4 Dakikada SXSW 2017 Turu
“Canım yaa ben bu sene South by Soutwest için Austin’e gidiyorum…” Yakalandınız! Eğer ortamlarda şekil yapacaksanız “Sağutbay” (South by) diyeceksiniz. Evet 30 yılı aşkın süredir düzenlenen, yaklaşık 400 Bin kişinin farklı şehirlerden, eyaletlerden ve ülkelerden koşarak gelip ziyaret ettiği festivalde bu yıl neler oldu?
Eğer klişe bir Insider, VICE veya Buzzfeed benzeri bir liste bekliyorsanız maalesef bunu yapmadım. Sizlere katılıp deneyimlediğim, görüp dinlediğim SXSW süresince belki de 10.000'den fazla atraksiyon arasından aşırı popüler olmamış ve her medya organında paylaşılmamış birkaç proje, firma, ve müzik grubunu listeledim.
Festival hakkında çok fazla Türkçe kaynak bulunamıyor. Ben de LGS ve ÖSS Türkçe full birisi olarak bu konuda bir üretim yapma mecburiyeti hissettim ve yaşadığım tecrübeleri basit bir liste olarak paylaşmak istedim. :)
İlk olarak inovasyon ödülü için aday gösterilmiş olan şirketlerden başlayalım…
Acayip İşler, Üreten Şirketler
Evet başlıkta abarttığım kadar acayip güzel işler gördüm. Burada finalist olan tüm projeler bir şekilde internet içerik sitelerinde karşımıza çıkan ve vay bee dediğimiz işlerden seçmeler oluyor. Her projeyi detaylı olarak anlatmayacağım. Bir cümle ile aktarıyorum, beğendiğiniz projelerin detaylarını linklerinden inceleyebilirsiniz.
- The Blackbird: Araba reklamlarında ve aksiyon filmlerindeki araba sahnelerinde yaşanan zorluklar için inovatif bir çözüm. Tüm festivalde benim için en etkileyici proje bu abilerin, ablaların yaptığı VR işi oldu.
- Where The Universe Sings: Responsive design alanında finalist olan bu projede hayata geçirilen AR uygulaması görülmeye değer. İnternet sitesini incelemenizi ve uygulamayı denemenizi şiddetle tavsiye ederim.
- Sensel: Müzik ve ses teknolojileri alanında finalist olan projede trackpadleri istediğiniz müzik aletine çevirmenizi sağlayan çok kullanışlı dokunmatik bir araç göreceksiniz.
Startup Sunumu Yapan Şirketler
Burada hemen hemen tüm finalist startup şirketlerle konuşma ve onların neden burada olduğunu inceleme fırsatım oldu. Eğer SXSW bünyesinde Startup Accelerator’da kendinize yer bulmak istiyorsanız tohum yatırımı almış olmanız, henüz series A yatırım almamış olmanız ve takımınızın da 3–10 arasında olması ideal görünüyor.
- Istanbul’dan yer alan tek startup Teleporter: Oturduğunuz yerden birçok festival ve etkinlik tecrübesini canlı yaşamanızı sağlayan VR platformu
- Lampix: Her türlü yüzeyi akıllı cihaz alanına çeviren ve komutlar almanızı sağlayan bir AR platformu
- Makerarm: Kickstarter’da 400 Bin USD toplayan ilk robotik 3 boyutlu yazıcı kolu
- Lily: Moda ve eticaret üzerine benzer birçok proje geliştirildi. Hatta 2013 ve 2014 yıllarında okuldaki projelerde bile aynı fikirden kadın gardrop uygulamaları görmüştüm. Bunu paylaşma sebebim basit fikir doğru yazılımla nasıl işleniyor ve nasıl pazarlanıyor örnek olması için.
Acayip Müzikler, Çılgın Gruplar
Sağutbay’ın en önemli özelliği lokal grupları desteklemesi ve onların bilinirliğini artırmak için çaba göstermesi. Müzikten çok detaylı anladığımı iddia etmek, her gün Webrazzi okuyan birinin girişimci olduğunu iddia etmesiyle aynı seviye absürdlükte olurdu. Bu yüzden konserlerine katıldığım, kulağıma hoş gelen ve kalabalıkları hareketlendiren birkaç grubu paylaşacağım.
- Samito: Şu anda baktığımda Youtube’da 5 kez izlenmiş :) Belki de popüler olmadan önce ilk siz dinliyorsunuz. Konserleri çok iyiydi…
- Jade Eyes: Tayvan hipster ortamlarının saykodeli müzik grubu. 3 muhteşem Tayvanlı kızın oluşturduğu Jade Eyes, çılgın yavaş müzikleri ile Karaköy tarzı partilerinize yeni bir soluk getirebilir :)
- Mızıkacı Abi: Daddy Long Legs isimli “rock and roll” tarz müzik yapan bu abiler belli seviyeyi aşmış felsefe yazarları gibi sadece kendilerini anladıklarına inandıkları kilit bir kitleye hitap ediyorlar. Konserinden en çok etkilendiğim grup. Son şarkıda davulcunun şovu görülmeye değerdi. Ayrıca gitaristin Murat Aktürk isimli bir Türk olduğunu konserden günler sonra öğrenmem üzücü oldu :)
- DJ Masha: Konser akşamı Instagram’da paylaşırken “Türkçe olmayan en güzel müzik” diye etiketlemiştim. Sabah fark ettim ki paylaştığım bölümde arka planda Neşe Karaböcek’ten ‘Çay Elinden Öteye’ çalıyor. İşte benim Türkçe aşkım böyle bir şey. Türkçe olmayan bir şey beğendiğimi düşündüğümde bile Türkçe beğenmişim… Elektronik Selda Bağcan cover dinleyenler bunu da sevecektir.
Neden insanların her yıl heyecanla bu festivale geldiğini galiba anladım. Her gün binlerce etkinlik oluyor ve sürekli acaba hangi güzel grubu, sunumu kaçırdım diye düşünüyorsunuz. Ayrıca şehrin öyle bir enerjisi oluyor ki sizi farklı düşünmeye zorluyor. Bunların yanında dünyanın her yerinden üreten insanları bir arada bulabildiğiniz networking imkanı da ekstra faydası. Ee o zaman gelecek yıl Sağutbay’da görüşmek üzere :)
Sevgiler,
Mustafa
Satır Aralarına Sığmayanlar
SXSW hakkında daha detaylı Türkçe içerik isterseniz Bigumigu’da bulabilirsiniz. Yalçın Pembecioğlu ve tunc top (Tunç Topçuoğlu) festival süresince birçok içeriği taze videolarla ve yazılarla Bigumigu.com üzerinden paylaştılar. Bakınız:
Türkiye’den Interaktif festivalinde konuşmacı olarak tek sunum TBWA’den Volkan Karakaşoğlu ve Toygun Yılmazer’e aitti. Tamamen dolu bir salona reklamcılığın nasıl ‘iyi’ amaçla kullanıldığını ilgili örneklerle anlattıkları harika bir sunum oldu. Buradan etkinlik linkini bulabilirsiniz.
- Bonus (İnovasyon): Google’dan bir VR projesi
- Bonus (Müzik): Siyahi abimiz ve dansçıları sahne aralarında ortamı eğlendirmek için çıkan ilginç bir gruptu. İzlemeye değer :)