Türkiye’de Girişimci Olmak(!) Ve Girişimci Ekosistemi?

Gürolcan Altaş
Türkçe Yayın
Published in
2 min readJul 9, 2018

--

Girişimci nedir ilk önce bunu ele almalıyız diyorum. Wikipedia açıklamasında: “Girişimci: ticaret, sanayi gibi alanlarda sermaye koyarak bir işi yapmaya girişen, kâr amacıyla riski üzerine alan kişidir. Girişimci mal ve hizmet üretebilmek için bütün üretim öğelerini en iyi koşullarda bir araya getirir” peki bunun girişimci ekosistemi içerisinde ki tanımı nedir elbette şirketleşmemiş bir girişimde kartvizite veya Linkedin’e Ceo ya da co-founder yazmak.

Artık girişimcilik bir hedef, hayal olmaktan çıktı “birşeylerle uğraşalım” diyerek özünde 0(sıfır) emek verilerek bir proje yapmaya kalkışmak oldu. Yurtdışından bir fikir bulup bunu Türkiye’de yapmaya kalkışmak bana göre bir girişimciliktir o konuda bir sorunum yok ama bir internet sitesi açıp -ki genelde blog ya da teknoloji sitesi olur- buna girişim demek veya zaten geliştirilmekte olan bir girişimin bir tık farklısını yapıp yarışmalara katılmak -bknz. Tübitak- bu girişimcilik değildir.

Girişimcilik de artık gözlemlerime dayanarak fikir üretip, risk alıp bir hizmet üretmekten çıktı olay tamamen şu diyelim ki A işlemi var bunu yapmak size biraz zahmetli hemen bir App yapalım A işlemini kolaylaştırsın komisyon alırız parayı kırarız. Mobil uygulamaların kolaylığı konusunda bir sorunum yok ama her sorunu mobil uygulama çıkartıp çözebileceğimizi sanıyoruz. Bunun adı hayatımızı kolaylaştırmak değildir tembelliktir Bill Gates her ne kadar “ En zor işler için en tembelleri seçerim, çünkü her zaman kolay bir yolunu bulurlar” sözünü söylese de bence burada bahsettiği tembellik bizim bahsettiğimiz tembellikle aynı değil.

Fikrinizi hayata geçirip geliştirmeniz size bir katkı sağlamıyor maalesef ne kadar iyi reklam yaparsanız ve projenizi ne kadar iyi pazarlarsanız o kadar çok ilgi çeker ve destek alırsınız bunda projenizin kaliteli minimum önceliktedir, ehh tabi şanslı değilseniz.

Ve şöyle bir kesim oluştu bir girişim kurup geliştirme aşamasına geçilip iyi bir reklam yapıldıktan sonra girişimini bitirmeyip konuşması olan kesim. Bu artık bir meslek haline geldi diyebilirim artık girişimler hayaller için değil “bir şey yaptım” diyebilmek için yapılıyor bununla beraber gelen ekosistemde ki bilinirlik sizi konuşmacı olarak çağırıyor bunun tadına bakan kişiler de projelerini bitirmeyip sürekli ekosistemde gündemde kalıyor.

Bir proje ne kadar çabuk tanınırsa aynı oranda boş bir proje olma olasılığı vardır. Proje geliştirirken işinizi sessizce ve fazla gürültü çıkarmadan yapın bırakın asıl gürültüyü yaptıklarınız çıkarsın, onları şaşırtın.

Podcast| Youtube | Slack | Facebook | Twitter | Instagram | Kodcular

--

--