Yaratıcı Yazarlık ve Dijital İçerik Üretmek

Gönüllüler Günü’nden bir tatlı yazarlık atölyesi

--

*Bu içerik, Öğrenme Tasarımları’nın düzenlediği Dünya Gönüllüler Günü’nde atölye katılımcıları ile birlikte hazırlandı.

Selamlar herkese, Melike ben. Kendimi bildim bileli bir şeyler karalıyorum. Bir süredir de bunu profesyonel olarak yapıyorum. Şiir ve edebiyatla dolu ömrüm boyunca yüzlerce kitap okudum, şiirlere ses oldum ve şimdi de kalemimle içimi döküyorum. Konusu açılmışken seslendirdiğim şiirlerimden birini şurada bulabilirsiniz:

Çok okursanız, bir gün kalem yazmanız için elinize yapışır.

Üniversitede mühendislik okuyor olmama rağmen şiire ve edebiyata olan tutkum hiç azalmadı, üstüne bir de şiir kulübü kurdum: YTÜ 1002❤

Medium ile tanıştıktan sonra ise tüm yazılarımı burada yayınlamaya başladım. Dijital dünyada içerik üretmek artık sandığımızdan çok daha kıymetli. Size özetle neden özellikle Medium’u kullandığımı bir yazımda anlatmıştım:

  • Bir blog yazısını okumak, kaydetmek, alkışlamak, altını çizmek, yorum yapmak ve paylaşmak
  • Medium’da hesap oluşturma
  • Medium Yayınları

*Bu kısımda atölye katılımcılarına Medium kullanımı uygulamalı olarak anlatıldı.

Kırmızı Kaplumbağam Mercimek ve Ben, Momo. Eylül 2019
Etkinlik 1Katılımcılara soruyorum: Siz hangi kitap karakterisiniz?- Dönüşüm, Gregor Samsa
- Mektup arkadaşları, Şerife
- Kürk mantolu Madonna, Raif efendi
- Bayan Hayat Bir Rüyadır’ın mor inekleri
- Çalıkuşu, Feride
- Dedem Bir Japon Balığı, japon balığı
- Dedemin Adası, dede
- şeker portakalı, Zeze
- Yerdeniz Büyücüsü, Ged (Çevik Atmaca)
- Simyacı, Santiago
- Turgut Uyar, Göğe Bakma Durağı
- Anne with an E, Anne
- OD, Kasım
- İki Şehrin Hikayesi, Carton
Ben Momo’yum çünkü dinlemeyi seviyorum ve zamana değil ana odaklanıyorum.

Size birkaç isim sayacağım:

  • Mansa Musa (1300)
  • Jakop Fugger(1500)
  • Cornelius Vanderbilt(1980)

Bu isimleri bilen var mı aranızda?

Bu isimler insanlık tarihi boyunca en çok servete sahip olan insanlardan sadece birkaçı ve bu insanlar parantez içinde yazan zamanda en çok tanınan, en çok bilinen insanlardı.

Peki Mevlana, Dostoyevski, Tolstoy, Socrates, Nazım Hikmet, Cemal Süreya desem, bu isimleri bilmeyen var mı? Bu isimleri bu kadar ünlü yapan şey ise kesinlikle para değil. Hatta Dostoyevski gibi pek çok yazarın hayatının yoksullukla geçtiğini çoğumuz biliyoruz.

Bu insanları bu kadar güçlü ve unutulmaz yapan şey kelimeleri, düşünceleri. Bu insanlar hayata kalıcı izler bırakmak için parayı değil, kelimelerin gücünü kullandılar. Çünkü;

“Kim ne derse desin kelimeler dünyayı değiştirebilir.”

Ölü Ozanlar Derneği

Yazdığın bir kelimenin, bir cümlenin çağlar geçse de anlaşılıyor olması, insani duyguların kalıcılığını göstermiyor mu? Hep benzer duyguları hissedeceğiz, hep, insan olduğumuz sürece…

Dijital Çağda İçerik Üretmenin Sırları

  1. Beslen

Aslan yediklerinden oluşur malum. Beslenmek için en güzel besinleri tüketmelisin. İyi besinler tüketirsen iyi içerikler üretirsin. Bence en güzel besin ögeleri şunlar:

  • Kitaplar

Her türde kitaba yer aç kitaplığında!

