Tutkularını Dışarıda Arama

Hayatta ne yapmak istediğinizi bulamadıysanız, bu yazıyı okumalısınız.

Nejat Çankaya
Türkçe Yayın
3 min readDec 12, 2021

--

Yakın zamanda okulundan mezun olup gerçek hayata atılan benim gibi birçok insanın kafasını kurcalayan bir durum:

Hayattaki tutkularını keşfedip onların peşinden gitmek.

Photo by Daniel Lerman on Unsplash

Fakat bazılarımız var ki, benim de zaman zaman içlerinde olduğum kısım, bir türlü hayattaki tutkusunu bulamıyor, istikrarlı hareket edecek motivasyonu veya “neden”’leri kendinde bulamıyor. Sonrasında ise “Sanırım bu iş bana göre değil” diyerek, odağını başka alanlara kaydırmaya çalışıyor. Sonrasında ise “Tutkumu asla bulamayacağım” galiba diyerek karamsar bir ruh haline bürünüp hem gününü mutsuz bir şekilde geçiriyor, hem de karar verebileceği bir işte gelişme fırsatını erteliyor. Aslında uzaklarda aradığınız o tutku yanı başınızda.

20'li yaşlara geldiyseniz, illaki ya liseden ya da üniversiteden mezun olup yıllar boyunca hep devam ettirebildiğiniz hobiler veya işler edinmişsinizdir diye düşünüyorum. (Oturup belli bir süre, çocukluğunuzdan bu yana nelerle uğraştığınızı düşünün. Yıllar önünüzden akıp geçsin. İllaki bir şeyler bulacaksınız.)Bu işleri veya hobileri uzun süre devam ettirebildiyseniz demek ki tutkularınız oralarda bir yerdedir demektir. Çünkü bir insan ona uygun olmayan bir eylemi asla uzun bir süre devam ettiremez. Zorunda olsa bile zihin yaptığı eylemi reddeden sinyaller yollar. Bu çok açık bir şekilde sizin hissedeceğiniz bir durumdur. Yaptığımız işten sıkılsak da sonunda mutlu olabildiğimiz ufacık kısımlar varsa ve bu kısımlar yaptığınız işi devam ettirebiliyorsa, belki de yapmamız gereken ilgilendiğimiz konu ile ilgili daha çok gelişmek olabilir. Yani yüzeysellik yerine derinliği öncelikli olarak hayatımıza adapte etmeliyiz. Çünkü işimizle ve hobilerimizle yüzeysel bir ilişkimiz olursa, muhtemelen ya işimizde ilerleyemeyiz ya da onda gerileriz. Hobilerimiz de artık tat vermemeye başlar. Fakat bir konuda derine inip onun hakkında araştırmalar yapıp kitaplar okuyarak gelişim sağlarsak, hem işinizde daha çok aranan bir kişi oluruz hem de hobilerimiz yeni bilgiler öğrenmenin tatminiyle daha zevkli bir hale gelir. Hayatınızda derinliği ön plana aldığınızda, farklı şeyler aramayacaksınız. Tabii ki ilginizi çeken birkaç şey mutlaka olacak ama yine derinlik bakış açısı ön planda olduğu için ilginizi çeken hobileri veya aktiviteleri daha bilinçli bir şekilde eleyip seçebileceksiniz.

Ayrıca, mutlu olacağınız işi yapın diyerek tavsiye vermek bana anlamsız geliyor. Hiçbir işin veya hobinin her anında mutluluk saçamazsınız. Bir hobiyi öğrenmek bile aslında bizi zorlar ve külfetlidir. Önemli olan o zorluklara karşı göğüs gerip gelişmektir. Yani tutkunuzun peşinden gitmek, karşılaşacağınız engelleri aşma gücünü gösterip (irade) şu an sahip olduklarınızı daha da ileriye taşımaktır. Asıl tatmin ve mutluluk ise, bu gelişimdir. A noktasından başlayıp B noktasında mutlu olmak değil. B noktasında geldiğinizde, A noktasından nasıl B noktasına geldiğiniz ve o yolda yaşadıklarınız sizi tatmin ve mutlu eden şeydir.

Özetle, tutkularınızı uzaklarda aramayın. Sahip olduğunuz, devam ettirebildiğiniz eylemlerinizin derinine daldığınızda, o tutkuyu her seferinde yeniden bulacak ve devam edeceksiniz.

Umarım yararlı olmuştur ve bu arayışta kaybolanlara bir nebze ışık tutabilmişimdir. :)

--

--

Nejat Çankaya
Türkçe Yayın

I am an architect whose special interests are Architectural Design, Psychology and Self Awareness. Mostly I am publishing architectural articles.