Telefon Şarjınız Erken Mi Bitiyor? Neler Yapmalıyım?

eersinakcann
Türkçe Yayın
Published in
3 min readJun 6, 2020

Günümüz de kullandığımız akıllı telefonların şarjları eskiden kullandığımız cihazlara nazaran daha erken bitmektedir. Biz kullanıcılar bu sebepleri bataryanın yetersiz olmasını bağlasak da, kullanıcıların dikkatsiz kullanımı da telefon şarjlarının erken bitme sebeplerinden biride olabiliyor.

Cep telefonlarınızı kullanırken nelere dikkat etmeliyiz diyorsanız, sizlere genel bir değerlendirme yaparak şarjınızın daha hızlı bitmesini sağlayacak nedenlerin başında gelen temel faktörler;

1.Ekran

Ekran parlaklığı telefonunuzun batarya kullanımı ile doğru orantılıdır. Parlaklık arttıkça telefonların batarya süresi oldukça azalmaktadır.

2.Hoparlör Ve Titreşim

Telefonlarımızda müzik dinlerken yada film izlerken, ses seviyenizin yüksek olması hoparlörün daha yüksek performans sergilemesi anlamına geliyor.

3.Isınma

Cihazların bulunduğu ortamın sıcak olması şarjınızın erken bitme sebeplerinden biri haline gelebilir.

4.Cihaz Temizliği

Cihazın bataryasının elektrik akımını ilettiği kısımlardaki bulunun toz parçaları batarya performansını düşürebilmektedir.

Bu bilgiler dahilinde cihazımızın daha uzun süre dayanması için yapabileceklerimiz;

Eğer ekran tercihiniz IPS LCD ise ekranınızın arka aydınlatması, yani ekran piksellerinin ışımasını sağlayan ışıklar tamamen aktif demektir. Bu da haliyle şarjınızın daha uzun dayanması için ekran parlaklığının en düşük seviyelerde tutmanız anlamına gelmektedir. Amoled ekranlarda ise bu durum tam tersidir. Çünkü Amoled ekranlarda siyah renkli kısımlarındaki piksellerin aydınlatmaları kapanır. Böylece hem daha doğru siyah dengesi oluşur hem de siyah renkli kısımlardaki pikseller çalışmadığı için daha az enerji harcanmış olur. Günümüzde 2k hatta yerine göre 4k’ya varan ekran çözünürlükleri kullanılması batarya ömrünü ciddi anlamda düşürmektedir. Aynı zamanda telefonlarınızın ekran parlaklıklarını en son parlaklık değil de biraz daha altında kullanarak ( % 80 gibi )daha uzun pil ömrünü yakalayabilirsiniz.

Titreşim özelliğini gerekmedikçe kullanmayın. Çünkü bu özelliği kullanmak cihaz içindeki titreşim motorunun çalışması demektir. Ayrıca müzik dinlerken yada video izlerken ses seviyeniz orta düzeylerde olması da sizlere katkı sağlayacaktır.

Aşırı sıcaklar şarjınızın hızlı bitmesindeki etkenlerden bazılarıdır. Bu yüzden telefonunuzu sıcaktan uzak tutmak yararınıza olacaktır. Bununla beraber cihazınızın ses çıkışlarında bulunan deliklerin bir süre sonra kapandığını görür gibisiniz. Delikler kapandığında içeride bulunun havanın dışarı çıkamayacağından cihazınızın daha ısındırır. Cihazınızı arada temizlemenin faydası olacağını düşünüyorum.

Ayrıca şarj azaldığında otomatik bildirimleri kapatmak pilinizin ömrünü uzatacaktır. Telefona gerek olmadığı durumlarda ise uçak moduna almanız, şarjınızın uzun gitmesine yardımcı olur. Ekran parlaklığını azaltın ve daha kısa bir ekran zaman aşımı süresi belirleyin. Örneğin gece yatarken cihazınızı uçak moduna almanız, şarjınızın daha az gitmesine yada cihazınızı şarj ederken uçak moduna almanız şarjınızın daha hızı dolmasına yardımcı olacaktır. Cihazınızda kullandığınız ekran koruyucular ve duvar kağıtları ise şarj tüketimini hızlandırabilir. Bluetooth, Wi-Fi, mobil veri, konum gibi özelliklerin kullanmadığınız durumlarda ise bu fonksiyonları kapatmayı unutmayın. Bu özelliklerin pil tüketim oranı oldukça yüksektir.

Widget denilen minik araçların fazla miktarda veri trafiği kullandığı için yüksek miktarda pil tüketirler. Gereksiz pil tüketimini önlemek için bu araçları veya uygulamayı kaldırabilir ya da durdurabilirsiniz. Telefonunuzun işletim sistemini ve uygulamalarınızı düzenli olarak güncelleyin. Çünkü bu gibi güncellemeler çoğunlukla enerji tasarrufu sağlamak için gelen güncellemeleri içermektedir.

Umarın sizler için yararlı bir konuya değinmişimdir. Herkese sağlıklı, mutlu ve huzurlu bir hayat dilerim, bir sonraki yazımızda görüşmek üzere sevgi ve saygıyla kalın…

--

--

eersinakcann
Türkçe Yayın

Marmara University Computer Programming 2018/ Web Designer/ Writer