Son Zamanların Popüler Uygulaması: Zoom

Ayhan KORKMAZ
Türkçe Yayın
Published in
5 min readMar 31, 2020
Zoom

Son zamanlarda birçok kişi gibi bende Korona Virüs sebebiyle evde kal çağrılarına uyarak evde daha çok vakit geçiriyorum. Bu süreçte sizlere olabildiğince fazla yazı yazmak istiyorum. Açıkçası okuyan var mı, yazarken harcadığım zamanı karşılığını alabiliyor muyum edimin değilim. Ancak 7 yıldır neden yazıyorsam sanırım bundan sonra da o sebeple yazmaya devm edeceğim. Yazmak bana iyi geliyor ve bildiklerimi paylaşmanın, internetten öğrendiklerimin bir diyeti olduğuna inanıyorum. Vermeden almak olmaz değil mi ?

Bu yazımda sizlere video konferans uygulaması Zoom hakkında bilgiler vermek istiyorum. Ancak bu yazıyı okumaktaki amacınız Zoom nasıl kullanılır, zoom güvenli midir gibi soruların cevaplarını bulmak ise, maalesef bu yazımda aradığınız cevaplar bulunmuyor. Zaten bu konuda çokça içerik bulunuyor internette. Diğer yandan da akif olarak kullanmadığım için ahkam kesmem uygun değil. Peki neden böyle bir yazı yazıyorum ve yazının içeriği ne olacak ? Bu yazıda sizlere kendi merakımdan yaptığım araştırmalarımı sonucunu paylaşacağım. Zoom neden bu kadar popüler oldu ? Sıfırdan bu güne gelen şirketin başından geçenler neler ? Krizi fırsata çevimenin sembolü olan Zoom hakkında yaptığım araştırmalar sonucunda edindiğim bilgileri sizlere derlemek istedim. Eğer hala benimleyseniz başlayalım.

Zoom Nedir?

Bu kısımla ilgili fazla bir açıklama yapmak istemiyorum. Çünkü yazımı konusu ve hedefi bu değil. Ancak kısaca özetlemek gerekirse Zoom bir video konferans uygulamasıdır. İnsanların uygulama üzerinden toplantılar yapmasını ve bu sayede evden çalışma imkanı tanıyan bir hizmet sunar.

Zoom’un Kuruluş Hikayesi

Konu hakkında sonda yazacağımı başta yazıp, işin geçmişine yolculuk yapmak istiyorum. Zoom, kurucusu Eric Yuan tarafından 2011 yılında kurulmuştur. Belkide çoğu kişinin tahmin ettiği gibi krizi fırsata çevirebilmek adına yeni kurumuş bir şirket değil. 2011 yılından beri zaten home office çalışan kişiler ve şirketler tarafından aktif olarak kullanılıyormuş. Bizim hayatımıza yeni girmiş olsa da şirket olarak 9 yıllık bir geçmişleri var. Şirket olarak 9 yıllık geçmişi var ancak Eric Yuan‘ın konu hakkındaki deneyimi geçmişe dayanıyor.

Eric Yuan , 1997 yılında kurucu ortak olarak WebEx‘e katılıyor.. WebEx 1995 yılında kurulduğunda video konferans uygulaması olmayı hedefliyordu. Eric Yuan şirketin mühendislik bölümünün başkanı olarak çalışmaya başlıyor. Zaman içerisinde 10 kişi ile başlayan WebEx macerası dünya genelinde 800 çalışana kadar gelişmişti. Tabi alışıla geldiği gibi WebEx de dünyanın büyük şirketlerinin radarına girmiş. 2007 yılında 3.2 Milyar $ karşılığında, çalıştıkları alanın devi olan Cisco tarafından satın alınmışlar. Eric Yuan yine Cisco tarafında mühendislik bölümü başkanı olarak çalışmaya başlar.

Ancak satılmanın ardından eskiden en önemli konu olan WebEx, Cisco içerisinde tahmin edebileceğiniz gibi en önemli konu olamadı. Bu durum Eric Yuan‘ı rahatsız etmeye başladı. Şirket içerisinde WebEx’e yatırım yapılmamaya başlanmış. Durumdan sadece kullanıcılar değil, Eric Yuan da durumdan rahatsızlık duyup 2011 yılında şirketten istifa ediyor.

Ancak Eric Yuan’ın şirketten ayrılma amacı, Cisco tarafından önem verilmemesi sebebiyle yeni bir video konferans uygulaması oluşturmaktı. Bu bağlamda birlikte çalıştığı 40 adet mühendisle beraber şirketten ayrıldı. Bu çalışanlarla beraber bugün hepimizin tanıdığı Zoom kuruldu.

Eric Yuan — Görsel Kaynak : businessinsider.com

Aslında ilk kurulduğunda belli bir ekip ile kurulmuş olmasına rağmen 2 yıl boyunca belli bir ekip kurmak için çalışamalar yürütüyorlar. Aslında tam olarak aktif olmasının 2013 yılında olduğu söylenebilir.

Eric Yuan Zoom’u kurma sürecinde çok tepki aldığını ve vazgeçmesi gerektiğini söyleyen çok kişi olduğunu ve en çok da eşinin karşı çıktığını söylüyor. Ancak yılmadan çalışmalarına devam ediyor ve bugün geldiğimiz noktaya ulaşıyor.

