Okula Başlarken Kısa Notlar
Published in
3 min readSep 12, 2018
Birkaç senedir okullar açılırken twitter, facebook gibi sosyal medya hesaplarımdan ebeveynler ve öğretmenler için bazı önerilerde bulunuyordum. Bu paylaşımları “okulabaşlarkenkısanotlar” adlı hashtag ile paylaşıyordum. Bu yıl da bunları metin haline getirip topluca yazmak istedim. Okunması ve takibinin bu şekilde daha kolay olabileceğini düşündüm.
İşte size okul dönemi başlarken 25 ders niteliğinde ipucu:
- Okul seçiminde en önemli şey öğretmendir açık ve net. İşini dolayısı ile öğrencileri seven öğretmenleri seçin.
- Hayat evde başladığı için okulda evde başlar. Çocuğunuzu okula karşı heveslendirin.
- Anneler ve babalar rolünü iyi bilmeli kendi yapamadıklarını okula yüklememeli. O zaman öğretmen kendi rolünü tam olarak yerine getiremez.
- Ne sert ne de tatlı sert öğretmen… Öğrenciler kendilerine değer veren öğretmen ister. Onlara bunu hissettirin.
- İlköğretim çağındaki bir çocuğun klasik ödevler ile öğrenmediği ispatlanmıştır. Boşuna sayfalarca soru ödevi vermeyin!
- Evde çocuğunuzun yanında öğretmeni destekleyici konuşmalar yapın.
- Çocukların ilgi alanlarına yönelik onlarada merak uyandıran, araştırmaya ve üretmeye sevk edecek ödevler verin.
- Bırakın testi sınavı da çocuklara öğrenmeyi öğretin.
- En öenmli şey ebeveyn ve öğretmen olmak. Çünkü onlar geleceğimizi şekillendiriyor.
- Okullar sadece “ÖĞRETİM”e odaklanmamalı. “EĞİTİM”i ihmal etmeyelim.
- Sınıfınıza bazı kuralları koyarken acele etmeyin. Çocuklar öncelikle bu kurallara ihtiyaç olduğunu hissetmeli.
- Evde kurallarınızın olması hem çocuğun bazı davranışları kazanmasını kolaylaştıracak hem de çocuğu okul hayatına hazırlayacaktır.
- Eğitimin beceri odaklı olmadığı bir sistemden çok şey beklemeyin. Şimdilik bunu ailelerin kendileri sağlamak zorunda.
- Çocuklara aferin, çok güzel olmuş ya da olmamış, eksik olmuş, tekrar yap, düzelt gibi geri bildirimler vermeyin. Açıklayıcı geri bildirimler verin. Nereyi doğru yaptığını veya neden yanlış yaptığını izah edin. NET açıklayın.
- Önemli olan bir dersin veya bir konunun öğrenilmesi değil hayatta nerede ve nasıl kullanılacağının da öğretilmesidir.
- Çocukların anlamsızca yaptığı sanılan davranışların bir anlamı olabilir. Bu davranışlar hemen şımarıklık ya da yaramazlık olarak etiketlenmemelidir.
- Her çocuk doktor ya da mühendis olmak zorunda değil. Aileler çocukları kendi yetenek ve ilgi alanlarına yönlendirmeli ki gelecekte hem daha mutlu hem de daha başarılı olsunlar.
- Sadece öğretmenler değil anne ve babalar da çocukların gündemini öğrenmeli. Neler konuşuyorlar, nasıl vakit geçiriyorlar takip etmeli.
- Çocukların problem çözme becerilerini geliştirmek için onlara günlük hayatta karşılaştıkları problemleri çözmeleri için yol gösterin, zaman tanıyın.
- Öğretmenlerin sınıf içerisinde öğrencilere yönelttiği sorularda cevap için ortalama 3 saniye beklediği biliniyor. Bu şekilde öğrencilerinizi düşünmeye sevk edemezsiniz. Çoğu nasılsa ben cevaplayamam deyip düşünmeyecektir bile.
- Sınıfta çözülen sorunun niceliği değil niteliği önemlidir. Soru üzerinde tartışın, soruya zaman ayırın. Derinlemesine irdeleyin. Gerekirse bir derste bir soru çözün.
- Yazar ve aktivist James Baldwin çocuklara model olmak konusunda şunu söylemiş: “Çocuklar büyüklerini dinlemede hiçbir zaman çok iyi olmamışlardır fakat onları taklit etmede asla başarısız değillerdir.”
- Çocukları ayrı bir birey olarak kabul edip karar verme sürecine katın. Onlara değer verdiğinizi hissettirin.
- Çocuklara yapmamaları gereken davranışlar ile ilgili olumsuz ifadeler kullanmayın. Onlara alternatif olarak ne yapmaları gerektiğini söyleyin.
- Öğrencinin evde ödev yapmaması veya ders çalışmaması öğretmenin sorumluluğu değil, öğrencinin görev ve sorumluluğudur. Sorumluluk ve görev almayı öğretmen de ailelerin çocuklarına okul öncesinden itibaren vermesi gereken bir eğitimdir.
Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor