SEO Performansınızı Google Analytics İle Ölçümleyin!

Ömer Akgün
Türkçe Yayın
Published in
9 min readDec 24, 2018

Bu zamana kadar yüzlerce farklı kaynaktan onlarca farklı SEO performansı tüyosu almış olmanız çok muhtemel; peki hiç bu tüyoların işe yarayıp yaramadığını test etmeyi denediniz mi? Eğer cevabınız “Hayır” ise, Google Analytics ile SEO performans analizi yazım tam size göre. Aldığınız tavsiyeler, uygulamanızın şiddetle tavsiye edildiği SEO araçları ve arama motoru optimizasyonu açısından değiştirilmesi gereken noktalar, sitenizin SEO performansına ne kadar etki ediyor? Yatırım yaparak satın aldığınız ücretli SEO uygulamaları, onlara verdiğiniz paranın değerini karşılıyor mu? Yoksa trafiğinizi artırmak için harcadığınız meblağlar size çöp trafik olarak geri mi dönüyor? Tüm bu soruların cevabını öğrenmek ve nitelikli bir site trafik analizi yapabilmek için Google Analytics kullanmak şart. Bu yazımda Google Analitik kullanarak SEO performansınızı nasıl ölçebileceğinizi A’dan Z’ye ele alıyorum.

SEO PERFORMANSINI ÖLÇÜMLEMEK

Web sitenizin performansının nasıl gittiğini ölçümlemenin en etkili yollarından bir tanesi elbette sitenizin genel trafiğine göz atmaktır. Google Analytics kullanarak trafiğinizi genel anlamda takip etmeniz mümkün; bunun için Audience kısmını kullanmanız gerekir. Bu sekmede belirli bir zaman dilimi aralığında sitenizin ne kadar ziyaretçi aldığını görebilirsiniz.

Öte yandan bu genel ekranda sadece SEO çabalarınızdan elde ettiğiniz trafiği gözlemlemeniz elbette ki imkansız; zira burada tüm kanallardan genel overall trafiği görebiliyorsunuz. Doğrudan arama motorlarından gelen trafiği bulabilmek için ise başka bir yere gitmeniz gerekiyor: Acquisition > All Traffic kısmına gittiğiniz zaman trafiğinizin hangi kaynaklardan geldiğini gözlemleyebileceğiniz bir ekrana ulaşacaksınız. Genelde arama motorlarından gelen trafik, çoğunlukla ilk 3 sırada yer alır. Trafik hacmini öğrenmek istediğiniz arama motorlarını Medium/Organic kısmında bulduktan sonra onları seçin, ardından da Plot Rows seçeneğine tıklayın. Bu sayede sadece seçtiğiniz kanallardan gelen toplam trafiği ve renkli çizgileri gösteren güzel ve kullanışlı bir grafik elde etmiş olursunuz.

Eğer daha detaylı bir görüntüye ihtiyacınız varsa tam rakamları ve oranları da takip etmek için pasta görüntüsüne tıklamanız mümkün. Bununla birlikte tüm organik trafiği tek bir alanda toplanmış bir biçimde görmeye ihtiyacınız varsa tek yapmanız gereken “medium” sekmesine tıklamak. Aynı şekilde grafik görünümü için Plot Row seçeneğine tıklamanız yeterli. Şunu belirtmekte fayda var ki “campaign” sekmesinin altında yer alan “organic keyword”, yani organik anahtar kelimeler başlığı maalesef son zamanlarda istenilen performansı göstermekten geri kalıyor. En yüksek trafiği “(not set)”, yani tanımlanmamış olarak göstermek bir yana, kullanıcıların hangi anahtar kelimelerden sitenize geldiğine dair verileri sağlıklı bir şekilde sağlama konusunda başarısız oluyor.

ORGANİK TRAFİĞİM, SEO ÇABALARIM HAKKINDA NE SÖYLÜYOR?

Google Analytics ile SEO performans analizi yapmak ve arama motorlarından ne kadar trafik aldığınızı tespit etmek için Analytics ekranının uygulamasının hangi kısımlarına odaklanmanız gerektiğini öğrendiniz. Şimdi de sıra, tatmin edici olmayan Google Analytics verileri ile başa çıkma zamanı. Eğer arama motorlarından yeteri kadar trafik almıyorsanız bu, ya tek başınıza ya da bir SEO danışmanı yardımı ile SEO çabalarınızı artırmanız gerektiği anlamını taşıyor. Unutmayın ki organik kanallar üzerinden elde edebileceğiniz potansiyel trafik oldukça yüksek!

