Resilience: Yılmazlık

Cansu Kula
Türkçe Yayın
Published in
4 min readApr 5, 2023

Enerjisa Üretim’in ana partnerliğinde, imeceLAB’in yürütücülüğünde, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ve Sabancı Üniversitesi Yönetici Geliştirme Birimi, EDU akademik partnerliğinde geliştirilen Womentum Eğitim Programında farklı üniversitelerden 3. ve 4. Sınıf kadın öğrenci arkadaşlarımla eğitimler almaya başladım. Uzun zamandır Medium’a içerik üretmiyorken ve bu eğitimin kapsamını da çok güzel ve faydalı bulmuşken fırsat buldukça eğitim sırasında aldığım notları düzenleyerek birer Medium yazısı hazırlamaya karar verdim.

İlk eğitimimizin konu başlığı “RESILIENCE”

Resilience kavramını Türkçeye “yılmazlık, dayanıklılık, metanet” şeklinde çevirebiliriz. Zorluklar karşısında çabuk vazgeçmeme, zor durumlara adapte olabilme ve bu zor durumlarda mantıklı çözümler üretebilme gücü de diyebiliriz.

Yılmazlık kavramının altında çeşitli konu başlıklarından bahsedebiliriz.

Photo by Alex Shute on Unsplash

Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi: Kendimizi Gerçekleştirmek

Kendini gerçekleştirmek demek, insanın kendisinin en iyi versiyonu olma arzusuna ve potansiyelini en verimli şekilde kullanabilmesine dayanıyor. Tarihten isimlere bakarsak Mustafa Kemal Atatürk, Einstein, Chanel, Sabiha Gökçen her zaman kendisini ve çevresini geliştirmeye adamış ve kendini gerçekleştirmiş insanlar. Günümüzde ise bu isimlere örnek olarak Canan Dağdeviren’i verebiliriz. Canan Dağdeviren henüz 37 yaşında ve tıp alanında önemli çalışmalara imza atıyor.

“Kendi hayallerinin peşinden koş; hayat başkalarının hayallerinin peşinde koşmak için çok kısa”

Pozitif Psikoloji

Pozitif psikoloji kavramını insanın kendisinin ve hayatın olumlu yönlerine odaklanması olarak açıklayabiliriz. Pozitif psikoloji, yılmazlığın temelini oluşturuyor diyebiliriz.

Pozitif psikolojide 6 erdemden ve bu erdemlerin altında da 24 karakter gücünden bahsedilir. Bu karakter güçlerinde kendimizi geliştirmek daha yılmaz bireylere evrilmemizi sağlıyor.

PERMA Modeli

PERMA, insanın iyilik hâlini açıklayan bir kavram. Kişinin içsel motivasyonunu sağlaması için 5 temel başlığa odaklanması gerekiyor.

P: Pozitif duygular, mutluluktan daha fazlasını ifade ediyor. Hayattan zevk almak, şükran duymak gibi daha derinlere iniyor ve anlık bir mutluluk değil daha geniş pozitifliklere odaklanmak gerektiğini anlatıyor.

E: Akış ve bağlılık, bize keyif veren, değer katan, yaparken bizi entelektüel olarak geliştiren her türlü şey bizi akışta hissettiriyor ve bize bağlılık sağlıyor.

R: Olumlu ilişkiler kurmak hem bizi hem çevremizdekileri besliyor ve daha pozitif duygulara sahip olmamızı sağlıyor.

M: Hayatın anlamı herkes için farklıdır ve kişiseldir ancak küçük ya da büyük bir amaç sahibi olmak ve hayattan bir anlam aramak kendimizi daha doygun hissetmemizi sağlıyor.

A: Başarı, insanı besler ve başarılarımızın olduğu bir hayat daha tatmin edicidir.

Dışsal kaynaklı motivasyon -para, maaş- bize kısa süreli bir motivasyon sağlar ancak içsel motivasyon yani kişisel ilgimiz, merakımız, hedeflerimiz bizi yaptığımız işlere ve hayata daha sıkı bağlar.

“Her insan kendi beyninin heykeltıraşıdır.”

Duygusal Dayanıklılık

Duygusal olarak dayanıklılığımızı sağlamak için harekete geçmemiz gerek. Özellikle konfor alanımızdan çıkmak, farklı ortamlarda bulunmak, o ortamlara adapte olabilmek duygusal olarak daha dayanıklı olabilmemiz için şart. Zihin, konfor alanından çıkmak istemez ve konfor alanımız oldukça sınırlı bir alan. Kendimizi zorlamalı ve konfor alanımızın dışına çıkmalı ve somut adımlar atmalıyız.

“Bir durumu değiştiremediğimizi anladığımızda, kendimizi değiştirmek zorunda kalırız.”

Fiziksel Gelişim

Yılmazlığımızı geliştirebilmek için vücudumuzu da daha dirençli bir hâle getirmemiz şart.

Düzenli spor yapma, sağlıklı beslenme, kaliteli bir uykuya sahip olma, olumlu sosyal ilişkiler kurma, meditasyon yapma ve şükretme gibi faaliyetler vücudumuzu besliyor ve zihinsel gelişimimize katkı sunuyor.

Yılmazlık, tek bir günde geliştirebileceğimiz bir yetkinlik değil. Daha farklı ortamlara girerek, yeni insanlar tanıyarak, daha çok okuyarak, daha çok gezerek, zorluklar karşısında çözümler üretmeye çalışarak yılmazlık kasımızı güçlendirebiliriz. Önemli olan sabit bir zihniyete sahip olmayıp sürekli gelişim odaklı bir zihniyete sahip olmak ve çabalamak.

Photo by Benjamin Child on Unsplash

Eğitimde Bahsi Geçen Kitaplar:

Drive — Daniel H. Pink

İnsanın Anlam Arayışı — Viktor E. Frankl

Vagus Sinirinin Şifa Gücünü Keşfetmek — Stanley Rosenberg

21. Yüzyıl İçin 21 Ders — Yuval Noah Harari

İktidar-Güç Sahibi Olmanın 48 Yasası — Robert Greene

Akış: Mutluluk Bilimi — Mihaly Csikszentmihalyi

Bu kıymetli bilgileri bizlere aktaran ve bakış açımızı zenginleştiren eğitmenimiz Nevra Ersarı’ya teşekkürler.

--

--

Cansu Kula
Türkçe Yayın

Kişisel gelişim, sürdürülebilirlik, mühendislik, farkındalık https://linktr.ee/cansukula