Venüs
Venüs, gökyüzünde çıplak gözle görebileceğimiz beş gezegenden bir tanesi. Yani bu bağlamda tarih öncesi zamanlardan beri Venüs, insanlık için büyük önem arz ediyor.
Venüs o kadar parlaktır ki gökyüzünde Güneş ve Ay’dan sonra en rahatlıkla seçebileceğiniz gök cismidir. Adını Roma mitolojisinde bulunan aşk tanrıçasından alır. (Yunan mitolojisinde Afrodit)
Birçok uygarlık Venüs’e büyük saygı duyuyordu. Mayalar dini takvimlerinde Venüs’e büyük önem veriyordu.
Venüs, kütle, boyut ve yoğunluk açısından neredeyse Dünyamızla eşittir. Yakınlığı sebebiyle de ikiz gezegen olarak hitap edilir. Yüzyıllar boyunca orada okyanusların, denizlerin, bitkilerin hatta belki de uzaylı dostların olup olmadığı düşünülüyordu.
Venüs’e teleskopla ilk bakan kişi Galileo’ydu. Gördüğü şey yassı bir yuvarlaktı ancak şunu da gördü. Venüs’de tıpkı Ay gibi evrelerden geçiyordu. Bu keşif, Dünya’nın Güneş etrafında döndüğü, Güneş’in yerküre etrafında dönmediği görüşünü güçlendirmiş oldu.
Venüs’ü yoğun sarımsı bir bulut tabakası sarıyor. Aslında Venüs’ün bu kadar parlak olmasının sebeplerinden biri de bu. Yoğun bulut tabakası Güneş’ten gelen ışığı büyük oranda geri yansıttığı için çok daha parlak ve göz alıcı gözüküyor. Yine bu bulutlar yüzünden Venüs, Güneş’e en yakın ikinci gezegen olmasına rağmen Güneş sisteminin en sıcak gezegenidir. Bu yoğun karbondioksit bulutları Güneş’ten gelen ısıyı alır ve hapseder. Sera etkisi oluşturur. Bundan ötürü gezegenin ortalama sıcaklığı 900 Fahrenhayt (465 Celcius) ‘dır. Venüs geçmiş çağlardaki insanların düşündüğünün aksine bir cennetten çok bir cehennemi anımsatır.
Kütle ve yoğunluk açısından Dünyamıza benzediğini belirtmiştik. Bunun yanı sıra Güneş’e olan uzaklıkları da benzerdir. Venüs Güneş’ten 108 milyon kilometre uzaktayken yerküremiz 150 milyon kilometre uzaklıktadır.
Benzerlikler olduğu kadar farklılıklar da fazlaca vardır. Venüs’ün yüzeyinde yürümeye çalışmak Dünya’da 900 metre derinlikteki bir denizde yürümekle eş değer olacaktır. (Venüs’te atmosferik basınç yerküremizdekinden tam 90 kat fazladır)
Ayrıca Venüs dünyanın döndüğü yönün tersine döner. Yani Güneş Venüs’te batıdan doğar doğudan batar. Ayrıca atmosferdeki rüzgarları o kadar hızlıdır ki tüm gezegenin etrafını dört Dünya gününde dolaşabilir. Buna karşın yüzeyindeki rüzgarlar oldukça yavaştır.
Güneş’in etrafındaki dönüşünü 225 Dünya gününde, kendi etrafındaki dönüşünü ise 243 günde tamamlar. Bu bağlamda Venüs’te ki bir gün bir yıldan daha uzundur.
KAYNAKLAR
Cosmos — Carl SAGAN