Eğer organik rakamlarınızda gözle görünür bir düşüş gözlemliyorsanız, arama motoru optimizasyonu çalışmalarınız üzerinde yoğunlaşmanız gerekir — hele ki bu düşüş ciddi oranlarda gerçekleşiyorsa. Belki kapsamlı bir içerik analizi ihtiyacınız vardır; belki de farkında olmadan teknik SEO kısmında affedilemez bir hata yapmışsınızdır… Sebebi her ne olursa olsun; organik trafikteki düşüş asla yabana atılmaması gereken bir sorun olmakla birlikte bir an önce çözüme kavuşturulması gereken bir acil durum alarmıdır.

Diğer yandan eğer organik trafik değerlerinizde hatırı sayılır bir artış ile karşı karşıya kalıyorsanız, elbette bu harika bir haber. Burada önemli olan organik trafiğinizi artırmanızı sağlayan taktiklerinizi nokta atışı bir biçimde tespit etmek ve onları yapmaya devam etmenizi sağlayacak bir SEO stratejisi kurgulamak.

Şu ana kadar bahsettiğimiz SEO analizleri, sitenizin tamamını ele alan analiz ve raporlar olarak karşımıza çıkıyor. Organik trafiğinizi iyileştirmek ve Google Analytics ile doğru bir SEO performans analizi yapabilmek için sadece site bazında değil, spesifik sayfa bazında da ilerlemek şart. Bu durumda da devreye sayfa odaklı SEO kalite analizi giriyor.

GOOGLE ANALYTİCS ÜZERİNDEN SAYFA KALİTE ANALİZİ NASIL YAPABİLİRİM?

Eğer Google Analytics üzerinden sayfa bazlı bir SEO performans analizi yapmak istiyorsanız, Behavior > Site Content > All Pages kısmına gelmeniz gerekiyor. Burada ilk karşılaşacağınız şey, sitenizin en iyi performans gösteren 10 sayfası olacaktır. Sayfaların sıralaması, sayfanın görüntülenme sayısına göre gerçekleştirilir. Eğer özellikle performansını değerlendirmek istediğiniz spesifik bir sayfa var ise, başında domain ismi olmadan sayfanın URL ismini arama barına yerleştirmeniz yeterli. Bu durumda yalnızca o sayfanın analitik değerleri karşınıza çıkacaktır. Bir diğer yandan belirtmek gerekir ki bunlar yalnızca ve yalnızca sayfa görüntülenme sayıları (pageviews), yani arama motorlarından gelen trafiğin ölçümlenmesi değil. Arama motorlarından gelen trafik bilgilerine erişmek için ise iki farklı yönteminiz var.

İlk yöntem, tabloda veri filtreleme yolundan geçiyor. “Secondary Dimension” (İkincil Boyut) kısmına tıklayarak Acquisition > Medium seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor. Bununla birlikte Source/Medium alanına tıkladığınız zaman arama motoru bazlı bir kategorize işlemi de yapmanız mümkün. Bu ekranda iken “Organic” diye geçen medium’u tıkladığınız ve Plot Rows seçeneğini seçtiğiniz zaman toplam ve organik trafiğinizi şık bir grafik üzerinde görebileceksiniz. Her zaman ilginç olan diğer trafik kanallarının bonus olması da cabası.

Aynı şekilde daha spesifik bir görüntüye ulaşmak için pasta görüntüsüne de tıklayabilirsiniz. Belirli bir sayfanın organik trafik oranlarını toplam trafik oranlarınız ile karşılaştırmak, sayfanızın arama motorlarında nasıl bir SEO performansı gösterdiğini gözler önüne serer. Tabii ki ideal bir dünyada elde ettiğiniz bu grafiğin ve oranın sürekli ve düzenli olarak artıyor olmasını beklersiniz. Şu an için bu erişemiyorsanız aşağıya doğru yönelmiyor olması da güzel bir kazanım.

Ufak bir tüyo: Elde ettiğiniz verileri daha da net bir hale sokabilmek için bir filtre daha ekleyebilirsiniz. Yine arama barını kullanarak sadece Organic kanalını içeren mediumu seçtiğiniz takdirde her bir sayfa için organik trafik verilerine ulaşabilirsiniz.

Şimdi de sıra ikinci yönteme geldi. Bu yol, sadece organik trafiği içeren bir segment oluşturmaktan geçiyor. Google Analytics uzmanları, segmentlerin web sitesi verileri toplamada oldukça başarılı birer araç olduğunun altını çizmekten asla geride kalmıyor. Segmentlerin karmaşık bir ara yüzü olan Google Analytics ekranlarını çok daha kullanıcı-dostu hale getirdiğini söylemek yanlış olmaz. Analytics, hali hazırda “Organik trafik” adı altında bir segment sunuyor. Bu segmenti listeden seçtiğiniz zaman sadece arama motorlarından gelen trafiğe ulaşmanız mümkün. BU şekilde aşağı mı yoksa yukarı yönlü mü bir organik trafik trendine sahip olduğunuzu kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz.

