Adım Adım: E-Ticaret Yapmak İsteyenler İçin Şahıs Şirketi Kuruluşu & Maliyeti

Yâren N. Nacaroğlu
Türkçe Yayın
Published in
6 min readApr 3, 2021

Bu yazı, hiçbir ek kaynaktan faydalanmaksızın kendi şahıs şirketi kuruluş adımlarımı aktarmak ve benim gibi e-ticaret alanında ilk adımı atmak isteyenlere basit, hızlı, kısa yönergeli bir içerik sunmayı hedefliyor. E-ticaret yapmayı hedefleyenlerin ilk aşama zorunlu ve gerekli maliyetlerini kısaca sunuyor.

Selamlar,

Evde handmade ürünler üreten ve bunları sosyal medya satışı ya da e-ticaret pazaryerlerinde satış yaparak resmi yolla kazanç elde etmek istiyorsunuz. Yahut ilerde çokça karşılaşacağınız üzere retail arbitrage ya da private label yöntemleriyle al-sat yaparak stoklu ya da stoksuz satış; daha sürdürülebilir olmasını istiyorsanız markalaşarak e-ticarette ilk adımı atmak istiyorsunuz.

Kısaca, bu altı aylık süreçte yüzlerce kaynaktan edindiğim bilgileri özetleyeyim:

Retail Arbitrage:
Bu yöntem, en kısa ifadeyle marka bir ürünü düşük fiyata al, yükseğe sat. Üretim yok, üretici siz değilsiniz, toptan bir ürün alıyorsunuz ve bunu pazaryerleri üzerinden üzerine kar marjı ekleyerek satıyorsunuz. Örneğin tedarikçiden Braun markasının bir lazer makinasını ucuza tedarik edip, üzerine karınızı koyup, listeliyorsunuz. Trendyol’da bir ürünün 200'den fazla satıcısını görüyorsanız, bilin ki bu satıcılar bu yöntemle ilerliyor.

Private Label:
Kendi logonuz, kendi markanızla bir markalama çalışması diyebiliriz. Bu handmade ürünleriniz olabilir, doğrudan üretici olabilirsiniz, fason ürettirip kendi markanızla ürün yaratıyor olabilirsiniz. Fark etmez. Örneğin bir ağda makinasını fason olarak ürettirip, kendi logonuz ve ambalajınızla kendi ürününüz gibi satıyor olabilirsiniz. Fiyat size aittir, marka size aittir, pazarlama size aittir. Başlangıç zordur ancak daha sürdürülebilirdir.

E-ticarette satış yöntemlerinden sadece ikisi kısaca böyle. Bu iki yaygın yöntem için de ilk yapmanız gereken limited ya da şahıs şirketi kurmanız. Gelecek taleplere göre elbette bu boyutlar detaylandırabilir, ancak bu yazının genel seyri, e-ticarette ilk adım olan şahıs şirketi kuruluş aşamaları, şahıs şirketi kurma maliyetleri ve e-faturaya geçiş işlemleri diyebiliriz.

Şahıs şirketi kuruluş aşamaları:

1- İmza Beyannamesi Edin: Öncelikle size en yakın notere gidip “İmza Beyannamesi” çıkarıyoruz. Bazı şehirlerde değişiklik gösterebiliyor, ancak ben İmza Beyannamesi ücreti olarak 90 tl ücret ödedim. Yapmanız gereken, kimliğinizle birlikte en yakın notere gitmek ve tüm yasal işlemlerde geçerli olacak olan imzanızı noter tarafından onaylattırmak. Aldığınız ıslak imzalı imza beyannamenizin aslını dosyalamanız gerekiyor. Hemen CamScanner üzerinden taratıp dijital bir kopyasını şahıs şirketi dosyamıza kaydediyoruz. İlerde çok işimize yarayacak.

2- Muhasebeciyle Anlaş: İmza beyannamenizi çıkardıktan sonra, ikinci aşama bir muhasebeciyle anlaşmak. Şahıs şirketi için hem kuruluş işlemlerinde hem de aylık vergi beyanlarınız için bir muhasebeciyle çalışmak zorundasınız. Muhasebeciniz, kuruluş işlemleri için sizden 250–600 arası bir kuruluş maliyeti talep edecek. Bu ücret, vekalet ücreti, GIB kayıtları, Vergi Dairesi başvuruları, e-tebligat kayıtları gibi total bir rakamı içeriyor. Ben tanıdık bir muhasebeciyle çalıştım ve bu aşamada benden bir ücret talep edilmedi.

