Küçük Dokunuşlarla Motivasyon ve Performansı Yükseltmek

Emre Keskin
Türkçe Yayın
Published in
2 min readMar 21, 2019

Yöneticilerin belki de her gün üzerine düşünmeleri gereken bir konu var! Bir yönetici olarak takım arkadaşlarımın üretkenlik ve performansını yükseltebilir miyim? Sorunun cevabı bence evet. Ancak asıl sorulması gereken soru nasıl yapılabileceği konusunda. Çalışma ortamında yapacağınız küçük değişiklikler ile ekibinizin performansını ve üretkenliğini arttırmak çok da zor değil. Bu yazımda küçük dokunuşlar ile nasıl bir değişim yaratabileceğinizden bahsedeceğim. O zaman başlayalım!

Roller, beklentiler ve görev tanımını netleştirmek.
Birlikte çalıştığımız bir çok ekipte gördüğüm önemli bir sorun roller ve beklentilerin net bir şekilde konuşulmaması. Bir yönetici olarak ekip arkadaşlarınızın beklentilerini almak, kendi beklentilerinizi açıkça sunmak, rolleri konuşmak çalışma sürecinizde büyük bir fark yaratıcaktır. Bir yandan kişinin tam olarak rolünü bilmemesi de ilerleyen süreçlerde farklı sorunları da besleyebilir.

Şeffaf olmak

Bu işi neden yapıyorum? Neden?

Neyin neden yapıldığını ekibinize anlatmak, işi daha iyi kavramalarını ve konuyla ilgili daha fazla üretim yapabilmelerini sağlayacaktır. Aksi halde bunu şu an neden yapıyorum soruları ekibinizin üretkenliğini ve motivasyonunu ve beraberinde verimliliğini de düşürecektir. Neyi neden yaptığımızı zaten biliyorlar! gibi cümleler ise bazen bir varsayım olmaktan öteye geçemiyor diyebilirim.

Ekibe esneklik sunmak.
Ekibinizle karşılıklı olarak beklentilerinizi konuştunuz. Görev tanımları ve roller de oldukça net. Süreçleri neden-nasıl ilişkisi ile açıkladınız. Artık herkes ne yapacağını daha iyi biliyor. Süreçlerde bir mikro yönetim yapmak yerine büyük resme odaklanmak herkes için faydalı olacaktır. Mikro yönetim deyince aklıma geçenlerde gördüğüm şu video geliyor:

Mikro yönetim örneği (temsili)

Geri bildirim kültürü oluşturmak.

Geribildiriminde biraz daha yapıcı olur musun?

Kurum içerisinde geri bildirimin ne kadar önemli olduğunun detayını yazmama gerek yok diye düşünüyorum. Ancak kurum içinde bir geri bildirim kültürünün oluşması yöneticilerin tutumuna bağlı. Bu yüzden yalnızca geri bildirim vermek değil bir yönetici olarak geri bildirim istemeniz de oldukça önemli. Etkili Geri Bildirim ile ilgili daha fazla bilgi için Çağrı Küpeli’nin şu yazısını ve Eğitmen Panda’nın web sitesinde yer alan şu yazıyı okuyabilirsiniz.

Küçük dokunuşlar ile büyük bir değişim yaratmak bence mümkün! Geribildirimlerinizi ve alkışlarınızı esirgemeyin efendim!

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor

--

--

Emre Keskin
Türkçe Yayın

Eğitmen Panda kurucu direktörü — Eğitmen, Girişimci