Mobil Dünya İle Gelen Tehdit

eersinakcann
Türkçe Yayın
Published in
4 min readMay 30, 2020

Her geçen gün teknolojinin gelişmesi ile beraber mobil dünyada da birçok yeni uygulamalar görmekteyiz. Peki bu uygulamaları yüklerken ne kadar dikkat ediyoruz. Sanıyorum ki bir çoğumuz gereksinimlerimiz ne ise sadece o denli dikkat ediyoruz, işimiz görülsün yeter düşüncesi içerisinde oluyoruz. Bunlar bazen bir resim çekmek istediğimizde kamera uygulaması, resimlere efekt eklemek istediğimiz zaman bir resim düzenleme uygulaması, canımız sıkıldığında rahatlamak istediğimiz zaman ise bazen de bu müzik uygulaması oyun uygulaması oluyor.

Her gün elimizden düşmeyen mobil cihazlara yüklenen yüzlerce uygulama bizlerin dikkatsizliği yüzünden kendimizi tehlikeye atıyoruz. Bunun yanında teknolojinin gelişmesi ile beraberinde getiren mobil cihazların dışında akıllı televizyonlar ve birçok ev aletinin internet bağlantısı bulunmakta. Çoğu zaman resimlerimizi depoladığımız, özel bilgilerimiz bulunduğu, sosyal medya hesaplarımız gibi bilgilerin saklandığı bu cihazlara uygulama yüklerken bizlerden bazı izinler talep ediyor.

Uygulamaların bizlere güvenlik tehdidini de beraberinde, getirmesi bizlerinde yüklediğimiz bu uygulamalar konusunda daha da dikkat etmemiz gerektiğini gösteriyor.

Bir Kaç Olay

13 yaşında bir çocuğun Alman bir banka hesabını ele geçirdiği, yakın dönemde bundan 2–3 sene öncesinde Apple’ ı hackleyen 13–16 yaşlarındaki gençler, Barrack Obama’nın hesabını yanlışlıkla hackleyen hacker vb. gibi olaylar bizlerin gerek bir alman bankasının, gerekse dünyaca ünlü bir markanın yada devlet adamının hesaplarına eriştiği bu zamanlarda bizlerinde tedbiri elden bırakmamak gerektiğini bir kez daha gözler önüne sunuyor.

Ayrıca bir çiftin 2017 yılında yer bildirimi için kullanılan Swarm uygulama sayesinde bir barda kendisini aldattığı düşündüğünü sevgilisini ve arkadaşlarını yaralama suçundan mahkemede yargılanmıştı. Başka bir olayda ise yine Swarm uygulaması üzerinden tanışan bir çiftin yılbaşı eğlencesi olarak bir araya geldiklerini, eğlence sonra evlerine dönerken cinsel istismarda bulunmuştu …

Bundan 2 sene önce yapılan bir habere göre Swarm uygulamasının Türkiye istatikleri ise şu şekilde;

Dünya genelinde sosyal medya uygulaması Swarm’dan yapılan bildirim sayısı 10 milyara ulaşırken bunların %25 ini kapsayan yaklaşık 2 buçuk 5 milyarı Türkiye’de gerçekleştiği, bir ajansın Foursquare’dan elde ettiği bilgilere göre 2013 yılında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü olan Türkiye, geçtiğimiz yıl dünyada da bir numaraya yükseldiği haberleri yayınlandı.

Ne Gibi Zararlar Verebilir?

Google Play yada Apple Store üzerinden yüklenebilen yüz binlerce uygulama bulunuyor. Bu uygulamaların zararlı olanlarının birçoğu sistem tarafından yada Android tarafında Google Protect bunları fark ettiğinde indirilmesine izin verilmiyor. Ancak yine de gözden kaçan ve milyonlarca insanlar tarafından bilinmeden yada işimi halledeyim yeter düşüncesinde indirilen uygulamalar telefonlarınız içerisinde bulunan tüm kayıtlı şifreleriniz, resimleriniz ve kişisel bilgileriniz tehdit altına alabiliyor. Zararlı uygulamaların telefonlarınıza ve aynı zamanda kişisel bilgilerinize verebileceği birçok zarar var. Bu tarz zararlı uygulamalar internete erişmemizi engelliyor, rehberinizde bulunan insanlara sizden habersiz olarak SMS gönderiyor, fotoğraflarınıza erişebiliyor ve bunları sizden habersiz olarak kopyalayabiliyor, konum takibi yapabiliyor. Bunların dışında daha birçok dikkatsizlik ile bizleri zor durumda bırakabilecek kadar tehlikeli boyutlarda da olabiliyor.

Verdiğiniz İzinler Zararsız Görülebilir

Bu tarz uygulamaların işlemleri yapabilmesi için sizlerden istediği izinleri onaylamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Uygulama basit bir işlemde yapıyor olsa da bu izni verdiğiniz taktirde telefonun arka planında başka işlemler gerçekleşebilir. İzinlerin önemsiz olabileceğini düşünmeyin ve tüm izinleri detaylı bir şekilde inceleyin. Aksi halde ilerleyen dönemlerde bizleri çok daha zor durumlar bekliyor. Bu tarz uygulamalar içerisinde telefonların ömrünü kısaltan, bataryasını bozan, donmasına sebep olabilecek kadar ağır uygulamalar da bulunuyor. Herhangi bir program ya da uygulamayı yüklemeden önce mutlaka o uygulamayı yüklerken istediği izinlere bakmamız gerekiyor.

Google’ın engellediği bazı uygulamaların yüksek puana sahip olduğu da göz önünde bulunduracak olursak, indireceğiniz uygulamaların yüksek puanlarına da aldanmamanız gerekiyor. Uygulama izinlerinin kesinlikle gereksiz olduğunu ya da zararı olmayacağını düşünmemeliyiz. Her işlem için mutlaka tüm maddeleri tek tek okumalı ve izni verecek olursanız zararsız olduğuna tamamen emin olduktan sonra vermeniz gerekiyor.

Teknolojiyi kullanırken daha dikkatli olmanız dileklerimle herkese sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hayat dilerim, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere sevgi ve saygıyla kalın…

--

--

eersinakcann
Türkçe Yayın

Marmara University Computer Programming 2018/ Web Designer/ Writer