3- Adresini belirle: İşleminizin ardından şirket adresi olarak ev adresi ya da bir sanal ofis gösterecekseniz bunu belirlemeniz ve anlaşmanızı yapmanız gerekiyor. Ben ev adresimi gösterdim. Bu adresin ikametgah adresinizle uyumlu olması, ilerde herhangi bir sorun yaşamamanız açısından önemli.

4- Muhasebecine gerekenleri ilet: Muhaseciyle anlaşma aşamasının ardından tek yapmanız gereken anlaştığınız kişiye adresinizi, kimliğinizi, istediğiniz nace kodunuzu bildirdikten sonra imza beyannamenizi ve e-devlet şifrenizi vermek. Ardından gelen sms onaylarını kendisiyle paylaşmak.

İnternetteki onlarca karışık bilgiyle kafanızı karıştırmaya gerek yok, her şeyi kendisi hallediyor olacak. Bu süreç oldukça kolay, kendiliğinden akacak, endişelenecek hiçbir şey yok.

5- Adres Yoklamasını Bekle ya da Çağrıldığında Git: Muhasebeciniz başvuruların tamamlandığını, bir iki gün içinde adres yoklaması için vergi dairesinden adresinize geleceklerini bildirecek. Korona sebebiyle çoğu vergi dairesi sadece böyle bir adresin gerçekten var olup olmadığını kontrol ediyor ve adrese girmek istemiyorlar. Teyidin ardından sizi vergi dairesine çağırarak imzanız isteniyor. Benim bu işlemim, başvurudan sonraki üç iş günü içinde gerçekleşti.

6- İşte vergi levhan hazır! Yoklama onayının ardından vergi levhanız hazır. Bu süreçte eğer gençler için sunulan gelir vergisi muafiyetinden faydalanmak istiyorsanız, yoklama sırasında bildirmeniz ve muhasebecinizin internet üzerinden standart dilekçeyi göndermesi gerekiyor. Çok basit bir işlem. Aynı gün içinde muafiyetinizin onaylandığına dair bir SMS alıyorsunuz.

Buraya kadar toplam şahıs şirketi kurma maliyeti 500–800TL. Zorunlu olmayan, gerekli diğer maliyet kalemleriniz:

Artık şahıs şirketiniz kuruldu. İşe başlama tarihinden itibaren hizmet vermeye hazır. Bundan sonra ne olacak? Ancak e-ticaret yapmak istiyorsunuz ve sonraki aşama resmi maliyetleriyle ilgili onlarca kaynaktan bilgi edinerek kafanız karıştı. Hemen netleştirelim!

  • Oda Kaydı(zorunlu değil, gerekli): Öncelikle KOSGEB teşviklerinden faydalanmanız için esnaf odası ya da ticaret odasına kayıt yaptırmak zorundasınız. Şahıs şirketi esnaf odası kaydı ortalama 700–900 arası, ticaret odaları şahıs şirketi kaydı ise 1200–1600 arası rakam talep ediyor. E-ticaret pazaryerleri oda kayıt zorunluluğu yok. Ancak KOSGEB’in 60.000TL’ye varan teşviklerinden faydalanmak için KOSGEB kaydında en azından esnaf odası kaydı isteniyor. Ben İzmir Esnaf Odası Kayıt Ücreti olarak 736TL ödedim. İlinizdeki esnaf odası birliğine kimlik ve 1 adet vesikalık fotoğrafla gitmeniz ve ücreti vezneye nakit olarak ödemenizin ardından bu işlem tamam. Size sicil tasdiknamesi verilecek ve kaydınız otomatik hazırlanacak.
  • E-Faturaya Geçiş (zorunlu değil; ama daha az maliyetli ve kolay): E-ticaret yapacaksanız, fatura kesmeniz gerekiyor. Matbu fatura kesmek için hem noter tasdikleri hem de basılı evrak işleriyle uğramak, mazide kaldı. Şirket kuruluşunuzdan itibaren hem takibi hem de saklanması kolay olan e-fatura sistemine geçmenizi öneririm. Bunun için iki ana gereklilik var: e-imza veya mali mühür sahibi olmanız ve bir e-fatura sistemi tercih etmeniz.
  • E-İmza Edinin (hep işinize yarayacak): Türlü firmalar bu hizmeti zaten veriyor. Ama neden en ucuz sağlayıcı PTT iken başka yerden alalım? Gereken belgeler: — nüfus cüzdanınız, imza beyannamenizin aslı- Bu iki belgeyle yetkilendirilmiş PTTlerden birine gidip, e-imzanızı aynı gün edinebilirsiniz.