GOOGLE ANALYTİCS İLE SEO PERFORMANS ANALİZİ YAPARKEN HANGİ METRİKLERE DİKKAT ETMELİYİM?

Şimdiye kadar bahsettiğim noktalar, yalnızca SEO değerlerinizi takip etme üzerine odaklıydı; hiçbirinde SEO’nuz ile doğrudan bağlantılı bir sorunu tespit etmek üzerine yoğunlaşmıyordu. İster sayfa içi optimizasyon, ister sayfa dışı optimizasyon olsun; sayfalarınızda bulunan sorunları tespit etmek için pek çok farklı noktaya parmak basmanız gerekiyor. Şimdi bunları daha yakından ele alalım.

  • BOUNCE RATE: HEMEN ÇIKMA ORANI

Behaviour > Site Content > Landing Pages kısmında sitenize gelen kişilerin hangi sayfalar üzerinden geldiğini gösteren bir liste ile karşılaşacaksınız. Landing pages, yani açılış sayfaları oldukça önemli; zira ziyaretçi sitenize girdiği anda ilk gördüğü sayfa o oluyor, dolayısıyla ilk izlenimini de bu sayfa üzerinden oluşturuyor. Bu ekranda görebileceğiniz en önemli metriklerden bir tanesi Bounce Rate metriğidir, yani sayfanın hemen çıkma oranıdır. Bu metrik, sayfada herhangi bir şey yapmadan sayfayı terk eden kullanıcılarınızın oranını göreceksiniz. Her ne kadar Google, Google Analytics üzerinden oluşan bounce rate oranlarını bir sıralama faktörü olarak ele almıyor olsa da, kullanıcıların “Geri” butonuna tıklayarak tekrar arama motoru sonuçlarına ne kadar hızlı bir biçimde döndüğünü kesinlikle göz önünde bulunduruyor. Bu yüzden de ziyaretçilerinizin hem sitenizde daha fazla vakit geçirmelerini, hem de siteniz ile etkileşime geçmelerini istemeniz lazım.

Hangi sayfaların yüksek hemen çıkma oranlarına sahip olduğunu tespit edebilmek için Comparison (Karşılaştırma) ikonuna tıklamanız gerekiyor. Son sütundaki “bounce rate” kutucuğunu seçtiğiniz takdirde, başta en çok ziyaret edilen sayfanız olmak üzere sitenizdeki tüm diğer sayfaların ortalama hemen çıkma oranları ile karşılaştırma yapma imkanı bulursunuz. Kırmızı bir çizgiye sahip olan sayfalar, sitenizin ortalama hemen çıkma oranından daha düşük olan oranları temsil eder. 0 ila yüzde 10 arasında bir bounce rate, oldukça normal ve doğal bir oran olarak karşımıza çıkar, ancak 20, 30 ve daha fazlası bir hemen çıkma oranına sahip sayfadan bahsediyorsak orada kesinlikle daha detaylı bir analiz yapma gereksinimi var demektir. Hele ki bu sayfa “Top 10” sayfa listeniz içerisindeyse yine kırmızı alarm verme zamanı gelmiştir.

Peki, hemen çıkma oranı neden bu kadar önemli? Önemli; çünkü trafiğinizin ve sayfalarınızın kalitesi ile ilgili size doğrudan ipucu veren bir değerdir. SEO üzerinde de indirekt olarak bir etkisi olan bounce rate, sayfanıza giren kullanıcıların aradıklarını bulamayıp sayfadan ayrılma isteği hissettiğini gözler önüne seriyor. Bu da Google için sayfanızın aramada kullanılan anahtar kelimeler ile yeteri kadar ilgili olmadığını kanıtlamak ve sıralamanızı düşürmek için yeterli bir sebep.

  • INTERNAL SİTE SEARCH: SİTE İÇİ ARAMA

Yine Behavior > Site Search > Overview sekmesine tıkladığınız zaman kullanıcıların siteniz üzerinde hangi terimleri aradığını tespit etmeniz mümkün oluyor. Google Analytics ile SEO performans analizi yaparken bu da dikkate almanız gereken diğer önemli etmenler arasında. Sebebi ise ziyaretçilerinizin sitenizden beklentilerini tespit edebilme olanağı veriyor olması. Eğer bu terimler ve ifadeler arasında sitenizde var olmayan bir konu varsa, büyük bir ihtimalle bu konu ile ilgili bir açılış sayfası yaratmak güzel bir fikir olacaktır. Yine bu alanda kullanıcıların kullandığı anahtar kelimeler ile sizin SEO stratejiniz kapsamında seçmiş olduğunuz anahtar kelimeler arasında bir karşılaştırma yapabilir ve anahtar kelime analizlerinizin doğruluğunu da test edebilirsiniz.

