Uzaktan Eğitimde Oyunlaştırma
Corona virüsünün hızla Dünya’da yayılmaya devam etmesi üzerine bir çok ülke uzaktan eğitime geçti. Son olarak ülkemizde de üniversiteler ve Milli Eğitim kuruluşları da resmi olarak tatil edildi. Bu süreçte bir çok üniversite uzaktan eğitim aracılığıyla eğitim sürecine devam edeceğini açıkladı. 23 Mart gününden itibaren Milli Eğitim’de uzaktan eğitime devam edileceği söyledi. “Peki bu uzaktan eğitim süreci nasıl gelişecek, ne kadar verimli olabilecek?” herkesin kafasındaki sorulardan biri.
Teknolojinin hızla gelişmesiyle bilgiye ulaşma hızımızda son derece arttı. Dünya’da eğitim sektöründe en iyi üniversiteler ve okullar kaynaklarını Dünya’ya açıyor ve dolayısıyla bu kaynaklar bir tık ötenizde. UFBMEK 2019'da, Eğitim 4.0 konuşulurken teknolojinin bu nedenli hızlı gelişmesiyle önümüzdeki yıllarda okulların öğretim yuvası olmaktan çıkacağı ve sosyalleşme merkezleri haline geleceği konuşulmuştu. Tabi ki sınav sistemi bu şekilde olduğu sürece bu durum ülkemizde bir nebze ütopik ancak önümüzdeki haftalarda bu durumun demosunu yaşayacağımız söylenebilir. Öğrenciler evlerden biz öğretmenlerin yönlendirmeleri, paylaştıkları ders materyal ve kaynakları ile bireysel hızlarına uygun olarak öğrenecekler. Peki bu uzaktan eğitim sürecini verimli hale getirmek için biz neler yapabiliriz? Nasıl öğrencilerimizi motive edebilir ve derslerin verimli olmasını sağlayabiliriz?
Eğitimde oyunlaştırma ile bu süreci uzaktan da verimli hale getirebiliriz. Socrative ile ( https://socrative.com/ ) sizin belirlediğiniz zamanlarda, hazırladığınız sınavlarla anlık geri bildirim alabileceğiniz, anket yapabileceğiniz , online sınav uygulayarak, sonuçlarını anında alarak paylaşabileceğiniz bir programdır.
Play Brighter ( http://playbrighter.com/ ) ile öğrencilerinizi sisteme yüklüyorsunuz ve sitede hali hazırda olan sorulardan seçerek konu temelli test hazırlıyorsunuz. Hem öğrencinin konu bilgilendirmesini ölçüyorsunuz hem de öğrenci öğrenme görevlerini yerine getirerek her ders için farklı hedeflere ulaşıyor.
TED-Ed ( https://ed.ted.com/) hareketli video dersleri oluşturmanızı sağlayan bir uygulamadır. Her yaştan çocuklar için eğlenceli, hareketli ve eğitici videolar hazırlar.
Khan Academy ( https://tr.khanacademy.org/ ) adresinden Türkçe içeriklere ulaşabileceğiniz, özellikle matematik anlamında içerikleri kullanılabilir olan öğrenme platformudur. Ders çalıştıkça öğrencilerin ustalaşma seviyelerini gösteren rozetler vererek motivasyonu sağlarken, alıştırma sorularındaki becerine göre öğrencilere farklılaşan sorular sunmaktadır. Diğer güzel bir yanı, öğrencilere vermiş olduğunuz ödevlerin tüm ayrıntılarını görebiliyor olmanız.
Knowre Math ( https://www.knowre.com/ ) öğrencilerin oyuna benzer özellikler, çekici grafikler ve sosyal öğrenme ile öğrencileri değerlendirip, kişiselleştirerek ve onlara katılarak matematikte başarılı olmalarına yardımcı olmayı amaçlayan çevrimiçi uygulanabilir bir matematik öğrenme platformudur.
Class Craft ( https://www.classcraft.com/ ) fizik dersi için oluşturduğu programda öğrenciler savaşçı, şifacı gibi roller üstlenir. Fizik dersindeki başarısına göre avatar kazanır ve level atlar.
Bu süreci paylaşarak çocuklar için en verimli hale getirerek atlatabiliriz. Sizin de paylaşmak istedikleriniz için: yesimceylan@unokulu.k12.tr