Sıfır Atık

Artık Elimizi Taşın Altına Koyma Vakti Gelmedi Mi ?

Gizem Açıl
Türkçe Yayın
4 min readJan 30, 2020

--

Photo by Anna Oliinyk by Unsplash

Sıfır Atık Nedir ?

Son günlerde çok sık duymaya başladığımız sıfır atık kavramı nedir? Öncelikle bununla başlayalım: “Sıfır Atık” anlayışının temelinde doğa dostu yaşam bulunmaktadır. Hepimiz gün içerisinde doğada kaybolması yüzlerce yılı bulan veya geri dönüşüme katılması çok zor olan onlarca atık oluşturuyoruz.

Anlayışın temelinde: oluşturduğumuz atıkları azaltmak, giderek en aza indirmek, geri dönüştürülebilenleri geri dönüşüme kazandırmak ve gün sonunda da israfı mümkün olduğunca azaltmak geliyor.

Sıfır Atık Başlangıç Rehberi

Bir anda yaşam döngülerimizi değiştirmek çok kolay değil ve bu anlayışta hayatımıza bir gecede oturmayacak yani bir gecede hiçbir şey değişmeyecek farkındayım. Ancak, dünyamızın geleceği için artık hepimiz elimizi taşın altına koymak zorundayız.

Tam da bu noktadayken nasıl başlayabiliriz diye düşünürken hızlıca yola koyulmak için deneyimlerimden ve dünyada uygulanan yöntemlerden yola çıkarak bir başlangıç rehberi oluşturmaya çalıştım.

İlk adım olarak, yaşadığınız yerde bu konu üzerine kurulmuş bir dernek, belediyenin bir kuruluşu var mı diye araştırarak başlayın. Unutmayın birlikten kuvvet doğar, ve bu noktada size fazlasıyla yol gösterici olacaktır. Türkiye’de yaşayanlar için ilk olarak şu siteyi incelemelerini önereceğim.

Tek Kullanımlık Ürünleri Hayatından Çıkarmaya Başla

Photo by Maria Ilves by Unsplash

Atıklarımızın en başında ne yazık ki tek kullanımlık ürünler geliyor. Hayatından plastik tek kullanımlık pipet, çatal – bıçak, tabak, bardak, su şişelerini çıkar.

  • Gün içinde ihtiyacın olan her şeyi evden getir.
  • Suyunu evden kendi su mataranda getir.
  • Kahveni evde yapıp kendi kahve termosunda taşı. Kahveciden kahve almak istiyorsan tek kullanımlık kağıt bardaklar yerine yine kendi kahve termosunu kullanabilirsin.

Alışveriş Yaparken

Photo by Sylvie Tittel by Unsplash
  • Alışveriş torbası satın alma, kendi bez torbanı evden getir.
  • Meyve – sebze alışverişinde tartım yapmak için plastik poşet kullanma. Bez torbalarını yanında taşı ve tartımlarını bez torbalar ile yap, plastik poşetlere ihtiyacın yok.
  • Plastik paketli ürünlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalış. Ancak, bazen başka şansımız yok ise önerim şu olacaktır: plastik paketlerin altında ki numaralandırmaları incele, 1 veya 2 numarayı tercih etmeni öneririm. Plastiklerin numaraları 1 – 7 arasında değişir. Numaraların hem sağlık açısından hem de geri dönüştürülebilme açısından anlamları vardır. En güvenli plastik ürünler 1,2,4,5 ile numaralandırılır iken en zararlıları ise 3,6 ve 7’dir. Ancak bunlar içerisinde de geri dönüşümü tam anlamıyla sağlanabilecek olan plastikler 1 ve 2 numaradır.

Temizlik ve Kişisel Bakım Malzemeleri

Photo by Daiga Ellaby by Unsplash

Temizlik malzemeleri ve kişisel bakım ürünleri beni en zorlayan kısımlardan biri ancak başlangıç aşamasında ne kadar yol katettiğimiz çok önemli olacaktır.

  • Temizlik fırçası, bez, banyo kesesi gibi ürünlerini bambu ve doğal malzemelerden üretilmiş olanlardan seç. Bu ürünlerin hepsi internette artık kolayca bulunabiliyor.
  • Karbonat ve sirke ikilisini temizlik malzemesi olarak hayatına sokmanın tam vakti. Bu ikisi hem mükemmel bir temizleyici, hem doğal, ve hem de gereksiz yere plastik atık oluşturmuyorsun daha ne olsun.
  • Diş fırçaları içinde artık bir çok marka, bambu saptan ve doğal malzemelerden oluşan çok güzel fırçalar üretmeye başladılar. O fırçalardan edinmelisin bir an önce.

Çöplerin Ayrıştırılması ve Kompost Geri Kazanımı

  • Çöplerin ayrıştırılması ürettiğimiz atıkların geri dönüştürülebilmesi için çok önemli. Yaşadığın yerde ilgili kuruluşlara ve belediyelere başvur, çöplerini nasıl ayrıştırabileceğin ile ilgili tüm bilgilendirmeleri edin ve çöplerini bir an önce ayrıştırmaya başla.
  • Kompostlama tekniği ise çevre için mükemmel bir geri dönüşüm yöntemi. İlgili kuruluşlardan ve belediyenizden organik atıklarınızı nerede biriktirebileceğinizle ilgili gerekli bilgiyi edinin. Artık bir çok belediyenin organik atık ile ilgili çalışmaları mevcut.

Hatta komşularını da bunun için teşvik etmelisin!

İkinci El Alışveriş

  • Sürekli yeni kıyafet, eşya almanın sebep olduğu gereksiz üretime, israfa ve oluşturduğu atık ve sebep olduğu çevre kirliliği anlatmakla ne yazık ki bitmez. O yüzden kullanmadığın kıyafet ve eşyalarını satıp, ihtiyacın olduğu eşyaların da büyük bir kısmını ikinci el satın alırsan büyük bir aşama kaydetmiş olacağız.
  • Artık okumadığın ve tekrar okumayacağını düşündüğün kitapları kütüphanelere bağışlayabilirsin, arkadaşlarınla değiş tokuş yapıp ya da ikinci el satabilirsin. Ve lütfen yeni bir kitap alma ihtiyacında isen önce ikinci el mağazalardan edinmeni tavsiye ederim. Yeni bir atık oluşturmadan da kitap okuyabiliriz!

Bu noktada daha atacağımız çok çok fazla adımlar var ancak hemen şu an bir noktadan başlamamız gerekiyor. Daha bilinçli yaşadığımız günler dilerim!

--

--

Gizem Açıl
Türkçe Yayın

UX/UI Designer — Urbanist — I write about lifestyle, foods, living in Germany, travel. In fact, I write whatever I enjoy. Check out: www.flavorofcities.com