“Sade Hayat” Mutlu Ediyor

Servet Gulnaroglu
Türkçe Yayın
Published in
2 min readDec 28, 2019

Önemli olan, hayatta en çok şeye sahip olmak değil, en az şeye ihtiyaç duymaktır.

Platon

Devrimizin en büyük sorunlarından biri olan tüketim çılgınlığının başlıca nedeni “doyumsuzluk” faktörü olarak belirtiliyor. Bu doyumsuzluğu ortadan kaldırmak için biz insanlar; ilk aşamada sanat akımı olarak ortaya çıkmış, sonrasında günümüzün popüler hayat felsefelerinden biri haline gelen “minimalism”i yol gösterici bir yaşam felsefesi olarak kullanabiliriz. Nitekim bu olgu da aynı sanatta olduğu gibi karmaşaya, gereksiz fazlalığa ve biçimciliğe karşı bir reaksiyon niteliğinde meydana gelmiştir. Bu felsefe gitgide yaygınlaşıyor çünkü artık eşyalar içinde boğulmaya başlıyoruz ve bu durumdan kurtulmak istiyoruz. Fütürist James Wallman’ın “İstif Çağı” kitabında da suffocation(boğulma)’dan türeyen stuffocation(stuff;eşya) olarak tarif ettiği bu durum hayatımızda gitgide elle tutulur boyutlara ulaşıyor.

Az çoktur. — Alman Mimar Ludwig Mies van der Rohe

Bu felsefe hayatın bize getirdiği zorlukları aşabilmek için etkili ve verimli bir yoldur. Sahip olduğumuz gereksiz eşyalardan, üç aydır masamızda duran ve ellemediğimiz bir boş defterden, masamızın altına bile bakmaya nefret ettirildiğimiz kablo yığınlarından, kalemlikler dolusu kullanmadığımız kalemlerden bile kurtularak daha rahat ve mutlu bir yaşam yaşayabileceğiz. Bu eşyaları atarken kendimize sormamız gereken iki soru var. Amacı ne? Faydası ne? Bu iki soruya mantıklı cevaplar veremiyorsak atalım gitsin! Atmaktansa bu eşyaları ihtiyaç duyanlara verebiliriz ya da satabiliriz. Eşyalarımız azaldıkça zihnimiz sakinleşir. Gerçekleştirdiğimiz bu sadeleşmeler bize her gün bir-iki saat zaman kazandırabilecek niteliktedir. Aynı zaman da bu sadeleşme faaliyeti daha az istememizi ve daha azıyla mutlu olmamızı sağlar.

I started to feel rich once I got everything out of the way.

Her şeyi yoldan çıkardığımda zengin hissetmeye başladım.

Ryan Nicodemus (theminimalists.com)

Minimalist olmak için sadece birkaç eşyayı hayatımızdan çıkarmamızın yetmeyeceğini bilmeliyiz. Bu olguyu aynı zamanda kötü düşüncelerden, insanlardan, yaşam tarzından, alışkanlıklardan, kısacası maddi-manevi bütün zararlı fazlalıklardan kurtulmak olarak düşünmeliyiz. Örneğin sigara ve alkol kullanıyorsanız bu sadeleşmeyle birlikte onların da sırıtan şeyler olduğunu göreceksiniz. Zihniniz durulanıp sadeleşeceği için bir şeye bağlı kalma, ona gebe kalma, ona muhtaç olma fikri konu ne olursa olsun sizi erite etmeye başlayacak ve kötü (kötü görecelidir, size kötü geldiği hâlde yapmaya devam ettiklerinizden bahsediliyor) alışkanlıklarınızdan kurtulacaksınız. Meşgul olmayı marifet sandığımız şu hayatta yapabileceğimiz en verimli girişim tüm “fazlalık”larımızdan kurtulmak olabilir.

Sahip oldukların zamanla sana sahip olur.

Fight Club

“Az çoktur.” felsefesi…Toplumun ihtiyacı olan o umut ışığı… Beklemeyin, atmaya başlayın! Böylece siz de fark edeceksiniz ki hayatımızda yaşadığımız stresin çoğu, sahip olduklarımızdan kaynaklanır.

Biliyorsun az çok

Görüyorsun her şeyi

Biliyorsun az çoktur

Az Çok- mor ve ötesi(2004)

Öneriler;

George Carlin Talks About “Stuff”

A rich life with less stuff | The Minimalists | TEDxWhitefish

Instagram #minimalism

İnsanları sevin ve eşyaları kullanın.Çünkü tam tersi asla işe yaramaz.

--

--