Stephen King Yazar Olmak İsteyenlere Neler Söylüyor?

Plaktaçalankelimeler
Türkçe Yayın
Published in
2 min readSep 8, 2021

Stephen King ’in yazdığı “Yazma Sanatı” adlı bir kitap okudum. Bu kitapta ünlü yazar; yazarlığa nasıl başladığından, yazmanın ne olduğundan, yazmak ile ilgili teorik bilgileri yazmış. Kitap toplamda beş bölümden oluşuyor. Yazar önce kısaca kendi hayatından bahsederek asıl konu olan yazarlığa gelmiş. Ben de kitabından bana kattığı şeylerden ve aldığım notlardan bahsedeceğim.

Stephen King çok ufak yaşlarda yazmaya başlayan biri. İlk yazılarını dergilere gönderdiği zamanlar çokça reddedilmiş. Yine pes etmemiş aksine daha fazla yazmaya başlamış ve gönderdiği dergilerin ret sebeplerini dikkate almış. Burada önemli olan şey yazmayı bırakmaması ve devam etmesi; yazılar yazdıkça güzelleşir, olgunlaşır. Ve sonunda yavaş yavaş fark edilmeye başlanmış. Artık dergiler yazılarını satın almaya başlamışlar. Peki iyi yazmak için neler diyor?

1. Okumak, okumak ve okumak. Stephen King eline ne geçerse iyi kötü fark etmeden okuyormuş. Okumak ve yazmak birbiri ile bağlantılıdır. Kendisi şu cümleleri kullanıyor; “Okumak, bir yazarın hayatının yaratıcılık merkezidir.”

2. Yazar olmak istiyorsanız çok yazmalısınız. Birkaç sayfa ile birkaç cümle ile olmaz bu işler.

3. Stephen King ‘in verdiği diğer tavsiye ise yazmayı ciddiye almak. Yazı yazmanın araba temizlemeye ya da diğer şeylere benzemediğini vurguluyor. “İşe boş sayfayı hafife alarak girmeyin.”

4. Ayrıca her zaman çevremizde bizi yazdığımız için küçümseyen insanlar, dalga geçen insanlar olacak. Stephen King şöyle diyor; “yazıyorsanız (yahut resim yapıyor, dans ediyor, heykel yontuyor ya da şarkı söylüyorsanız) birileri bu konuda berbat hissetmenizi sağlamaya çalışacak.” Bu yüzden neden yazdığınızı unutmayın, insanları tamamen umursamamak pek mümkün olmasa da sizi yaptığınız şeylerden soğutacak kadar umursamayın.

5. Bir yazıda imla kurallarının, dil bilgisinin ve kelime dağarcığının da çok önemli olduğundan bahsediyor. Ayrıca mümkün oldukça zarfların kullanılmamasını gerektiğinden bahsediyor.

6. Edilgen yerine etken fiil kullanımı söylüyor.

7. İyi fikirlerin bir an da ortaya çıktığını ve yazarlara “bu fikirleri nereden buluyorsunuz”? sorusu sorulunca cevap verilemediğinden bahsediyor.

8. Ayrıca masa başına kusursuz bir hikâye yazacağım diye oturmayın hikayenizi anlatın yeter.

Stephen King ‘in bu kitabında çok daha fazlası da var. Yazarlık ile uğraşanlar bu kitabı temin edebilirler. Yavaş ve not olarak okumanızı tavsiye ederim.

Yazımı Stephen King ‘in şu sözleriyle bitirmek istiyorum.

“Ve bir şeyi keyif için yapıyorsanız sonsuza kadar yapabilirsiniz.”

--

--