Venüs ve Şeytan Yanılgısı

İrem Akyol
Türkçe Yayın
Published in
3 min readOct 30, 2020

Eski Roma tanrıçasından alan Güneş’e en yakın ikinci ve en sıcak gezegen olan Venüs dilimizde Zühre, Seher Yıldızı, Çoban Yıldızı ya da Sabah Yıldızı adlarıyla da bilinir. Peki uzaydaki sayısız gezegenden pek de farkı olmayan bu gezegeni şeytanla özdeştiren nedir?

İnsanlık var olduğu sürece gökyüzünü incelemiş, ondan medet ummuş hatta ona tapmıştır. Belki de bu gözlem Tanrı’yı arama ya da kendisinden kudretli bir varlığı hissetme ihtiyacından geliyordu. Bunu bilemeyiz ancak emin olduğumuz bir şey var ki o da gezegenlerin kültürlerde önemli bir etkisi olduğu.

Bilinen eski Venüs araştırmalarına MÖ 7. yüzyıla ait olduğu sanılan Ammisaduqa tabletinde rastlanmıştır. Bu belge MÖ 700–1400 yılları arasında Babillerin yaptığı Venüs araştırmalarından söz eder. Süregelen gözlemler Venüs’ün çeşitli mitolojilerde yer edinmesini sağlar. Örneğin Roma mitolojisinde Venüs aşk, bereket ve güzellik tanrıçasıdır. Yunan mitolojisinde karşılığı Afrodit’tir.

Paganizm bilindiği üzere çoktanrılı dinlere, özellikle doğa tapınıcılığına verilen genel isimdir. Paganizm’de dişinin kutsallığına inanılır. Kültürümüzde ve diğer kültürlerde Paganizm ve dişinin kutsallığı inancının izleri görülür. Önemli Türk destanlardaki asena/dişi kurt figürü bunun bir örneğidir. Hatta antik Çin kaynaklarından Zhou Tarihi’nde Tu-jue’lerin Hunlar’ın başka bir kolu olup soyadlarının A-shi-na olduğu belirtilmiştir.

Kutsal dişinin en kutsal, en yaygın sembolü Aydır. Ay doğrudan Tanrıça’yı sembolize etmektedir. Başka bir kutsal dişi sembolü beş köşeli yıldız ya da diğer bir deyişle Pentagram’dır. Beş köşeli yıldız her şeydeki dişiliği belirtir ve Venüs’ün de sembolüdür. Bunun nedeni Venüs’ün her dört yılda bir ekliptik semada beş köşeli yıldız çizmesidir. Olimpiyatların dört yılda bir düzenlenmesi de Venüs’e yapılan bir övgüdür.

Venüs’ün dört yılda ekliptik semada çizdiği beş köşeli yıldızın resmi
Venüs’ün ekliptik semadaki hareketinin videosu

Hristiyanlığın yayılmaya başlaması Paganizm’in yavaş yavaş terk edilmesine yol açmıştır. Bazı zamanlar kilisenin kitleleri Hristiyanlaştırma politikasıyla Pagan semboller, ritüeller zorla terk ettirilmiş veya şeytanla ilişkilendirilerek insanlardan soğutulmaya çalışılmıştır. Pentagram denince akla döndürülmüş yıldız ve boynuzlu şeytan imgesinin gelmesi de bundandır. Bilge Kocakarı’nın sivri şapkasının cadılıkla, Poseidon’un çatallı balık zıpkınının şeytanın yabası olarak lanse edilmesi de örnek olarak sunulabilir.

Son zamanlarda aynı isimle dizisiyle de ekranlarda yer alan şeytanın adı Lucifer ışık taşıyan anlamına gelir. İncil’de “He replied, “I saw Satan fall like lightning from heaven.”(İsa onlara şöyle dedi: «Şeytan’ın gökten yıldırım gibi düştüğünü gördüm.) (Luke 10:18) ve “Lucifer, son of the morning” (Lucifer, Güneş’in oğlu (Isaiah 14:12) olarak geçer. Latince’den Morning Star(Sabah Güneşi) olarak çevrilir.

Rönesans ile birlikte eski Pagan sembollere ve Venüs’e yapılan bu haksızlık ortaya çıkarılmıştır. Sembollere ve Venüs’e hak ettiği değeri verilmiş ve saygı gösterilmiş, sanat eserlerine konu edinilmiştir.

Sabahları gün doğumu sırasında yani çoğu kişi derin uykudayken ufuk çizgisine doğru baktığınızda görebileceğiniz o pasparlak yıldız insanlığın en acı günlerinde unutulmaya, şeytanlaştırılmaya maruz bırakılmış Venüs’tür. Ona iyi davranın :)

15 Ağustos’ta çekilmiş bir gökyüzü fotoğafı Kaynak: NASA/JPL-Caltech

--

--

İrem Akyol
Türkçe Yayın

01101101 11111100 01101000 01100101 01101110 01100100 01101001 01110011