Rüya Analizi Nasıl Yapılır?

Rüyalar sizden size giden uzun, ince bir yoldur.

Ali Rıza DURU
Türkçe Yayın
3 min readFeb 13, 2022

--

Photo by Vladislav Muslakov on Unsplash

Rüya Analizi Nedir?

Rüyalar insanlık tarihinin en gizemli konularından biri olmaya devam ederken, rüyaların anlamınına olan merak da giderek artıyor.

Kadim bilgiler rüyaların yorumuyla ilgili sembol dilini kullanmışlardı. Buna göre rüyalarda ortak figürler vardı ve bu figürler anlam bakımından bir araya gelip sembol dilinin birer sesine, harfine, kelimesi veya cümlesine dönüşmüşlerdi. O cümleyi okumak da rüya yorumcularının işiydi.

Uyku bilimi, rüya bilimi, nöroloji, psikoloji ve bir süredir yapay zeka araştırmaları kafaya takmış şekilde rüyaları anlamaya çalışıyor. Geçmişten gelen kadim sembol diline biraz kulaklarını tıkayarak da olsa yeni fikirler, yeni teknikler geliştirmeye başladılar. Rüyanın nasıl oluştuğu, kaynakları, işlevleri, sınırları, içeriği teknolojiyle entegrasyonu, kapitalist bir meta olarak önemiyle ilgili araştırmalar ülkemizde değilse bile dünyada oldukça hız kazanmış bir durumda.

Fakat biz bugün bütün bunlara çok girmeyeceğiz. Daha ziyade, rüya analizi üzerinde duracağız. Rüya analizi rüyaların işlevleri ve kaynaklarıyla ilgili bir çalışmadır. Rüyayı oluşturan kişisel deneyimler ve bu deneyimlerin bellekte ne şekilde kategorize edildiği, hangi duygu tetik mekanizmalarını devreye soktukları, mikro ve makro düzeyde hangi kişilik örüntülerini ortaya çıkarmaya dönük bir çalışma türü olan rüya analizinden bahsedeceğiz.

Yukarıda da değindiğim gibi rüya yorumculuğu sembol dili ve sezgilerin mükemmel bir kombinasyonla açıklanması iken rüya analizi bunun neredeyse tam karşısında bir yer alır. Rüya analizi rüyayı bir sonuç olarak değerlendirir. Rüya, kişinin yaşam öyküsünde yer alan her türlü deneyimin, duyumun, düşünüşün kendi içinde duygusal bir atraktör etrafında toplanması ve örüntü desenleri şeklinde imajlara dönüşmesidir.

Rüya analizi yapan terapist bu temel örüntüleri oluşturan sistemi anlamaya çalışan, danışanın bu örüntü sistemini yıkıp kendini özgürleştirme sürecinde ona sorular sorarak eşlik eden kişidir. Terapist rüyayla ilgili yorum yapmaz, sadece gerekli yerlerde yüzleştirme ve yansıtma yaparak rüyaki imgelere gözlerini yumduğu gerçeğini ona hatırlatır ki bu da bir yüzleştirmedir.

Bir rüya değil, bir rüya dizisiyle rüya analizi yapıldığında (ki uygun olan da budur) danışanın bütün örüntüleri veya bir örüntüyü bir araya getiren bir çok farklı parçaları açığa çıkar. Danışan bu bağlantıları kurmaya başlar. Bireysel seanslar 60dk, grup seansları ise 90–120dk civarında süren rüya analiz seansları tamamen bir psikolojik yardım çalışmasıdır.

Rüyalar insan ruhuna açılan birer ‘solucan deliği’ gibidir. Danışanın yaşamındaki en izbe, unutulmuş, yok sayılmış anı parçalarını bir anda bir araya getirerek bir senaryoya dönüştürür. Ve bilinçli seviyede üzerine düşünülmesi, sorular sorulması için duygusal etkisi yüksek imajlarla varolurlar.

Rüyaların analiz edilmesi danışanın travmalarını açığa çıkarabilir ve iyileştirebilir. Tamamlanmamış işlerini, çözülmemiş çatışmalarını, söylenmemiş sözlerini ve adeta toplu mezara dönmüş hayal kırıklıklarını rüyaları aracılığıyla fark eden danışan uyanık yaşamında bu sorunları gidererek mutlu olma fırsatı bulur.

Rüya Analizini Kimler Yapar?

Rüya analizi psikoloji eğitimi almış, terapist veya danışman olarak çalışan uzmanlar tarafından yapılır.

Çalışma hem online hem de yüzyüze şekilde yapılabilir.

Kayıp Rüyalar Enstitüsü

Öte yandan rüyalarla ilgili çalışmaları bir araya toplamayı amaçlayan bir ‘Rüya Enstitüsü’ sayfası da var artık. Rüya alanında araştırmalar, eğitimler, atölyeler, bireysel ve grup çalışmaları, hem ruh sağlığı uzmanlarına hem de herkesi kapsayacak türdeki etkinlikleriyle rüya meraklılarını bir araya getirmeyi hedefliyor. Aynı zamanda kurucusu olduğum ‘Rüya Enstitüsü’ bir yıl önce başladığı yolculuğunu kendi hızında sürdürüyor.

https://www.instagram.com/ruyaenstitusu/

Sözün kısası, rüyalarınızı sevin, önemseyin, irdeleyin, anlayın ve yazın.

--

--