Sunumları Keşfedin: 3 Altın Kural

Yasin Oytun Yeşilova
Türkçe Yayın
Published in
3 min readJun 23, 2024

Üstad kimdir? Üstad, sunumun kalbinde yer alan, fikrini ve tutkusunu paylaşmak için cesaretle ortaya çıkan kişidir. Bu kişide, girişimcilerin özgüveni ve bilgi birikimi bir araya gelir.

2024 yılındayız ve artık sunumlar sadece görsel şölenlerden ibaret değil. Evet, renkler ve yazı karakterleri sunumunuza estetik katabilir, ancak asıl önemli olan fikrinizin gücü ve onu iletme şeklinizdir.

Kısas: OpenAI

Bir girişimci gözüyle bakıyoruz hep. Yine bakacağız. Girişimci kendine güvenen insandır. Bütün bilgilerin toplandığı, anlatacak olan kişidir. Ne kadar az yazı olursa kişilerin size kulak vermesine sebep olur. Muhatap siz olursunuz. Geçtiğimiz günlerde gündem olan, sadece beyaz bir sayfaya 3 satırlık ChatGPT sunumu olay oldu. Biz bunu yıllardır anlatıyoruz. Rengarenk şeylere ihtiyacınız yok. Ta ki birileri yön verene kadar konuşuluyor. Fakat öncesinde doğru konuşan insanların kaybolmasına sebep oluyor sistem. Bunun üstesinden geliyoruz, artık daha iyi anlıyorlar. Bu şeye benziyor: “sen openai’den daha mı iyi biliyorsun?” bilmiyoruz fakat aynısını söylüyoruz. Daha da iyisini bilebiliriz, yolculuklar uzundur.

Önemli olan şeyler şunlar:

  • Daha az yazı
  • Daha çok grafik
  • Ve fikir sahibinin anlatımı
  1. Daha az yazı

Toplumlar artık kısa videolar üretiyor ve tüketiyor. Yapay zeka koca bir kitabı ya da sunumu özetliyor. Tüketiciler doğrudan özete odaklanıyor.

Soru: Neden sunumların sonuna ya da başına tek slaytta sunumu anlatan özet koyuyorduk?

Cevap: Çünkü sunumda anlatılan her şey orada başlayor ve orada bitiyor.

Lütfen sunumlara daha az metin ve ne vermek istediğinizi belirtin. Kaynak ve araştırmaları sunumun sonuna aktarın “teşekkür”den sonra isteyen okusun. Meraklı olan zaten karıştıracaktır.

Carnegie Mellon Üniversitesi’nin araştırmasına göre, sunumlarda kullanılan slaytlardaki metin miktarı arttıkça, dinleyicilerin sunumdan sıkılma ve dikkatinin dağılma riski de artıyor. Slaytlarda en fazla 6 kelimelik metin ögelerinin kullanılmasının en ideal olduğunu gösteriyor.

Girişimci, “renklerin galip gelemeyeceği ortamda metinlerini dinleyicilerine anlatabilendir.”

2. Daha çok grafik

Bir sayfaya çok fazla yazı yazmak yerine maddeleştirebilir ya da grafik yerleştirebilirsiniz. Bu karşınızdaki insanın daha iyi anlamasına ve sizi motive etmeye yarar. Daha kolay anlatım daha kolay dinleme ortamı oluşturur.

Bu yüzden kısa metinden sonra kural, olabiliyorsa sadece grafiklerdir. Hem sunum kısalır hem de herkesin biraz daha anlamasına sebep olur.

Araştırma sonuçlarına göre çok metin yerine bunları grafikleştirmek size neler kazandırabilir bakalım:

Nielsen Norman Group’a göre, insanlar görselleri metinden 60.000 kat daha hızlı işleyebiliyor.

TED Talks verilerine bakarsak, en çok izlenen ve beğenilen sunumlarda görseller metinlerden 4 kat daha fazla kullanılıyor.

Girişimci, “daha az metin ve görsel ile şov yaparak herkese hayalini gösterebilendir”

3. Ve fikir sahibinin anlatımı

Her şeyin ortasında olan kişi sizsiniz. Siz anlatacaksınız insanlar dinleyecek ve ikna olacaklar. Ayrıca fikrinize ortak olacak ve destek sağlayacak başkalarıdır. Siz üstünüze düşeni doğru ve ahlak ile yaparsanız mutlaka karşılık gelecektir.

Üstad bir kişi, torna ile süper bir kılıç yaparsa herkes kılıca odaklanır, verilen emeğe odaklanmazlar. Ve üstada, hadi bundan daha çok yapalım diyeceklerdir.

Size fikir sahibinin anlatımını destekleyecek araştırma veri sonuçlarını da gösteriyorum.

The Art of Public Speaking’e göre, izleyicilerin %80'i sunum yapan kişinin tutkusu ve heyecanından etkileniyor.

How to Give a Great Presentation’nın verileri, sunum yapan kişi izleyicilerle göz teması kurduğunda ve onlarla etkileşime girdiğinde, sunumun etkisi %50 oranında arttığını belirtiyor.

Presentation Skills for Beginners’a göre, sunum yapan kişi kendine güvenli ve samimi bir şekilde konuştuğunda, izleyicilerde güven duygusu uyandırıyor ve sunulan bilgilere daha fazla inanıyor.

Bu yazıyı da “sunumlarda 3 altın kural” diye yapalım ki hafızamıza yerleşsin.

Üstad işini bilir çünkü üstad bir girişimcidir.

Ve son, işte her şey 1 ve 0 gibi basit ve sadece ona uyum sağlayabilmektir.

Ahlak ve sevgi ile ile kalın.

--

--