Ulusal Şekerleme Günü

Bu güzel gün; yaz saati uygulamasına geçildikten hemen sonraki güne denk gelir. Ülkemizde artık yaz-kış saati uygulamasına son verildiğinden (Yaz saati uygulaması kalıcı hale getirildiğinden) bu güzel gün elimizden alınmış mıdır, ya da yine de kutlanır mı, bilemem. Karar; size ve sizin şekerleme keyfinize kalmış. Fakat 8 Eylül 2016 tarihli 29825 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7 Eylül 2016 tarihli 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesi’ne göre Türkiye’de yaz saati kalıcı hâle getirilmiştir. Yaz saati uygulaması ile güneş ışığından daha fazla istifade edileceğine dair akademik yazı da aşağıdadır. Benim bu konuda kafam net değil, bazı sabahlar sabah gibi değil.

(Türkiye’nin toplam nüfusu mevcut sistemde 12.352 saat karanlıkta mesai yapmaktadır. GMT+3 uygulandığında ise toplam nüfus sadece 3.136 saat gün ışığından faydalanmadan mesai yapabilecektir. Bu ise %75 tasarruf anlamına gelmektedir.) https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/62471

Şekerlemenin efsanevi ve kanıtlanmış bilimsel verilerine girmeyeceğim. Kim diyebilir ki şekerleme kötüdür. Varsa aramızda böyle yürekli insanlar, lütfen bana ulaşsınlar ve beraber tartışalım, zira uzun zamandır böyle ciddi konularda tartışacak adam bulamıyorum. Fakat 15:00’dan sonraki uykunun gece uykusunu engellediğine dair garip bilgi kalıntılarım var, kaynağı hakkında ise hiçbir fikrim yok.

Mehmet Kumcağız / Anadolu Agency / Getty
Mehmet Kumcağız / Anadolu Agency / Getty

Bir de bir yerde okuduğuma göre optimum süresi 10 ila 20 dakika arasında herhangi bir yerdeymiş. 20 dakikadan daha uzun uyursanız, yenilenmiş, uyanık ve güçlü hissederek uyanma yeteneğinizi bozabilecek REM (hızlı göz hareketi) uykusuna düşme ihtimaliniz varmış. (Yine kaynaksız bilgilerimden bir demet.) Fakat uyku bozuklukları uzmanı ve Dallas’taki UT Güneybatı Tıp Merkezi’nde aile ve toplum tıbbı bölümünde ve nöroloji bölümünde yardımcı doçent olan Safia Khan’a göre güçlü bir şekerleme 30 dakikadan daha kısa bir şekerlemeymiş. Ben işte bu makalenin yalancısıyım. https://www.everydayhealth.com/sleep/power-naps-the-benefits-how-long-they-should-be-and-when-they-work-best/

Neflix’te seyrettiğim Headspace: Uyku Rehberi belgeselinde de yine şekerleme için azami 30 dakika kuralından bahsediyor. Ve ek bilgi her gün aynı saatte yatmaktan ziyade her gün kaçta uyandığımız daha önemliymiş.

Tarihçiler, bunun çiftçilere sıcak iklimlerde dinlenmeleri ve enerjiyi geri kazanmaları için zaman verdiğine inanıyorlarmış, ancak şimdi İspanya, İtalya ve diğer Avrupa ülkeleri öğlen molasını eve gitmek, aileleriyle yavaş bir öğle yemeği yemek ve sık sık kestirmek için kullanıyor.(https://time.com/4713813/sleep-habits-napping-siesta)

Yüce bilgi kaynağımız Google araştırmalarım sonucu diyor ki; Şekerleme Günü, ilk olarak 1999 yılında Boston Üniversitesi profesörü William Anthony ve şekerlemenin sağlığa faydaları ve uykunun önemi konusunda farkındalık yaratmayı ümit eden eşi Camille tarafından kutlanmış ve kutlanması salık verilmiş. Bugün ayrıca The Atlantic’in yazısına göre aynı zamanda Mart ayının Ulusal Uyku Farkındalık Ayı olarak belirlenmesiyle ve Dünya Uyku Günü olan 17 Mart Cuma ile eşleşirmiş. Sanırım ABD’de kutlanıyor, ABD’deki dostlarımız bilgi verirse sevinirim.

İspanyolca’da “öğle veya öğleden sonra dinlenme veya şekerleme” anlamına gelen Siesta, İspanyol kültürünün büyük bir parçası haline gelmiş sanırım, öyle diyorlar. Barselona’daki ve ülkenin diğer bölgelerindeki birçok işletme, siestaların gerçekleşebilmesi için hâlâ her gün kapanıyormuş. İspanya’ya bir gezi planlıyorsanız, sanırım kendinizi bol miktarda siestaya hazırlamalısınız.

--

--

One Of The Curiosities - Meraklının Biri
Türkçe Yayın

A curious, a investigator and a lawyer from Turkey who lives in Ankara. Sharing my thoughts and insights about law and daily life subjects.