Yazılım Öğrenirken Aşılması Gereken Temel Sorun: Tutorial Hell
Günümüzde çoğu konuda bir bilgi birikimimizin olması için o konu üzeri araştırmalar, sayısız denemeler ve disiplin gereklidir. Bu koşullar sağlandığı sürece üzerine gitmek istediginiz alanda yüksek ihtimal başarılı olacaksınızdır. Ancak öyle bir konu var ki çabalasanız da ilerleme kaydetseniz de sizi bir döngüye sokup aslında sahip olduğunuz birikimin ötesine geçememenize ve olduğunuz yerde saymanıza sebep olacak bir durum söz konusu. Şöyle örneklendirmem gerekirse kariyerinize teknoloji üzeri bir yazılım alanında ilerlemeye karar verdiniz ve önünüze birçok kaynak çıktı diyelim. Bunun üzerine siz de bir alanda stoklayabildiginiz kadar kaynak stoklayip başlama kararı verdiniz ama muhtemelen işler yolunda gitmeyip işin sonunda bir sürü yarım kalan proje, kaynak ve video serisi olmuştur. Buna karşın basit bir proje yapacak kadar da birikime sahip olamamışsınızıde. Adını koyamadığınız bu durumun adı literatürde Tutorial Hell(Öğrenme Cehennemi)’dir. Giriş seviyelerinde öğrenen adayların girdaba kapılması çok olası bir durum çünkü bir rehber veya bir mentör olmadan bireysel olarak disiplinsiz şekilde hareket edilmekte. Tutorial Hell olayını örnek olacak şekilde kısaca anlattım. Şimdi gelelim bu durumu nasıl aşabiliriz.
Bol Pratik ve Projeler
Yazılım öğrenirken öğrenileni pratiğe dökmediğimiz sürece o bilginin uçması çok olasıdır. Bir video veya modülden ilerlerken her şeyi kafamıza oturmuş hissederiz ama 2-3 gün sonra tekrardan öğrendiğimizi uygulamaya kalktığımızda tökezleriz ve canımız sıkılır. Bunun için öğrendiğimiz an uygulamak hem projenin işleyişini kavrarken hem de ileriki zamanlarda unutulan kısmı yapılan projeden nasıl olduğuna bakılarak tekrardan hatırlanabilir kolayca.
Disiplin
Bir konuyu bitirmek başlamak kadar büyük önem arz eder. E tabi bitirmek için de kendinize göre bir disiplin oluşturmanız şart. Düzenli çalışma programı gibi bireysel olarak oluşturabileceğiniz birçok metod var. Siz de kendiniz için uygun olan en iyi yolu oluşturabilirsiniz. Tabi bu konu da kendinizin araştırıp seçmesi gereken bir durumdur.
Disiplin denince de aklınıza cezalandırma gelmesin. Disiplin davranışları yönetme ve yönlendirmek anlamına gelir. Burada öğrenmek için belirlediğiniz programa sadık kalmak için diğer zamanınızı tüketen(sosyal medya, oyunlar ve diğer vakit öldüren etkinlikler ) uygulamaları kısmak diyebiliriz en basit ifadeyle.
Eğer bu sorunu aşabilirsek çok daha verimli ve eğlenceli bir şekilde öğrenip belirlediğimiz kariyer alanlarında emin adımlarla ilerleyebiliriz.
Diğer yazılarımda görüşmek dileği ile…