Yalın Girişimler Her Şeyi Nasıl Değiştirecek?
HBR’nin makalesi ve farklı kaynaklardan Yalın Girişim olgusunun ne olduğunu araştırdım.
Harvard İşletme Okulunda yapılan araştırma, yeni girişimlerin %75’inin başarısız olduğunu ortaya koyuyor.
Yalın Girişim, olağanüstü belirsizlik şartlarında yeni ürün ve hizmet geliştirmek için tasarlanmış, insan odaklı geçici bir organizasyon.
Amaç, şirket kurma sürecini daha az riskli hale getirmek. Burada detaylı planlamadan ziyade, deneye, önseziden ziyade müşteri geri bildirimi ön planda.
Özellikle yeni girişimlerin, iş kurma sürecindeki hatalarını minimuma indirmek için nelere dikkat etmeleri gerektiğini metodolojik bir yapı içerisinde ortaya koyuyor.
Test etmeye dayalı olan Yalın Girişim, o ürün veya hizmete yatırım yapmadan evvel, o ürün ve hizmeti piyasada hedef grupla minimal yatırımla, en basit haliyle denemeyi içeriyor. Burada amaç, testi gerçekleştirip doğru yolda olunup olunmadığının anlaşılması.
Geleneksel anlayışa göre bir şirket kurucusunun yapması gereken ilk şey bir iş planı hazırlamak; fırsatın büyüklüğünü, çözülmesi gereken problemi, yeni girişimin çözeceği planı açıklayan statik bir belge oluşturmak. Buradaki temel varsayım, iş dünyasında bilinmeyenlerin bir çoğunu, önceden henüz para kazanmaya başlamadan ve fikri hayata geçirmeye başlamadan önce belirlenebileceğidir.
İkna edici bir iş planı olan girişimci yatırımcılardan yatırım aldıktan sonra izole biçimde ürününü geliştirmeye başlar. Ürün geliştirilirken, müşterilerden ya çok az geri bildirim alır, ya da hiç almaz. Genellikle uzun aylar veya yıllar süren çalışmalar sonunda müşterilerin bu ürünü veya hizmetin özelliklerini istemediğini acı bir şekilde öğrenir.
Metodolojinin 3 temel ilkesi var;
- Girişimciler aylar boyunca planlama ve araştırma yapmak yerine, an itibariyle ellerindeki tek şeyin bir dizi doğruluğu kanıtlanmamış tez olduğunu kabullenir. Burada iş planı yazmak yerine, tezlerini iş modeli analizi adı verilen çerçeve dahilinde özetler. Bu analiz şirketin kendisi ve müşterileri için nasıl değer yaratacağını gösteren bir tablodur.
- Yalın Girişimler, tezlerini test etmek amacıyla müşteri geliştirme adı verilen dışarı çık yaklaşımını benimser. Dışarı çıkarak, potansiyel kullanıcılar, müşteriler ve ortaklardan iş modelinin, ürün özellikleri, fiyatlandırma, dağıtım kanalları, makul müşteri kazanma stratejileri dahil tüm unsurlarına yönelik geri bildirim ister. Buradaki kilit nokta, çeviklik ve hızdır.
- Yalın Girişim, çevik girişim adı verilen, müşteri geliştirme ile kol kola ilerleyerek, yazılım sektöründe doğan bir yapıyı kullanır. Müşteri problemlerinin ve ürün ihtiyaçlarının bilindiği varsayılan, yıllar süren ürün geliştirme döngülerinin aksine, çevik gelişim ürünü tekrar tekrar ve aşamalı olarak geliştirerek kaynakların boşa gitmesini engeller.
Yalın Girişim döngüsü aşağıdaki gibi özetlenebilir.
Kaynaklar: Murat Tortopoğlu, ‘’Teknolojik Girişimcilikte Yalın Yeni Girişim Yaklaşımı’’
Steve Blank, Yalın Girişimler Her Şeyi Nasıl Değiştirecek?