Tabi Zoom kurulduğu gibi kullanıcıların akın ettiği bir uygulama olmamış. Ancak zaman içerisinde kullanıcı sayısı sürekli artan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Kullanıcı sayıları ile ilgili edindiğim verilerle ilgili verileri aşağıdaki grafikte derledim. 2020 yılındaki kısım tabii ki şu anki verilere göre oluşturduğum bir beklenti. Muhtemelen daha da fazla kullanıcıya ulaşacaktır. Ancak kullanıcı artışını göstermesi açısından önemli diye düşünüyorum.

Zoom Pazarlama Yöntemi

Zoom kurulumundan sonra ürününü kullanılabilir hale getiriyor. Ancak kullanıcı bulabilmesi için reklam kampanyası yapması gerekiyordu. Bu konu benim uzmanlık alanım olmasa da ilgimi çekti. Çünkü ilk etepta kendi hedef kitlesini belirliyorlar. En çok kullanabilecek kişilerin Silikon Vadisi çalışanları olduğunu biliyorlar. Bu noktada Silikon Vadisi‘ne giden yollardaki tabelalara reklam veriyorlar. Dijitalleşmenin neferi olan Zoom, fiziki tabelalara reklam veriyor ve ivmelenmesini buna borçlu. İlginç değil mi ?

Bu durum kadar bana ilgi çekici gelmese de NBA maçlarına da reklam vererek insanların aklına girmeyi planlıyorlar. Yani dijital dünyadaki kullanımlarını fiziki dünyada pazarlıyorlar. Konu hakkında muhtemelen pazarlama uzmanları derinlemesine yazılar yazarlar. Konu özelinde beğendiğim bir yazı olursa bu kısma eklerim.

Neden Zoom ?

Bu soru benim aklıma geldiği gibi birçok kişinin aklındaki sorudur herhalde. Çünkü rakiplerine baktığımızda; Hangouts, Skype ve Cisco gibi alternatifleri varken Zoom sıyrılmayı nasıl başardı ? Bununla ilgili okuduğum kaynaklarda farklı yorumlar var. Tabi ki bunlar sadece kullanıcıların kullanabilmesini sağlayan etmenler. Kullanmalarının ana sebebi farklı olacaktır. Ancak ben aşağıda temel özelliklerini sıralamak istedim.

✔️ Gecikme Az

Zoom ekibi tasarım aşamasında en önem verdikleri konu gecikme olmaması. Gecikme dediğim kişinin sesinin ve görüntüsünün ne kadar sürede karşı tarafa ulaştıdır. Bu süre Zoom için 150 ms ve altında seyrediyor. Açıkçası bu konuda rakipleri ne mertebe bilmiyorum. Okuduğum kaynaklar bu konuyu ele almamış. Eğer bilenler varsa yazarsa kaynağıyla birlikte eklerim bu kısma.

✔️ Kullanımı Kolay

Bu konuda herhangi bir zoom konferansına katılımanız için tek yapmanız gereken şey paylaşılan linke tıklamak.

✔️ 40 Dakika Ücretsiz Kullanım

Zoom ekibi bu konu hakkında da kafa patlatmış ve gelir modeli ile birlikte yaygınlaşma için ücretsiz bir seçenek sunmak istemişler. Bu konuda yaptıkları araştırmada ortalama bir toplantının 45 dakika sürdüğünü tespit etmişler. Bu veriden yola çıkarak 40 dakikalık bir ücretsiz kullanımı sunmuşlar.

Zoom’un Bana Düşündürdükleri

Zoom ile ilgili daha çokça yazı yazabilirim sanırım. Ancak bu kadar kısmının yeterli olduğunu düşünüyorum. Ancak bu noktada Zoom hakkında herkesin biraz düşünmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle yazılım sektöründe kariyer hedefleyen kişilerin düşünmesi gereken noktalar var diye düşünüyorum. Zoom mantık olarak ütopik bir gelişme veya yenilik sunmadan sadece bir ihtiyacı gidermeye yönelik ürün ortaya çıkardı. Ve bugünden sonra belki de çok büyüyecek bir değere sahip bir şirket olmayı başardı.

Bu konu hakkında düşünmemiz gerekiyor dememin sebebi, Zoom’un iPhone gibi devrimsel bir gelişim olmadan bu değere erişmesi. Yani bir sektörde para kazanabilmek için illa devrimsel değişiklikler ve yenilikler yapamız gerekmiyor. Belki de sadece hedefe odaklanmamız ve insan ihtiyaçlarını belirlememiz gerekiyor. Çünkü eminim ülkemizde de Zoom gibi sadece insan ihtiyacını giderecek bir hizmet çıkabilir. Eğer sürekli devrimsel bir çözüm arıyorsak bir daha düşünelim ve her zaman devrimsel çözümlerin gerekli olmadığını unutmayalım. İnsanların gündelik ihtiyaçlarını karşılamanın da önemli olduğunu hatırlamakta fayda var. Umarım ülkemizde de bu tarz çözümler sunan ve değer kazanan firmalarımız çıkar.

Kaynaklar

Bu yazıyı hazırlarken bilgi edidiğim ve araştırma yaptığım kaynakları aşağıya ekliyorum. Dileyenler buralardan detaylara da bakabilirler. Ben genel olarak bu yazılardan bir derleme yaptım.

Orijinal Yazı : http://ayhankorkmaz.net/son-zamanlarin-populer-uygulamasi-zoom/

--

--

Ayhan KORKMAZ
Türkçe Yayın

Elektrik Elektronik Mühendisi — Blogger — Teknoloji Meraklısı — #Üretkenlik Hayranı — Eski Girişimci — Yeni Beyaz Yaka