İşte fiyatlar:

1 Yıllık e-İmza 149,00 TL

2 Yıllık e-İmza 199,00 TL

3 Yıllık e-İmza 259,00 TL

  • E-fatura sistemlerinden birini seç: Ben bu alanda Türkiye’nin en ucuz e-fatura sistemi olma niteliği taşıyan ve harca-öde modülü üzerinden sadece fatura kontör tutarında ödeme alan Faturamix’le anlaşma yaptım. Fiyatlar şurada. Ben yıllık 250 kontör 33TL paketiyle başladım, biterse yeniden alırım. Fiyatlar 100 kontör 19TL’den başlamak üzere hiçbir ek ücret, yıllık sistem bedeli ödemeden, üzerine ücretsiz e-ticaret entegrasyonları sunuyor.(Ürün yerleştirme bulunmamaktadır. Ben paketimi seçtikten sonra başvur formundan başvurdum ve mail üzerinden gelensözleşmeleri imzalayıp taratarak gönderdim. E-imzanızla size bir kullanıcı paneli açılarak beraber GIB başvurularınızı yapacaklar. Genelde 12 saat içinde fatura kesmeye hazır hale gelecektir. Yetmeyecek! E-ticaret pazaryeri entegrasyonlarınızı da size uzaktan başlanıp kuracaklar. Daha ne olsun?

Öyleyse e-imza 150 tl, e-faturaya geçiş ortalama 65 tl ve oda kaydı ortalama 800 tl olarak düşündüğümüzde toplam extra maliyetiniz: 1015 TL. İlk kuruluş maliyetine 500–800 demiştik. Yani sizin hem zorunlu hem de zorunlu olmayan kalemlerle birlikte maksimum şahıs şirketi kuruluş maliyetiniz 1900 tl.

Şimdi sıra sizde!

Satış stratejinize karar verin, ürünlerinizi belirleyin, markanızı oluşturun ve hemen yola koyulun. E-ticarette en çok satan ürünler, satacak ürün bulma, tedarikçi bulma gibi bir sürü soru işaretiyle yolculuğunuzda başarılar!

Ben bu süreci nasıl zenginleştirdim?

Her Salı saat 21.00'da e-ticaret ve her Perşembe saat 21.00'de e-ihracat üzerine konular tartışılıyor. En basit düzeyden en ileri düzeye dek tüm sorular cevaplanıyor! Daha iyisi, ilginiz varsa iki haftada bir Big Data sohbetleri inanılmaz bir ekiple yapılıyor. Ben çok şey öğrendim, öyle olur mu yaaa? demeyin. Yeni gelişim alanlarına girin!

Davetiyem yok, bir türlü giremedim diyenler için, elimde 10 tane Clubhouse davetiyesi var. Yorumdan ulaşanlara gönüllü verebilirim. Bana ulaşın! :)

Yiğit Tuna burada inanılmaz bir amme hizmeti güdüyor. Kendisi Ne Satılır?’ın kurucusu. Kendi ürünlerinin reklamını yapıyor, demeyin. Entegrasyonlarının çoğu özelliği ücretsiz. Nasıl ürünümü belirlerim, nasıl fiyatlandırırım, rekabet analizini nasıl yaparım; buyrun size kaynak.

30K satıcı üyenin olduğu facebook grubunda her gün onlarca soru-cevap, deneyim paylaşımı yapılıyor. Yolculuğunuzda karşılacağınız sorunlara dair net fikirler edineceksiniz. Ayrıca kendi sorularınız için de size cevap verebilecek binlerce deneyimli kişi burada bulunuyor.

  • Yüzlerce video, yüzlerce blog, yüzlerce başarı hikâyesi araştırmaları.

Benden şimdilik bu kadar!

Sorularınız için bana her kanaldan; -mail(nacarogluyaren@gmail.com), twitter, instagram, yorumlar- ulaşabilirsiniz. Buraya kadarki tüm süreç, benim tamamen kendi deneyimimdir. Siz de kendi deneyimlerinizi, sorularınızı, önerilerinizi yorumlar üzerinden benle paylaşabilirsiniz!

Bol şans!

--

--