Sosyal Medya Kullanıyorsan Sen de Böyle Hissediyor Olabilir misin?

Mürşide
Türkçe Yayın
Published in
3 min readJun 27, 2024

Günümüz dünyasında sabah uyanır uyanmaz sosyal medya akışlarını kontrol etmek, başkalarının hayatlarına göz atmak, yeni günün ilk ritüeli haline geldi. Ancak, bu dijital dünyada gezinirken çoğumuzun farkında olmadan içine düştüğü bir tuzak var: haksız kıyaslamalar.

Pinterest-Effects of the social media

Hepimiz, arkadaşlarımızın, ünlülerin veya tanımadığımız insanların mükemmel görünen hayatlarına bakarken kendimizi yetersiz hissettiğimiz anlar yaşamışızdır. Bir an durup, “Neden benim hayatım böyle değil?” diye düşünmüşüzdür. Tatil fotoğraflarına, başarı hikayelerine, mükemmel görünümlü bedenlere bakıp içimizi bir hüzün kaplamıştır. İşte tam da bu noktada, sosyal medyanın karanlık yüzü ortaya çıkıyor. Bizler, başkalarının en iyi anlarını izlerken, kendi sıradan anlarımızla kıyaslamaya giriyor ve sonuçta kendimizi değersiz hissetmeye başlıyoruz. Yani kendimize, kendi dünyamıza haksızlık etmiş oluyoruz.

Pinterest

Oysaki sosyal medya gerçekte sadece bir vitrindir. İnsanların, en güzel, en başarılı ve en mutlu anlarını paylaştığı bir platform.

Bu paylaşımlar ise, gerçekte insanların sadece bir kısmını yansıtıyor. Çoğumuzun günlük hayatındaki zorluklar, başarısızlıklar ve mücadeleler ise bu vitrinde hiçbir zaman yer almıyor. Acaba sadece ben mi böyle sıkıcı, başarısız ve sağlıksız bir hayat yaşıyorum? Herkesin harika arkadaşlıkları, ilişkileri, aileleri var da koskoca dünyada bir benim mi içim sıkılıyor sorularının ardı arkası kesilmiyor.

Sosyal medyada gördüğümüz mükemmellik, gerçek hayatın sadece cilalanmış bir versiyonu iken bizler bu cilalı versiyonlara bakarak, kendi hayatlarımızın da aynı şekilde olması gerektiğine inanıp kendimize acımasız davranıyoruz. Oysa gerçek hayat iniş çıkışlarla, zorluklarla ve sıradan anlarla doludur.

Pinterest- Sosyal medya ve sahte maskeler

Sosyal medyanın sahteliğinden özellikle gençler etkileniyor. Kimliklerini ve benlik saygılarını yeni yeni oluşturdukları bu süreçte bu tür kıyaslamalar yapmaktan kendilerini alamıyorlar. Bu durum, biz farkında bile değilken, düşük benlik saygısına, depresyona ve anksiyeteye (kaygı bozukluğu) yol açabiliyor.

Peki, bu durumdan kendimizi nasıl koruyacağız?

  • Gerçekliği Hatırlayın: Sosyal medyada gördüğünüz her şeyin gerçek olmadığını ve insanların sadece en iyi anlarını paylaştığını unutmayın. Herkesin hayatında zorluklar vardır.
  • Kendi Başarılarınıza Odaklanın: Kendi hayatınızda başardığınız şeylere odaklanın ve bu başarıların değerini bilin. Kendi hedeflerinize ve ilerlemenize odaklanmak, kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
  • Sosyal Medya Detoksu Yapın: Ara sıra sosyal medyadan uzaklaşmak ve gerçek dünyaya daha fazla odaklanmak faydalı olabilir. Bu, zihinsel sağlığınızı korumanıza yardımcı olabilir.
  • Pozitif Hesapları Takip Edin: Size ilham veren, pozitif mesajlar yayan hesapları takip edin. Negatif hissettiren hesaplardan uzak durun.

Ve en önemlisi kendinize şefkat göstermeyi unutmayın. Biz gülüşümüz, tutkumuz ve başarılarımızdan ibaret olduğumuz gibi aynı zamanda acılarımızla, kusurlu bedenlerimizle ve gözyaşlarımızla bir bütünüz.

Siz veya bir yakınınız bu durumdan kaynaklı depresyon, anksiyete, özsaygı azalması gibi psikolojik sorunlar yaşıyorsa, lütfen destek almasına yardımcı olun.

--

--

Mürşide
Türkçe Yayın

23•İzmir Duygulara önem veren bir blog yazarı...