www.Çok-İyi-Bir-Domain.com

Giray Girisken
Türkçe Yayın
Published in
4 min readMay 11, 2017

Bazı Facebook gruplarında, forumlarda ve diğer mecralarda zaman zaman bazı arkadaşlar

Elimde www.Çok-İyi-Bir-Domain.com diye bir domain var. Bununla ne iş yapabilirim?

diye bir soru sorarlar ve başkalarından ellerindeki domain ismine uygun iş modeli üretmelerini isterler. Daha sonrasında, içlerinden beğendikleri bir modeli uygulamak için çalışmaya başlarlar.

Başka kişilerden domain ismine uygun iş modeli fikri alarak başarıya ulaşmış bir örnek olup olmadığını her zaman merak etmişimdir. Yani acaba birisinin elinde boşta kalmış olan www.Çok-İyi-Bir-Domain.com domain ismi, başka bir kişi tarafından önerilen “Çok İyi Bir Fikir”le birleştiğinde, ortaya başarılı bir proje çıkmış mıdır?

Bu şekilde başlayıp başarılı olan girişimler olsa bile, domain ismine göre proje üretme düşüncesi bana hep yanlış gelmiştir ve bu şekilde başlatılan projelerin uzun ömürlü olmadığını gözlemişimdir.

Eğer başarılı olanlar varsa, bana göre bu projelerin başarısı domain isminden değil, projenin içeriğinin kalitesinden ya da belirli bir probleme doğru bir çözüm üretebildiğinden kaynaklanmaktadır.

Yani elinizde www.Çok-Kötü-Bir-Domain.com diye bir domain olsa da, eğer siz bu domain altında çok faydalı içerikler üretebiliyorsanız ya da gerçek bir probleme çözüp üretip; insanların ihtiyacına yanıt verebiliyorsanız, domain isminizin kötü olması sizin başarınızı zaten engelleyemeyecektir.

Eğer projelerin başarıları, domain isimlerinin iyi olmasıyla doğru orantılı olarak ilerleseydi, jenerik domain isim sahiplerinin piyasayı şimdiye kadar çoktan domine etmesi gerekirdi. Ancak şu anki durum bize bunun doğru olmadığını ispatlıyor.

Bir diğer konu da www.Çok-İyi-Bir-Domain.com gibi domain’ler için iş fikri sunan arkadaşlarla ilgili. Tamamen iyi niyetli olarak ve yaratıcılıklarını kullanarak bu soruyu soran kişilere içten yanıtlar verdiklerine inanıyorum. Onları bu konuda suçlamanın yersiz olduğunu düşünüyorum. Ancak bunu yaparak aslında bu soruyu soran kişileri istemeden alakasız iş modellerine yönlendiriyor olabilirler. Bu da fikre inanan ve elindeki domain’le işe başlayan kişi için zaman ve enerji kaybı olabilir.

Mesela modayla yakından uzaktan alakası olmayan birini, sırf elinde bu alanla ilgili jenerik bir domain ismi olduğu için bu alanla ilgili bir projeye başlamaya itebilirler. Bu da girişimcinin ilgisinin ve bilgisinin olmadığı bir alanda aylarca uğraşıp, sonunda sadece domain için kalitesiz bir iş çıkarmasına sebep olabilir. Bu durumda da başarısızlık kaçınılmaz olacaktır.

Eğer zamanında Jeff Bezos,

“Elimde Amazon.com diye bir domain var. Bununla nasıl bir proje geliştirebilirim?”

diye sormuş olsaydı, büyük ihtimalle aşağıdaki gibi fikirler havada uçuşurdu:

“Amazon Ormanları’na gezi düzenleyen şirketlerin bir arada olduğu bir pazar yeri yaratabilirsin”

“Amazon’da yaşayan kabilelerin araç gereçlerine benzer ürünler tasarlayıp, satabilirsin”

“Sadece Amazon bölgesindeki otellerin bulunduğu bir rezervasyon sitesi yapabilirsin.”

“Amazon Ormanları’ndan hava şişeleyip, e-ticaret yapabilirsin.”

“Amazon Ormanları’nda yaşayan 2000 çeşit kuş sesini dijital ortama aktarıp, bu sesleri kullanmaları için insanların ödeme yapmasını sağlayabilirsin”

Önceden de belirttiğim gibi burada amacım bu fikirleri veren arkadaşları suçlamak değil. Onların kesinlikle iyi niyetle bu paylaşımları yaptıklarına inanıyorum. Kendilerine mantıklı gelen ve karlı bir iş modeline dönüşebilecek girişim fikirlerini paylaşarak karşılarındaki kişiye yardımcı olmaya çalışıyorlar.

Burada önemli olan, bu soruyu soran kişinin ilgisinin olduğu ve uzun soluklu üzerinde çalışabileceği bir alanda bir girişime başlaması. Sadece domain isminin çekiciliğine kapılıp, bilgi edinmenin bile kendisine külfet olduğu bir alanda ilerlemeye çalışmaması.

Bir girişimin başarıya ulaşması için en az 1, 3, 5, 10 yıl gibi bir zaman dilimi geçmesi gerekiyorsa, bu zaman dilimi içerisinde sıkılmadan ve usanmadan çalışabilmesi. Bu da ancak ilgi ve istekle gerçekleşebilecek bir şey.

Aslında işin özünü tek bir cümleyle anlatmak gerekirse:

Domain için girişim değil, girişim için domain seçelim.

Biz girişimimizin ismiyle değil de içeriğiyle ve çözdüğü problemle insanların dikkatini çekmeyi başarabilirsek, kullanıcılarımız zaten domain ismimiz ne olursa olsun bizi rahatça hatırlayacak ve ürünümüzü kullanmaya devam edeceklerdir.

Eğer yazıyı beğendiyseniz, beğenip 💚 paylaşarak destek olabilirsiniz.

Eğer siz de benim gibi online araçlara meraklıysanız ve girişim dünyasında işinize yarayabilecek ürünlere ulaşmak istiyorsanız, www.startupcollections.com’da listelediğim araçlara göz atabilirsiniz. 🚀

--

--

Giray Girisken
Türkçe Yayın

Self-starter with a curious mind. Interested in Startups. Collecting useful online tools at https://startupcollections.com