

Nerdwriter1

Feature History

Podcast’ler

Video izlemek istemediğiniz veya izleyemeyeceğiniz bir durumdaysanız podcast’ler sizi kurtarabilir. Podcast’leri daha önce duymadıysanız ses için Youtube diyebiliriz. Yani yayıncıların çeşitli konularda yaptığı ses kayıtlarını dinleyebiliyorsunuz. Toplu taşımada veya araba kullanırken ideal konumda. Podcast dinlemek için iOS’da Apple’ın Podcast uygulamasını, Android’de ise Acast ve Stitcher uygulamalarını kullanabilirsiniz. Aşağıda bulacaklarınız genelde business, startup ve data science alanlarını içerse de uygulamaları indirdikten sonra kendi ilgi alanlarınıza uygun yayınlar bulabilirsiniz.

Masters of Scale

Success How I Did It

Y Combinator

Super Data Science

Dorm Room Tycoon

Twitter Hesapları

Buraya Twitter’ı katmamın nedeni Twitter’ın bir “news feed” yani haberleri, dünyadaki en son gelişmelerden haberdar olmak ve insanları, siteleri takip etmek için güzel bir araç olması. Aşağıdaki sayfaları takip etmeye başladığınızda ve Twitter dışında yazdıklarını okuduğunuzda zaman içinde bir çok konuda kapsamlı bilgi sahibi olabilirsiniz. Twitter kullanmıyorsanız bile sadece kendinizi bu alanlarda geliştirmek için bir hesap açmayı düşünebilirsiniz. Eğer Twitter’ı zaten kullanıyorsanız da sosyal medyayı hayatınızı değiştirecek bir biçimde kendiniz için yeniden tasarlayıp size bir şey katmayan gereksiz sayfaları takipten çıkabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra sosyal medyada geçirdiğim zaman verimli olmaya, bana çok şeyler katmaya başladı.

İş Dünyası ile İlgili

Inc

Entrepreneur

FortuneMagazine

World Economic Forum

The Economist

WIRED

Forbes

Business Insider

Harvard Business Review

Raconteur

OECD

Teknoloji ile ilgili

Verge

Tech Crunch

Futurism

MIT Technology Review

Forbes Tech

Accenture Tech

Diğer Siteler/Bloglar

Wait But Why

Medium

Ceotudent

I am Mark Manson

Kişiler

Bill Gates

Elon Musk

Paul Graham

Sam Altman

Ben 😃

Programlama Challange Siteleri

Bunları da en sona yazılım geliştiricileri için koydum. Programlama yeteneklerinizi test etmek ve bildiklerinizi pekiştirmek için problem çözmek istiyorsanız bu siteler size göre. Eğer programlamayı zaten biliyorsanız size kitaplardan ve videolardan daha faydalı olacak şey problem çözmek olacaktır.

Kaggle

Codeeval

Hacker Rank

Codingame

Code Fights

Orijinal olarak www.mustafasalihoguz.com’da yayınlanmıştır.

Eğer yazıyı beğendiyseniz gönlünüzden geldiğince alkışlayarak destek olabilirsiniz ve takip ederek teknoloji, girişimcilik, kişisel gelişim alanlarında yazacağım yazılardan haberdar olursunuz. Twitter: @MSalih_Oguz

--

--

Mustafa Oğuz
Türkçe Yayın

Computer Scientist and Game Developer. I like to write about #Life, #Self-Improvement, #Creativity, #Health, #Entrepreneurship, #Finance and #History