Favorilerimden bir çeşni: Momo, Küçük Prens, Tatar Çölü, Homo Sapiens, Masal Terapi, Duygusal Çeviklik, Senle Başlamadı, Şiddetsiz İletişim, İnsanlığın Yeme Tarihi, Altı Bardakta Dünya Tarihi…

Etkinlik 2Katılımcılara soruyorum: Sizin herkes okusun dediğiniz kitap hangisi?- Bülbülü Öldürmek
- Bin muhteşem güneş
- Sineklerin Tanrısı
- Uçurtma Avcısı
- Tanrılar Okulu
- Kurtlarla Koşan Kadınlar
- Amak-ı Hayal
- Sosyolojik Düşünmek
- Okulsuz Toplum
- Serenad
- Gülen Düşünceler
- Dört Antlaşma
- İnsan Ne ile Yaşar?
- Küçük Kara Balık
- Matilda
- Yerdeniz Serisi
- Küçük Prens
- Dönüşüm
- Nietzsche Ağladığında
- Şeker Portakalı
- Kürk Mantolu Madonna
- Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk
- Serenad
  • İnsanlar

Etrafınızdaki 5 kişinin ortalamasısın. Farklı kültürlerden farklı görüşlerden insanlar olsun hayatında ya da yeni insanlar tanımak için enerjin:)

  • Kültürel Faaliyetler

Sinema, dizi & film, tiyatro, festival, müze, konser, müzik ve daha nice harika kültüre kültür katan faaliyetler var olsun hayatında.

  • Deneyimler

Bisiklet sürmek, yüzmek, kamp yapmak hatta balonla uçmak. İnsanlar olayları unutur ama hissettirdiklerini unutmazlar bu nedenle deneyimler kalıcı hafızada yer edinirler. Bu deneyimleri yaşadığımız insanlarla olan bağlarımız da güçlenir. Deneyimler zihnimizi diri tutar, yaratıcılığımızı ve canlılığımızı besler.

Etkinlik 3Katılımcılara soruyorum:Sizin ölmeden önce yapmak, deneyimlemek istedikleriniz listenizde ne var?- Uzakdoğu gezisine katılmak :)
- Bir tane daha çocuk evlat edinmek
- Yogada amut yapabilmek
- Enstrüman çalıp sahnede canlı performans profesyonel şarkı söylemek
- Mardin'de bir damda yıldızlara sahip uyumak dünyayı gezmek
- Ormanlık bir alan yaratmak
- Bilgisinin tamamıyla kendimle birleştirmek
- Birilerinin hayatına dokunmak, dünyayı gezmek
- Gidemediğim ülkelere gidip o ülkeleri tanımak, mısır piramitleri, BTS konserini en önden izlemek
- Kutupları görmek
- Yamaç Paraşütü ve Norveçe gidip kuzey ışıklarını izlemek
- Candan Erçetin ile tanışıp 40 yıl şarkılarından birini seslendirmek
- Film çekmek
- En geniş katılımlı KA3 projesini yazmak
- Yüksek bir zirveden atlamak
- Bungee Jumping ve yamaç paraşütü
- Kuzey ışıklarını izlemek
- Kuzey ışıklarını görmek, aşık olmak
- Dünyayı dolaşmak ,müziğimi paylaşmak ve daha iyi eğitimciler olmasına katkıda bulunmak

2. İz Sür ve Kaydet

İdol aldığın kişileri, iyi yazan içerik üreticilerini takip et besinlerini öğren:) Kişisel olarak senin de beslendiğin alanlarda iz sürmen ve kokuyu alman gerek. Bu alanda sıkı takip ettiğin sayfa ve siteleri listele, “bookmarks” olarak konumlandır.

  • Google Trends ve Alerts Kullanımı
  • Drive — Not uygulamaları— Ajanda
  • Hashtag takibi: Twitter’da, instagramda kişileri değil hashtagleri takip ederseniz gün içinde sosyal medyalarınızda gezinirken ilgi alanlarınızla ilgili de sürekli besleniyor olursunuz. Örneğin: https://www.instagram.com/explore/tags/dijitalicerik

Bence en iyi besin tutma yöntemi: NOTION

*Etkinlik sırasında katılımcılarla birlikte kişisel Notion hesabım üzerinden kısa bir tur yaptık.

Tatlı bir Pandora kutun olsun elinin altında.

3. Üret

Mediumda, günlüğünde, çevrende fırsat buldukça üret. Daha profesyonel içerikler için SEO eğitimi al istersen. Bu konuda çok fazla harika örnek bulabilirsin!

Her gün 3 cümle yazarak başlayabilirsin mesela.

Zinciri kırmamaya özen göster.

4. Paylaş

Mutluluk paylaşıldıkça çoğalıyorsa neden öğrenimlerini, bilgilerini mutlulukla harmanlayarak paylaşmıyorsun? Hedef kitleni yani okuyucularını belirledikten sonra iletişim diline karar ver ve anlattıklarını paylaşmaya başla.

Yaratıcı Yazarlık

Yazma aktivitesine katılan insanların fiziksel ve zihinsel iyilik hallerinde belirgin bir düzelme olduğu keşfedilmiş. Bu insanlar daha mutlu, daha az depresif ve daha az kaygılı hissetmeye başlamışlar. Yazma seanslarından sonraki aylarda tansiyonları düşmüş, bağışıklık sistemleri daha iyi çalışır olmuş ve doktor ziyaretleri azalmış. Ayrıca ilişkilerini daha kaliteli, hafızalarının daha güçlü ve iş yerindeki başarılarının daha yüksek olduğunu ifade etmişler.(Kaynak: “Expressive Writing; Words That Heal”, 2014)

Bilinç akışıyla zihnini boşaltalım mı?

Bu atölye çalışmasıyla zihnin içini dökmeye ne kadar hazır olduğunu görüyoruz. Yeter ki o kalemi tutun ve yazmaya başlayın, düşünmeden yazın. Bakalım ortaya neler çıkacak.

6 dakika boyunca hiç konuşmadan noktalama ve güzel yazıma, tutarlılığa aldırmadan yazın.

Süre: 6 dk.

Konu: Gönüllülük

Örnek birkaç katılımcı yazısı:

“Gönüllülük kıymetli çünkü dünyayı daha yaşanılası bir yer haline getirmek için vaktini ve emeğini karşılık beklemeden ayırmak demek. Niyet paylaşmak, paylaşarak çoğaltmak ve fayda sağlamak olunca peşine düşülen amaçlar da ulaşılıp mucizeler yaratabiliyor. Birlik olmak, bilgilerimizi kendimize saklamamak, bencil olmamak bizi her zaman daha ileriye ve iyiye taşıyacaktır kanımca. Gönlünü verdiğin meselelerin emekçisi olmanın kıymeti bu evrende büyük.” Özlem Yıldırım

“Gönülden yapılan her şey iyidir, vicdandan süzülür, içten gelir. Dünyayı güzelleştirir çünkü dünya gönüldedir. Herkes dünyayı gönül gözüyle görür, hisseder ve yaşar. Herkesin gönül dünyası bir araya gelir ve şu kocaman dünya oluşur. Gönül güzelse dünya güzeldir, bakış güzeldir, eylem güzeldir…” Güneş Deniz

“Gözlerinde anlaşılmayan bir buğu vardı. Gönüllü olmak belki de o buğuyu fark eden olmakla başladı değil mi? Fark etmek sende olanı senden olmayanın yarasını. Kalbin konuşurken dilinle susmayı ama hep üretmeyi, sevmeyi, paylaşmayı, inanmayı. Çözümün parçası olmayı. Ne zaman ki vazgeçersin düşlerinden hemen koş tut bir insanın elinden, bir kuşun kanadından, bir bebeğin gözlerinin içine bak ve gülümse. Gönlünle gülümse. Gönlünle işler yap ve vazgeçme. İlerle ilerle ilerle. Gönüllü ol tut dünyayı kucakla tüm hayallerinle ve sev kendini ve kendin gibi olmayanı. Gönüllü ol ömür kısa yol uzun.” Mehpare Babaoğlan

“İnsanın kendini bulduğu çocukla çocuk olduğu kendini özgür ifade edebildiği ve bu ifadelerle mutluluğu damarlarında hissetmesi. Her kurumun kendinden başka kurumdan farklı olarak çeşitli alanlara yönelmesi, bu alanlar ile insanlara erişebilmesi.” Onurcan Gündoğdu

“Gönüllülük, İhtiyaç, sevme, yeniliklerden beslenme, alan açma, yardım etme keyfi, yardım alma mutluluğu, üretkenlik, keyif, haz.” Belkıs Ertosun

“Toplumdaki farklı alanlardaki eşitsizliklerin ( eğitim, sağlık vb) farkında olmak ve dezavantajlı kesimlere ulaşmak, hiçbir katkı sağlayamıyorsak bile onları sadece bilgilendirmek, araştırmalarına, öğrenmelerine, yeni fırsatlardan haberdar olmaların yardımcı olabilmek. Peşinden koşacakları bir hayal oluşturmaları için rehberlik etmek…. İçinden gelerek samimiyetle yapmak.” Yasin Adalı

“Mutluluk paylaştıkça çoğalır. Gönüllülük de insanların kalbine dokunmaktır. Yapboz parçaları gibi tek başına anlam ifade etmezken bir bütün olunca dünyayı etkileyebilir.” Özge Akay

“Gönüllülük benim için maneviyat bunların parasal kısma dökülmesi beni üzüyor. burjuva sistemine geçtiğin de sanırım gönülülükten uzaklaşmama neden oluyor. Bazen bazı platformlarda alt üst ilişkisi oluyor oysa gönüllülük eşitlik. Aslında gönüllü olmayı istemek tebessümle başlar bu çıkara dönüştüğün de üzücü bir hal alıyor.” Roni Deniz Utkan

“Hiç bir karşılık beklemeden insanlara ulaşabilmek diyebilirim. Bazen hiç ummadığı zamanda birine umut olmak dünya üzerindeki en tanımsız haz olmalı. Bende gönülden ve karşılıksız seven biriyim. Evimdeki her şeyi hayatımdaki neredeyse her şeyi… Bir işi gönülden yaptığında mutlu olur insan. Karşılık bekleyerek yapılan şeye mutluluk ticareti de denebilir.” Yıldız Yüksel

“Kelimeyi duyunca yüzümde tebessüm oluşuyor, karşılıksız içten yapılan faaliyetler, vaktini çocuklarla oyun boyama yarışma ile geçirmek ve ruhumu besleyen en güzel faaliyet.” Akide Çiçek

“Tarifi olmayan bir manevi huzur ve yarar sağlama hissiyle gönüllülük çalışmalarında yaptığım şeylerden ötürü bir başkası için yapabileceğim en büyük faydanın sadece maddi olarak değil bir tebessüm oluşturarak bile olabileceği, bunu görünce hissettiğim o tarifsiz his.” İlayda Karabörk

“Gönüllülük başta sadece kendini geliştirmek, çevre kazanmak, etkin kalabilmek, sadece durağan olmamak içinken şimdi gönüllü oldukça işin içine girdikten sonra anlam kazandı ve neyin ne olduğunu daha iyi anlayabildim. Gönüllü olmak karşılıksız yapılan her türlü faaliyet evet ama bu toplum, bu dünya aslında bizi o kadar bencil yapmış ki biz fark etmeden belki çok acımasız olmaya başlamışız ve bu gönüllü çalışmalar bizi törpüleyen en güzel en etkili çalışmalar.” Ayşe Nur İyilikçi

“Gap Gençlik Evi, Çalışma hayatına başlayana kadar ki en iyi deneyimlerim, EVS programı, Gençlik Çalışmaları, Sosyal Sorumluluk, Kişisel Gelişim, Çalışma hayatımın başlama noktası.” Betül Sözsav

“Gönüllülük kişinin hiç durmadan aktif olarak çalışmasıdır, kişiyi dinç tutmanın dışında daha fazla kişiye yararlı olmasını sağlar. Bu süreçte en önemli nokta gönüllü olmanın karşılıksız olmasıdır. Bilgi yalındır ve doğrudur. Artık insanları gönüllü ya da gönülsüz diye ikiye ayırıyorum, zaten gönüllü olan birisi her türlü aktiviteye severek katılıyor, gönüllü olamayan zaten her aktivite de zaten gönülsüz oluyor, gerçek yaşamındaki gibi.” Çağıl Söyler

Atölye Çalışmasını Bitirirken

Dünya Gönüllülük Gününüz Kutlu Olsun!

Bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen başta “Çünkü öğrenmek eğlencelidir!” mottosunun sahibi Öğrenme Tasarımları olmak üzere, herkese sonsuz teşekkürler!

Katılımcılardan Son Sözler
"Bugün bu atölyeden … ile ayrılıyorum."
- İlk iş Medium açacağım.
- Bugün bu atölyeden çok güzel sitelerden haberdar olarak ayrılıyorum.
- Üzerinde çalıştığım bir projenin ilk cümlesini bulmamın mutluluğuyla.
- Anlatılan her şey benim için çok yeniydi!
- Bu atölyeden Medium’u öğrenmiş olarak ayrılıyorum.
- Bugün bu atölyede içerik üretmeyi öğrendim.
- Medium'u ilk defa duydum, hep blog dünyası için ön yargılı olurdum hiç atakta bulunmadım ama Medium çok ilgimi çekti.
- Yeni öğrenimlerle :)
- keyifle
- Medium'u ve içerik üretmeyi öğrenerek ayrılıyorum
- Yazılarımın üzerine bir yazar daha kazandım. Bazı noktalarda yalnız hissediyordum. Benzer şeyleri sizden duyunca rahatladım :) Bahsedilen programlar aşırı verimli olacaktır şu an online yaşantıya geçişte.

Görüşmek üzere!

Sevgiler,

hamuş Melike

Neyi Bilmediğimi Bilmiyorum.

Yazıyı beğendiyseniz alkış atarak ve paylaşarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. (Maksimum 50'ye kadar alkış atılabildiğini biliyor muydunuz?)Yorum yaparak bana geri bildirimlerde bulunmanız ise beni gerçekten çok mutlu ediyor.

Ayrıca bana hamusmelike sosyal medya hesaplarımdan veya melike.hamus@gmail.com mail hesabımdan her zaman ulaşabilirsiniz.

Diğer içeriklerime göz atmak isterseniz:

--

--

Hamuş Melike
Türkçe Yayın

Kendini ve hayatı anlamak için okuyan, yazan biri. Türkçe Yayın Genel Yayın Yöneticisi https://www.linkedin.com/in/parlakkilic-melike/