VTOL İnsansız Hava Araçları Endüstrisi %20 Büyüyebilir Mi?

Serhat Aslan
Türkçe Yayın
Published in
5 min readMar 22, 2023

--

VTOL İnsansız Hava Araçları endüstrisi son yıllarda adından sıkça söz ettirmeye başlayan geleceğin gözde teknolojilerine aday olmaktadır. Hızla büyüyen bir sektör haline gelen bu araçlar dikey kalkış ve iniş yapabilme özelliği sayesinde geleneksel insansız hava araçlarından farklı olarak piste veya pist benzeri bir alana ihtiyaç duymadan dikey olarak kalkabilir ve inebilirler. Bu özellikleri sayesinde VTOL tipi insansız hava araçları birçok farklı sektörde birçok farklı amaç için kullanılabilen çok yönlü araçlar haline gelmektedir. Bu alanda yapılan araştırmalar, sektörün önümüzdeki yıllarda %20 oranında büyüyebilme potansiyelini işaret etmektedir. Bu yazımda bu büyümenin detaylarını açıklayacağım.

VTOL İnsansız Hava Aracı Nedir?

VTOL terimi dikey kalkış ve iniş anlamına gelen “Vertical Take Off And Landing” İngilizce teriminin kısaltmasıdır. İnsansız hava araçları, yapısal olarak döner kanat ve sabit kanat olmak üzere iki temel yapıya sahiptir. Döner kanatlı insansız hava araçları, herhangi bir piste ihtiyaç duymadan dikey olarak kalkış yapabilme özelliğiyle öne çıkarlar ancak uçuş süreleri ve taşıma kapasiteleri sabit kanatlı insansız hava araçlarına göre daha kısıtlıdır. Sabit kanatlı insansız hava araçları ise iniş-kalkış açısından daha kompleks yapılar olsa da uzun süre havada kalabilme özellikleriyle öne çıkarlar. Her iki tür hava araçlarının artı ve eksileri göz önünde bulundurularak, hem kolay iniş-kalkış yapabilen hem de uzun süre havada kalabilen VTOL tipi sabit kanatlı insansız hava araçları tasarımı ortaya çıkmıştır. Bu tasarım sonucunda insansız hava araçlarının istenilen bölgeden piste ihtiyaç duymadan kritik acil görevleri gerçekleştirmek için daha etkili bir şekilde kullanılabilmesine olanak sağlamıştır.

VTOL Hava Araçlarının kullanım Alanları

VTOL insansız hava araçları, dikey kalkış ve iniş yapabilme özellikleri sayesinde birçok farklı sektörde kendisine yer edinmeyi başaran gelişen özellikleri sayesinde kullanım oranlarının hızla artığını gözlemlenmiştir. Birçok farklı şekilde kullanılmaya başlayan bu araçların başlıca kullanıldığı alanları sıralamak gerekirse:

· Askeri Uygulamalar

· Afet Yönetimi

· Tarım ve Ormancılık

· Şehir İçi Ulaşım

· Yangın Söndürme

· Arama Kurtarma

Askeri Uygulamalar

VTOL tipi insansız hava araçlarının hem maliyet hem de risk bakımından sunduğu olanaklar askeri uygulamalarda kullanılmasında büyük bir artışın olduğunu gözlemlenmiştir. Keşif gözetleme, lojistik destek, hava saldırısı, hava savunma, kurtarma gibi çeşitli askeri amaçlar için kullanım alanları mevcuttur. Bu araçlar savaş alanlarında insan hayatını riske atmadan ve hassas görevlerin üstesinden gelmek için oldukça cazip bir çözüm haline gelmiştir.

Şehir İçi Ulaşım

VTOL insansız hava araçları filmlerde görmeye alışkın olduğumuz sahneleri gerçeğe dönüştürebilir. Şehir içi ulaşımda yaşanan olumsuzlukların azaltılmasına yönelik son derece etkili bir çözüm olarak karşımıza çıkmamaktadır. Hava taksileri olarak adlandırılan bu araçlar kısa mesafelerde hızlı ve konforlu bir ulaşım imkanı sunabilirler özellikle trafik sıkışıklığı yaşanan büyük şehirlerde bu hava araçları önemli bir alternatif olarak görülebilirler.

