Web3 Nedir? Hayatımızı Nasıl Şekillendirecek?

Yasin Oytun Yeşilova
Türkçe Yayın
Published in
2 min readDec 17, 2023

Son dönemde artan popülerliğe sahip internetimiz Web3. Geleceğimizin büyük bir kısmını kapsayacak bir teknoloji. Özetle blockchain sayesinde çağ atladığımız bir teknoloji desek daha doğru olacaktır. Çünkü kişisel verilerimizin limitlerini kendimizin belirlediği muhteşem bir sonuçtur. İnternetin 3. evrimi olan web3, kullanıcıların verilerini kontrol edebilmesine imkan veren, gizliliği artıran ve merkezi olmayan webdir.

Web3 ve Yapay Zekanın yanında internet üzerinde kalan her şey görseldeki gibidir:

Web4’e gelecek olursak blockchain gibi adının son 10 yılda fazla duyduğunuz “yapay zeka” ta kendisidir. Web4 geride kalan web sistemlerinin üzerine zeka formları kullanılarak yönetilecek. Sizin yerinize pek çok şeyi oluşturacak web3’ü de bizzat yönetip dilediğiniz her şeyi kullanabilecek teknolojik hatta biyolojik sistemlerdir. Size, ortamda olmayan şeyleri örneğin almak istediğiniz çalışma masasının nasıl duracağını vb. gösterebilecek. Sabit diskler tamamen yok olacak. Fakat web4’ü konuşmak için çok erken. Sadece burada bir şeye değinmek istiyorum. Yapay zeka sistemleri web3’e, web3 ise yapay zeka için muhteşem ikilidir. Böylece yapay zeka daha geniş alana sahip olarak kişiselleştirilen verilelerimiz ile en iyi sonuçları ortaya çıkaracaktır. Web4’ün ve sonrasının temelleri atılıyor sadece.

Web(Internet) protokol ve teknolojilerini hiç bilmeyenler için özet geçmek istiyorum.

Web1: Sadece okuyabildiğimiz 2000 yılından önceki mevcut sistemlerdir. Etkileşimlere giremediğimiz, yani yorum dahi yazamadığımız sadece statik yapılardır. Burada bir şey ile dikkatinizi çekmek istiyorum, mIRC uygulaması 1995’ten beri kullanılıyor, biz de kullanmıştık. Kafalar karışmasın çünkü mIRC gibi uygulamalar komut istemiyle çalışmaktadır. Kullananlar bilir, bir kanala girmek istediğimiz zaman /join yapmak zorundaydık. Yani web1’de doğrudan etkileşime giremiyorduk en ileri seviye örnek göstermek istedim.

Web2: Sayesinde insanları bir araya getiren yorum yapabildiğimiz, pek çok etkileşime girmemizi sağlayan hatta içerik oluşturmamıza olanak sağlayan yapının kendisidir. Fakat bu sayede dev şirketler, oluşturduğumuz verilerin sahibidir demek hiç de yalan olmaz. Evet hepsi verilerimizin sahibidir.

Web3: Web3, web2’de devasa şirketlerin sahiplendiği verileri kişiselleştirmek için süper bir fırsattır diyebiliriz. Web3’de pek çok şey yapılabilir fakat bunların en önemli özelliklerinden birisi verilerinizi artık kontrol edebilirsiniz. Şeffaflık, gizlilik ve güvenlik olarak 3 ana fayda olarak konumlandırabiliriz. Ortaya çıkmasını sağlayan teknolojiler ise blockchain, akıllı sözleşmeler ve Dapp’lerdir. Hepsi blockchain sayesinde geliştirilir.

Akıllı sözleşmeler, blockchain teknolojisi üzerinde çalışır. Böylece akıllı sözleşme gereği her şey otomatik yürütülür.

Dapp’lerden de özet paylaşmak isterim. Dapp’ler, blockchain ağlarında çalışan merkeziyetsiz web siteleridir. Kullanıcılar yani bizler verilerimizi yönetebilir ve kontrol edebiliriz.

Görüldüğü gibi web3, kısaca blockchain teknolojisi sayesinde altyapısı kurulmuş bir sistemdir.

Yapay zeka öncesi hemen bütün dünyanın geçmesi gereken, en güvenli adil sistemdir. Emekleme dönemini yaşayan web3 hayatımızın her alanına yerleşecek. Örneğin fiziksel noterler tamamen ortadan kalkacak. Hayal gücünüzü kullanırsanız nelerin ortaya çıkacağını daha iyi anlayacaksınız.

Bir sonraki yazım, semantik web üzerine olacak. Kişiselleştirilmiş verilerin veri bilimi tarafından nasıl kullanılabilir sorusuna cevap vereceğim. Bu da web3’ü bir insan tarafından daha verimli kullanılmasına açıklık getirecek. Bu konuda insanın yükünü yapay zekanın ortadan kaldırarak daha kolay hale getirebilmesini konuşacağız.

Sevgi ve ahlakla kalın.

--

--