Vergi 4.0 | Vergilerin Geleceği ve Sorgulanması
1️⃣ Devlet, toplumun ödediği vergilerin karşılığını verecek kalitelide hizmet sunuyor mu? Deprem, sel, yangın, salgın gibi olağanüstü durumlarda devlet vatandaşlarına sahip çıkıyor mu?
2️⃣ Yoksa bu gibi durumlarda devlet vatandaşlarını *** gibi ortada mı bırakıyor?
Bilinçli bir vatandaşın vergi öderken ilk başta bu iki basit soruyu sorması gerekir.
İlk soruya cevap: ‘Evet’ ise tebrikler muasır medeniyetler seviyesinde yaşıyorsunuz demektir. İkinci soruya yanıt: ‘Evet’ ise geri kalmış, şaibeli bir ülkede yaşıyorsunuz demektir. Ayrıca halktan toplanan vergi gelirlerinde bir sızıntı, kaçak olma ihtimali de çok yüksektir.
VATANDAŞIN VERGİLERİ SORGULAMASI
Muasır medeniyetler seviyesinde ve demokratik toplumlarda en önemli unsur vergilerin sorgulanması ve vergilere sahip çıkılmasıdır.
İyi devlet yönetimi ile vergiyi gönüllü ödeme arasında da çok yakın bir ilişki bulunmaktadır. Muasır medeniyetler seviyesindeki iyi devletlerin vergi gelirleri de yüksek olur. Geri kalmış, yolsuzlaşmış ve yozlaşmış devletlerin vergi gelirleri ise gün geçtikçe erozyona uğrar. Bütçe dengesi sürekli açık verir. Çünkü bilinçli insanlar free rider olmaya yönelir ve vergi ödemek istemez. Vitrininde milliyetçi özünde senden benden kurnaz şirketler ise sürekli vergi kaçırmaya ve vergiden kaçınmaya yönelik muhasebe taktikleri geliştirir.😉[Son moda bu taktikleri de ileriki yazılarda açıklayacağım.]
Çözüm: Vatandaşların vergi öderkenki içsel motivasyonu yüksek olmalıdır. Artık köküne kadar dijitalleşmiş dünyada, hiçbir şeyden haberi olmayan insanlara eskisi gibi vergi dayatamıyorsunuz. İnsanlar, neyi hakkedip neyi hakketmediklerini açıkça görebiliyorlar. Diğer ülke vatandaşlarıyla kendi şartlarını sosyal medyada karşılaştırma yaparak devletlerinin, nasıl bir devlet olduğunun açıkça farkına varabiliyorlar. Bu yüzden rasyonel insanlar, çeşitli otokontrol mekanizmaları geliştirerek kendilerini koruma ihtiyacına yöneliyorlar.
Örneğin, vergi öderken bir Norveç(🇳🇴), Kanada(🇨🇦) veya Almanya(🇩🇪) vatandaşı şöyle düşünür: ‘Benim vatandaşı olduğum devlet, dünya üzerinde parmak ile gösterilen çok müreffeh, adil bir devlet. Benim her daim arkamda kapı gibi duran bu devlete vergimi ödemeliyim ki manevi huzur ve kafa rahatlığını yaşayabileyim. Çünkü eminim ki bu ödediğim vergi benim güzide milletimin istisnasız teminatı olacak.’
Peki ya yukarıda paragrafta anlattığımın tam tersi bi toplum ve coğrafyada yaşayan insanlar nasıl düşünür? Yani eğer kişi, ülkesinde değer gördüğünü hissedemiyorsa, her şeyin kalitesizine daha fazla fiyat ödeyerek sahip oluyorsa, kişi ülkesinde baş hayvan gibi hissediyorsa ya da uluslararası arenaya çıktığında taşıdığı kimlikten ötürü sürekli dışlanıyor ve utandırılıyorsa böyle bir durumda bu kişi ne yapmalıdır?
Cevap: Açları doyurmaya yardım etmelidir. 😆 Devletin aç bıraktıklarını doyurmalıdır ki bütün bu değersizliğe ve itibarsızlığa sebep olan otokratikleşmiş iktidarların yükü azalmış, ömürleri de uzamış olsun. Bunalımlı kısır döngü uzun yıllar daha devam ededursun.🤮
ben olmayınca bu güller, bu serviler yok.
kızıl dudaklar, mis kokulu şaraplar yok.
sabahlar, akşamlar, sevinçler, tasalar yok.
ben düşündükçe var dünya, ben yok o da yok!Ömer Hayyam
Sadece hak eden hükümetlere gönüllü olarak gelir vergisi ödeyebileceğimiz,
Hak etmeyene salatalık uzatabileceğimiz,🥒
Kripto cüzdan ve blok zincir teknolojisi ile ücret alıp ödeme yapabileceğimiz,
Emeğimize hiçbir tilkiyi, ayıyı dadandırmayacağımız,
Gelecekteki özgür, dijital günlerin özlemiyle…
For collaboration or any project ideas, feel free to text me
Finans ve Maliye konularında kurala göre hareket etmeyip duygusal düşünürseniz, kaybedersiniz!’ — Aegeanocturne diğer yazıları:
#vergi #kamu #mükellef #mali anestezi #vergi 4.0 #vergi alerjisi #maliye