Afet Yönetimi

Meydana gelen son Maraş depremi sonucunda bu araçların ne kadar kritik bir öneme sahip olduğu tekrardan gözler önüne sermiştir afet durumlarında acil bir şekilde bölgeye en yakında noktadan havalandırıp afet bölgesinin büyüklüğünün ve haritasının çıkarılmasının ne gibi kritik sonuçlarının olduğunu anlaşılmıştır bu doğrultuda bu araçların afet yönetimi alanında önemli bir yere sahip olacağı görülmüştür. Aynı zamanda bu araçlar, afet bölgelerinde hasar tespiti yapmanın yanında deprem, sel gibi doğal afetlerde hızlı ve güvenli bir şekilde müdahale etmek, ihtiyaç duyulan malzemeleri taşımak ve kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak için kullanılmaktadır.

Tarım ve Ormancılık

Tarım ve ormancılık sektörlerinde tarım alanlarının ve ormanlık alanların havadan görüntülenerek daha verimli bir şekilde yönetilmesini sağlanmasını ayrıca tarım ilaçlaması ve ormancılık alanındaki yangın kontrolü gibi işlemler için de kullanıldığı bilinmektedir.

Sonuç olarak, VTOL insansız hava araçları, birçok sektörde etkili ve yenilikçi çözümler sunmaktadır. Bu araçlar, dikey kalkış ve iniş özelliği sayesinde pist ihtiyacı olmadan hava yoluyla çeşitli işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilmeleri onları gelecekte sıkça göreceğimizi göstermektedir.

VTOL İHA Pazar Büyüklüğü

VTOL tipi insansız hava araçlarının İHA pazarından elde edilen gelirin yaklaşık 7 milyon dolar olduğu ve önümüzdeki yıllarda da hızlı bir şekilde büyümesi beklenmektedir. Askeri ve sivil uygulamalarda kullanımının giderek artması, insansız hava araçlarının insan gücünden kaynaklı hataların önüne geçmesi, verimliliğin artması ve maliyetlerin düşürülmesi VTOL hava araçlarının giderek daha fazla kullanılmasını sağlamaktadır.

Küresel VTOL İHA pazarının, 2030 yılına kadar 21,70 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Bu büyümenin nedenleri arasında, askeri ve sivil alandaki kullanımının artması, tarım, enerji, lojistik, acil durum hizmetleri, taşımacılık, inşaat ve madencilik gibi birçok sektörde kullanılması yer almaktadır. Özellikle askeri ve tarım sektöründe VTOL araçlar toprak analizi, bitki hastalıkları, sulama yönetimi ve verimlilik analizi gibi birçok alanda kullanılmaktadır.

VTOL tipi insansız hava araçlarının pazar büyüklüğündeki artış hükümetlerin insansız hava araçlarına yaptığı yatırımlar ve düzenlemelerle bu teknolojinin desteklenmesinde oldukça büyük öneme sahiptir. Ukrayna savaşında da görüldüğü gibi bu araçların etkin kullanımı ve kritik zamanlardaki başarısından ötürü başta ülkemiz olmak üzere birçok Avrupa, Amerika, Çin ülke bu alandaki yatırımlarını artırma kararları almışlardır bu gelişmeler insansız hava araçlarına yönelik yatırımları ve düzenlemeleri artırmaktadır.

VTOL İHA Geleceği

Artan ilgi ve beklenti sonucunda teknolojik olarak VTOL hava araçlarına birçok farklı yeniliği de beraberinde getirmektedir. Gelecekte kullanalım kolaylığı ve verimliliğini artırılması amaçlı birçok farklı çalışma yürütülmesi öngörülmektedir bunlar:

  1. Daha fazla otomasyon: Otonom uçuş teknolojisi ve yapay zeka kullanımı, operasyonel verimliliklerini artırabilir ve insan hatasını azaltarak daha güvenli hale getirebilir.
  2. Yüksek hız: Daha hızlı insansız hava araçları acil tıbbi yardım hizmetleri ve kurtarma operasyonları gibi hızlı hareket etmenin kritik olduğu durumlarda kullanılabilir.
  3. Geliştirilmiş enerji depolama: VTOL İHA’ların enerji depolama kapasitesi arttıkça, daha uzun süre uçabilme kapasiteleri de artabilir. Bu, daha uzun menzilli operasyonları mümkün kılar.
  4. Yeni malzemeler: İnsansız hava araçları yapımında kullanılan malzemelerin geliştirilmesi hava araçlarının daha hafif ve daha dayanıklı hale gelmesini sağlayabilir. Bu da daha uzun uçuş süreleri, daha büyük yük kapasiteleri ve daha yüksek performans sağlayabilir.

Tüm bu faktörler bir arada ele alındığında, VTOL tipi insansız hava araçlarının gelecekte daha yaygın bir şekilde kullanılarak karşımıza çıkması ve geleceği şekillendirecek gözde araçlardan olması beklenmektedir.

--

--