Olumsuz Olayların Tetiklediği Duygularla Başa Çıkmanın 7 Yolu

Tarık Tekinkaya
Türkçe Yayın
Published in
2 min readMay 30, 2023

Olumsuz bir olaydan sonra üzüntü, korku ve çaresizlik gibi duygular hissetmek normaldir. Bununla baş etmenin ilk adımı, duygularımızın varlığını kabul etmek ve hissetmektir. Biz istesek de istemesek de duygularımız tıpkı bir geminin çapası orada durmaya devam eder. Duygularımızı yaşamamız ve onları çözümlememiz, yaşadığımız zorluklardan daha da güçlenerek çıkmamızı sağlayabilir. Tam tersi şekilde duygularımızı yaşamaktan kaçmak, hatta bastırmak çözüm olmayacağı gibi olumsuz etkileriyle de karşımıza çıkmaktadır.

Bu kılavuz, olumsuz olayların etkileriyle başa çıkarken sizlere yardımcı olabilir.

Duygularınızı Hissedin

Yazımın başında da bahsettiğim gibi, tetiklenmekle başa çıkmanın ilk adımı, duygularınızı kabul etmek ve doğrulamaktır. Olumsuz bir olaya tepki olarak bir dizi yoğun duygu hissetmeniz normaldir ve bu duyguları hissetmek için kendinize izin vermeniz önemlidir. Bunaltıcı veya mantıksız görünseler bile duygularınızın gerçekten de orada olduğunu unutmayın. Duygularınızı bastırıp uzaklaştırmak yerine, kendinize karşı şefkatli olmaya çalışın ve içinden geçtiğiniz zor zamanı kabul edin.

Medyaya Maruz Kalmayı Sınırlayın

Gündemde olup bitenlerden haberdar olmak iyi olsa da, sizi tetikliyorsa haberleri takip etmeye ara vermek de önemlidir. Sürekli olarak görüntü ve hikayelere maruz kalmak, kendinizi bunalmış ve endişeli hissetmenize neden olabilir. Haberlere ve sosyal medyaya maruz kalmanızı sınırlamaya çalışın ve bunun yerine size neşe ve rahatlama getiren faaliyetlere odaklanın.

Çevrenizle Hissettiklerinizi Konuşmaktan Çekinmeyin

Tetiklenmiş hissettiğinizde yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri başkalarıyla bağlantı kurmaktır. Ne hissettiğiniz hakkında arkadaşlarınızla, aile üyelerinizle veya bir terapistle konuşabilirsiniz. Benzer olumsuz deneyimleri yaşamış kişiler için bir uzman önderliğinde yürütülen destek gruplarına katılmayı da düşünebilirsiniz. Bu gruplar değerli bir doğrulama ve destek kaynağı olabilir ve duygularınızı paylaşmak için güvenli bir alan sağlayabilir

Kişisel Bakım Rutinleri Oluşturun

Kişisel bakım, zor duygularla baş etmenin önemli bir parçasıdır. Bu süre zarfında fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarınızı önceliklendirdiğinizden emin olun. Bakım rutinleri; düzenli egzersiz yapmayı, yeterince uyumayı ve dengeli beslenmeyi içerebilir . Kitap okumak, banyo yapmak, doğada vakit geçirmek gibi size keyif veren ve rahatlamanıza yardımcı olan aktivitelerde bulunmak da önemlidir.

Olumsuz Düşüncelere Meydan Okuyun

Tetiklendiğini hissettiğinde, olumsuz düşünceler ve inançlar yaşamak yaygındır . Bunlar, “güvende değilim” veya “güçsüzüm” gibi düşünceleri içerebilir. Aslında güçsüz olmadığınızı, kendinizin kahramanı olduğunuzu gösteren anılarınızdan destek alarak bu düşüncelere meydan okumaya çalışın. Örneğin, geçmişte zor durumlardan kurtulduğunuzu veya hayatınızda sizi önemseyen insanlar olduğunu kendinize hatırlatabilirsiniz. Olumsuz düşüncelere meydan okuyarak bakış açınızı değiştirmeye başlayabilir ve kendinizi daha güçlü hissedebilirsiniz.

Topraklama Tekniklerini Uygulayın

Topraklama teknikleri, kendinizi bunalmış veya dağılmış hissettiğinizde yardımcı olabilir. Bu teknikler, anda kalmanıza ve vücudunuzla daha bağlantılı hissetmenize yardımcı olabilir. Bazı topraklama teknikleri, nefesinize odaklanmayı, çevrenizi tanımlamak için duyularınızı kullanmayı, esneme veya yürüme gibi fiziksel faaliyetlerde bulunmak olabilir.

İhtiyacınız Olduğunu Düşünüyorsanız Profesyonel Destek Alın

Kendinizi bunalmış hissediyorsanız veya başa çıkmakta zorlanıyorsanız, profesyonel yardım almanız önemlidir. Bir klinik psikolog, duygularınızı yönetmenize ve tetikleyicilerinizle başa çıkmanız için size araçlar ve stratejiler sağlayabilir. Ayrıca duygularınızı işlemeniz için güvenli ve yargılayıcı olmayan bir alan sağlayabilirsiniz.

--

--