Türk Kültü

Plaktaçalankelimeler
Türkçe Yayın
Published in
2 min readNov 29, 2021

Öncelikle kült kelimesinin anlamını söylemek istiyorum. Kült, kısaca tapmak, tapınmak anlamlarına gelir.

İlk çağlarda yaşayan insanlar bazı unsurları -özellikle doğadakileri- kutsal saymışlardır. Türkler’ in de kendince anlam yükleyip kutsal saydığı unsurlar olmuştur. Neleri kutsal saydıklarını nedenleri ile sizinle paylaşmak istiyorum.

1. Ağaç Kültü

Türk kültüründe ağacın çok büyük bir yeri vardır. Türkler, ağacın bir ruhunun olduğuna inanır ve saygı duyarlardı. Ayrıca ağaç ne kadar yüksekse Tanrı’ya ve cennete o bir o kadar yakındır düşüncesi hakimdi. Ve her insanın kaderi ağaçların yapraklarında yazılıydı. Her düşen yaprak için kaderi yazılı olan insanların öldüğünü düşündüler.

2. Ateş Kültü

Türkler, ateşin yeryüzünde Tanrı’yı temsil ettiğini düşünüyordu. Bunun sebebi ise ateşin ısı ve aydınlık yaymasıydı. Ayrıca ateş diriliği de temsil eden önemli bir unsurdur.

3. Su Kültü

Su inanışını aslında günümüzde de hala görüyoruz. Yağmur yağınca “bereket yağıyor” söylemini -sanırım- duymayanız yoktur. Su her toplum için çok önemliydi. Kült olarak ise bereketi, zenginliği ve varlığı temsil etmiştir. Ayrıca her şeye faydası olduğu düşünüldüğü için kutsal sayılmıştır.

4.Dağ Kültü

Aslında ağaç kültü ile benzerlik göstermektedir. Dağın yüksek olması Tanrı’ya olan yakınlığı temsil etmektedir. Ayrıca etrafında yaşayan insanları da dağın koruduğuna inanılmaktadır.

5. Atalar Kültü

Atalara saygı her zaman vardı ve bu inanış Hunlar’a kadar dayanan bir külttür. Ölmüş atalar için tören düzenlenirdi, ilkbaharda ruhlarına kurban kesilirdi. Ve bir başka özellik ise ataların eşyalarıyla gömülmesiydi.

kaynakça

https://arkeopolis.com/anadoluda-yasayan-kultler/

--

--