  • MOBİL TRAFİK

Elbette günümüz mobil çağında mobil SEO analizi de Google Analytics ile SEO performans analizi için bir diğer önemli etken. Google’ın son mobil güncellemesi, nam-ı diğer “Mobilegeddon” ile mobil-uyumlu olmayan siteler artık mobil arama sonuçlarında görünmüyor. Eğer potansiyel ziyaretçilerinizin büyük bir kısmı hali hazırda mobil cihazlarını diğer cihazlarına oranla daha fazla kullanıyorsa, sitenize mobil SEO optimizasyonu yapmamak, yapabileceğiniz en büyük hatalardan bir tanesi olur.

Neyse ki Google Analytics yardımı ile mobile özel olarak oluşturabileceğiniz Google Analytics özel raporları var. Audience > Mobile > Overview kısmına tıkladığınız zaman sitenize bir akıllı telefon ya da bir tablet üzerinden gelen ziyaretçi sayısına ulaşmanız mümkün. Kaç mobil kullanıcınız olduğunu görmek için pasta grafiğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu oran yüzde 10’dan fazla ise sitenizin mobil cihazlara karşı duyarlı olduğundan emin olmanız şart. Bununla birlikte mobildeki hemen çıkma oranlarınızın desktop üzerindeki hemen çıkma oranlarına kıyasla çok daha yüksek ise bu, mobil sitenizin hiç de mobil-dostu bir tasarıma sahip olmadığının bir göstergesi olabilir.

Google, sitelerin “responsive” olmasını, yani farklı cihazlara karşı duyarlı olmasını giderek daha fazla önemseyen bir stratejiye bürünmüş durumda. Söz konusu mobil arama sonuçları olduğu zaman responsive site tasarımının en önemli sıralama faktörleri arasında geldiğini vurgulamakta fayda var.

  • SİTE HIZI

Google Analtyics ile SEO performans analizinin bir diğer olmazsa olmaz etmeni de elbette sayfa hızı. Tıpkı mobil uyumluluk gibi Google için bir sıralama faktörü olan site hızı metriği, hem dönüşüm oranlarına hem de sitenin kullanılabilirlik potansiyeline doğrudan etki eder. Sayfalarınızın hızını ölçmek ve hızı iyileştirmek için çaba harcamak, sitenizin geneli için büyük bir kazanım olacaktır. Behavior > Site Speed sekmesi altında bulabileceğiniz site hızı metrikleri, ortalamanın altında bulunan, standartların dışında bir yavaşlıkta olan sayfaları kolayca tespit etmenizi sağlayarak anında çözüm bulmanıza yardımcı olur.

GOOGLE ANALYTİCS İLE ÖZEL SEO RAPORLARI HAZIRLAYABİLİR MİYİM?

Bu genelgeçer SEO metriklerinin yanı sıra sadece Google Analytics üzerinden kurabileceğiniz, SEO çalışmalarınıza ciddi öngörüler katabilecek özel Google Analytics raporları da oluşturmak mümkün. Google Analytics özel raporlama yöntemini kullanarak özellikle performansını takip etmek istediğiniz sayfalara özel raporlar hazırlayabilir, haftalık ya da aylık düzende tuttuğunuz SEO raporlarınıza istatistiksel katkıda bulunabilir ve arama motoru optimizasyonu esnasında gerçekleştirdiğiniz raporlama işlemlerini ciddi oranda kolaylaştırabilirsiniz.

Yazımın başında bahsettiğim ve Google için bir sorun teşkil eden “not provided” anahtar kelime problemine bir çözüm oluşturan özel SEO raporları hazırlayabileceğiniz gibi yine yazımda değindiğim, kullanışlı Segmentasyon yöntemlerini kullanarak özel SEO raporları oluşturmanız mümkün. Bir SEO olmazsa olmazı olan Search Console raporları, sadece bounce rate ya da site hızı özelinde güncel veri raporları ve açılış sayfası raporları, Google Analytics kullanarak oluşturabileceğiniz SEO raporlarından bazıları. Kişiselleştirilebilir ve özelleştirilebilir bir yapıya sahip olduğu için Analytics, farklı site türlerine göre farklı rapor ihtiyaçlarını sunabilecek esneklikle bir program olması ile kazanıyor diyebiliriz.

Elbette tüm bunları web sitesi sahibinin tek başına kısa bir süre içerisinde gerçekleştirmesi ve kısa vadede olumlu sonuçlara ulaşması pek olası değil; bu yüzden de özellikle Google Analytics ile SEO performans analizi yaparken alanında profesyonelleşmiş bir SEO uzmanı ile çalışmakta fayda var. Eğer siz de Google Analytics ve SEO arasındaki bağlantıyı kurmak ve site performansınızı iyileştirmek üzere hizmet almak istiyorsanız hemen benimle iletişime geçebilirsiniz.

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor

--

--